Koska kahvinkeittotapoja on monta, on tässä vaiheessa syytä esitellä se yksi ainoa oikea tapa keittää kahvia. Oma tapani.

Tekniikka ja tyyli ovat kehittyneet 30 vuoden aikana tehdyillä retkillä eri puolilla Suomea eri vuodenaikoina, joten menetelmää on koeteltu monissa eri liemissä, kirjaimellisesti.

Paras nokipannukahvi (oma resepti)

  1. Valitse kahviksi tumma pannujauhatuskahvi. Tummasta saa tujakammat kahvit ja vatsa ei mene sekaisin.
  2. Tee nuotio. Pistä pakillinen vettä lämpenemään liekkeihin –> vesi ei tule kahviin, vaan niille, jotka vielä nukkuvat teltassa ja syövät aamupuuroa.
  3. Ota sprii- tai kaasukeitin, pistä kahvipannu täyteen vettä ja siirrä pannu keittimen liekkiin kihisemään. Spriikeitin on hitaampi, joten ehdit tehdä muut valmistelut ennen veden kiehumista.
  4. Varaa kahvi käden ulottuville. Tee valmiiksi nippu ruisleipää makkaralla ja juustolla höystettynä.
  5. Kun vesi spriikeittimen päälle viritetyssä pannussa kiehuu, ota pannu viereesi ja kaada pussista kahvia lievästi poreilevaan veteen sopiva määrä. Sopiva määrä muodostaa veden päälle tasaisen maton ja keon, joka vie noin puolet veden pinta-alasta.
  6. Roikuta pannua spriikeittimen liekin päälle ja anna kiehua. Toista prosessi pari kertaa.
  7. Pistä pannu nuotion viereen kivelle tai käden mitan päähän sammaleelle selkiytymään.
  8. Odota sen verran, että kärsivällisyys ei enää riitä, lorauta pannun nokasta siihen nousseet porot sammalikkoon ja kaada kahvia kuppiin. Se on muuten kuksa.
  9. Lisää tarvittaessa makeutusainetta ja/tai maitoa. Juo ja syö.
  10. Herätä muut!
  11. Ole eri mieltä ja totea: Ei sitä nokipannukahvia näin keitetä!
  12. Lue alla olevasta jutusta, miten se oikeasti keitetään.

Lue lisää: Viisi erilaista retkikahvia vertailussa