Kalastuskohteena Kapee on monien mahdollisuuksien paikka. Ykkösenä tietenkin puolentoista kilometrin ja neljän kosken vesireitti Kuhnamon ja Vatianjärven välissä, mutta hyvänä kakkosena tulee kosken loppuliuku ja siihen liittyvä laaja virta-alue Vatianjärvellä. Kuhien, haukien ja ahventen valtakunta.

Suomalaisittain ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua jokipätkään tarjoavat kaksi amerikkalaistyylistä drift boatia eli ajevenettä. Ne ovat korkealaitaisia, tasapohjaisia, erittäin vakaita peltiveneitä, joita liikutellaan soutaen.

Kapeenkosken yritystä on pyörittänyt vuodesta 2020 lähtien jyväskyläläinen aviopari Jani ja Titta Himanko. Kosken toimintaan jo aiemmin kalastusoppaan roolissa osallistunut Jani on tuttu mies muun muassa Arktiset vedet -ohjelmasarjan juontohommista.

Yritystoiminnan alku ei olisi paljon hankalampaan saumaan voinut sattua, sillä koronapandemia riehui tuolloin pahimmillaan. Varauskirjat tyhjenivät varsinkin yrityksistä ja ulkomaisista asiakkaista.

Toisaalta virinnyt kotimaan matkailu ja kalastusharrastuksen uusi tuleminen ovat olleet ilonaiheita, eikä Himanko vaikuta pessimistiseltä tulevaisuutensa suhteen.

Viime kesän visiittini sattui sen verran lämpimään ajankohtaan, että päätimme jättää taimenet enimmäkseen rauhaan ja keskittyä rasvaevättömiin lajeihin. Teimme kuitenkin pikaisen koskikierroksen Himangon ja soutajaksi lähteneen hankasalmelaisen kalastusopas Petri ”Eräspete” Korhosen kanssa.

Drift boatin saa näppärästi kosken niskalle Vatianjärven perukassa olevaa Kapeen sulkukanavaa hyödyntäen. Sitten ollaankin heti kohta Pörrinsalmen sillan juurella, ja sillasta alavirtaan aukeavat kosket.

Jari Tuiskusen kalapaikkajuttu Kuhaa ja taimenta Kapeelta julkaistiin Erä-lehden numerossa 6/2022 (artikkeli avautuu tilaajatunnuksilla).