Jarin kanssa kalassa -arvauskilpailussa kohteena oli tällä kierroksella Jalanti-järveltä, jossa Jari ja kalakaveri Jussi tavoittelivat mahdollisimman pitkää haukea. Ja mikäli haukea ei tulisi, myös kuhat kelpaisivat mittanauhalle.

Viisas lisäys! Jalanti ei nimittäin tarjoillut miehille ainoatakaan haukea, sitkeästä yrityksestä huolimatta eli päivän teema oli tällä kertaa kuin vanha sananlasku: kaikki on vastaan, vain saha puoltaa.

Jarin mukaan sunnuntain aamupuoli oli tuulen puolesta lähes tyyni, eikä illaksikaan ollut luvassa kummempaa. Ennuste 1-3 m/s oli sentään vähän navakampi kuin lehmän henkäys. Mutta, mutta…

– Kun aloittelimme kalastusta kello 13 tietämissä, eteläiselle taivaalle oli vyörynyt musta sadepilvi. Sade ei onneksi tullut päällemme, mutta kovan tuulen pilvi meille työnsi.

Sen verran vauhdikkaaksi tuuli yltyi, ettei veneilijöille jäänyt paljon vaihtoehtoja. Ainoa mahdollisuus oli jäädä kalastamaan Jalantiin laskevassa jokiuomassa.

Jussi yrittää jokihaukea siiman päähän, kehnolla menestyksellä.

Ja tietysti,  jostain syystä, jokiveden väri oli kuraisen ruskeaa ja näkösyvyys luokkaa 20-30 senttiä.

– Jussi kertoi, ettei ollut koskaan nähnyt vettä niin sameana. Ja kuten kalastajat tietävät, liika sameus ei koskaan ole hyväksi kalastukselle.

Ei siis ihme, että alku sujui hiljaisissa merkeissä. Kaksikko yritti tavoittaa haukia vesikasveja rehottavien jokitöyräiden viereltä ja myös joen keskiosista. Turhaan, aivan turhaan.

– Silloin tällöin reunakasvillisuuden vierellä näkyi kovia molskahduksia, mutta koska yhteenkään mosahduspaikkaan viehettä tarjoamalla emme saaneet tärppiäkään, oletimme pärskyttäjät toutaimiksi.

Reilun parin tunnin kohdalla Jari vaihtoi vaaput ja lusikat jigiin ja sai ensimmäisen tärpin. Ja kas kummaa, tulokas oli 38-senttinen kuha. Vähän sen jälkeen vapa taipui, kun jigiin tömähti varttikiloinen ahven.

Sitten oli taas hiljaista pitkän aikaa.

Kun iltapäivä kääntyi iltaan, alkoi jigeihin kopsahdella kaloja. Jari ja Jussi saivat melko lyhyessä ajassa seitsemän kuhaa, joista kaksi oli juuri ja juuri mitan täyttäviä eli 42-senttisiä. Mutta hauista ei edelleenkään näkynyt vilaustakaan.

– Kun tuuli ei osoittanut laantumisen merkkejä päästäksemme jahtaamaan haukia järven puolelta, luovutimme noin kuusi tuntia urakoituamme.

Kilpailun oikeaksi vastaukseksi tuli siis suurimman kuhan pituus, eli pituus oli surkeampi kuin etukäteen oli ounasteltu: 42 senttiä. Mutta kukahan onnistui tämän lopputuloksen arvaamaan?

Tällä kertaa kilpailu osoittautui vaikeaksi, eikä ihme. 219 vastauksen joukossa täsmälleen oikeita oli vain yksi kappale ja sen antoi Ronja Torniainen Lappeenrannasta. Kisan ykköspalkinto lähtee postiin ensi tilassa.

Kaikkien vastaajien kesken suoritetussa arvonnassa viehepalkinnon voitti Anssi Pystynen Nummelasta.

Onnea voittajille ja kaikille osallistuneille isokokoinen kiitos!