Mukana Nuuksion retkiratsiassa ovat Länsi-Uudenmaan poliisin eräyhteyshenkilöt, Metsähallituksen erätarkastaja ja asiakaspalvelun edustaja. Partio liikkuu kansallispuiston reiteillä koulujen päättäjäisiltana ja muistuttaa hyvistä retkeilytavoista.

Retkiratsia-valvontatempauksia on järjestetty jo useana vuotena.

– Suurin osa retkeilijöistä käyttäytyy fiksusti, mutta Nuuksiossa on myös ikävää ja välinpitämätöntä käyttäytymistä, jolla on vaikutusta luonnon rauhaan ja retkeilijöiden viihtyvyyteen. Retkiratsiassa jalkaudumme maastoon opastamaan ja keskustelemaan retkietiketistä sekä mahdollisesti puuttumaan ylilyönteihin, kertoo erikoissuunnittelija Liisa Neuvonen Metsähallituksesta.

Opastamista on esimerkiksi tulentekoon, metelöintiin ja leiriytymiseen liittyvissä asioissa.

Retkiratsia kiertää Nuuksiossa lauantai-iltana ja alkuyöstä 4.-5. kesäkuuta. Ennen Nuuksiota Retkiratsia käynnistyy päivällä jo Tammisaaren kansallispuistossa, jossa valvotaan myös kalastusta ja vesiliikennettä.

Retkiratsiassa tehtävä yhteistyö poliisin ja Metsähallituksen kanssa on luontevaa, sillä poliisin eräyhdyshenkilöt suorittavat erävalvontaa (metsästys- ja kalastusvalvontaa) yhdessä Metsähallituksen erätarkastajan ja Rajavartiolaitoksen kanssa.

Rikosilmoituksiin häiriöt ulkoilualueilla johtavat vain harvoin. Rikesakko voidaan määrätä luonnolle tai muille retkeilijöille haitallisesta toiminnasta, esimerkiksi roskaamisesta tai laittomasta tulipaikasta.

Lue myös