Toukokuu vetelee viimeisiään ja ensimmäinen ”virallinen” kesäkuukausi eli kesäkuu alkaa tuossa tuokiossa.

Ainakin kalenteriin tuijottamalla ajankohta on jokseenkin ihanteellinen monenlaisten kalojen pyyntiin. Kevätkutuiset lajit kuten hauki, ahven ja useimmat särjen sukulaiset ovat jo tärkeimmän elämäntehtävänsä suorittaneet, minkä jälkeen ne keskittyvät enimmäkseen syömiseen.

Hieman myöhäisempi kutija kuha saattaa olla paraikaa lisääntymispuuhissa, joten sille on hyvä antaa kuturauha, vaikkei rauhoitusaikaa kalastuslaissa nykyisin enää tunnetakaan.

Myös lohikalat ovat kesän alkusuoralla helposti tavoitettavissa vaikkapa koskilta, kun veden lämpö ei ole vielä kohonnut häiritsevän korkeaksi. Ruokaakin on nyt tarjolla yllin kyllin vesihyönteisten aikuistuessa ja pikkukalojen täyttäessä virtojen huopeet.

Jalannille haukijahtiin

Meidän kohdekalamme seuraavassa arvauskilpailussa on hauki. Niitä lähdemme tavoittelemaan kalakaverini Jussin kanssa Jalannille jonain päivänä ensi viikonlopulla 3.-5.6. Kysymyksessä on pienehkö, sameavetinen järvi Akaan maisemissa.

Järven pohjaprofiili on perin yksitoikkoinen. Yhtä pikkuruista reiluun kuuteen metriin sukeltavaa monttua lukuun ottamatta valtaosa järvestä sijoittuu kolmen ja viiden metrin syvyyksien välille.

Kaloja eivät pohjan yksitoikkoisuudet haittaa, vaan Jalanti tunnetaan varsin hyvästä hauki-, kuha- ja ahvenkannastaan. Myös isoja saadaan silloin tällöin, kymmenen kiloa on särkynyt niin hauella kuin kuhallakin.

Vaikka teoreettisia mahdollisuuksia hirmuvonkaleisiin on, realistisempaa saalista edustavat toki hauet kokoluokassa 0,5-2 kiloa. Kolmen neljän kilon painoiset ovat vielä melko mahdollisia, mutta yli vitosta pitäisin jo tuurikalana.

Meidän käytössämme ei ole liveluotaimia eikä muutakaan hienoa kalanetsimiselektroniikkaa, vain tavallinen soutuvene pienellä perämoottorilla varustettuna.

Vieheet ovat kyllä viimeisen päälle ja ottipaikoista on jonkinlainen käsitys, joten uskomme vahvasti nolla-arvaajien jäävän nuolemaan näppejään.

Kilohauet ovat tavallisinta saalista myös Jalannilla.

Suurimman hauen pituus?

Kisakysymyksemme kuuluu: Paljonko on tasasentteinä pituutta suurimmalla saamallamme hauella? Jos haukea ei jostain syystä saada mittanauhalle, myös kuha ja ahven kelpaavat. Aikaa kalastukseen käytämme viitisen tuntia.

Mitä siis mahtaa pituutta olla todennäköisimmällä saalishauellamme? Puolikiloisella senttejä lienee noin 45, kilon painoisella rapiat 50, kaksikiloisella 70 senttiä ja vitosella saattaa jo metrikin lähestyä.

Paljon tietysti riippuu vallitsevista sääolosuhteista, kuinka herkällä purulla isot luupäät ovat. Kova tuulikin saattaa pienveneilijöiden pyyntiä vaikeuttaa avaralla, vähäsaarisella järvellä.

Herkkua on siinä monenlaista, nimittäin parhaan arvaajan palkinnossa.

Pelittäviä palkintoja

Hissun ja Tommin ideoimat lippapakkaukset lähtevät onnettaren suosikille.

Paras arvaaja saa jälleen palkinnoksi sekalaisen viehetusinan, jossa on pelittäviä pyyntivälineitä muun muassa Rapalalta, Abulta, Josalta, Blue Foxilta, Turdukselta ja Topilta. Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan niiden kesken.

Kaikkien vastanneiden parista poimimme voittajan kahdelle Kuusamon Uistimen lippapaketille. ”Raskaat Jekuttajat” ja ”Jalokalan jallittajat” ovat näyttelijä-kalastajakaksikon, Kari Hietalahden ja Tommi Korpelan ideoimia ja värittämiä lippasettejä, joita voi hyödyntää niin jalokalojen kuin ahventen tai haukienkin huijaamisessa.

Vastauksia vastaanotamme torstain 2.6. loppuun saakka. Onnea arvauksiin!

Huomio! Lomakkeella kysellään yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten!

Jari ja Jussi Jalannilla

  • Hauen pituus ilmoitetaan tasasentteinä, jos haukia ei tule, kuha ja ahvenkin kelpaavat mitattavaksi.