Tänä vuonna niin puiston huoltajat kuin vaeltajat opettelevat roskatonta retkeilyä. Mahdolliset retkellä syntyvät roskat voi tuoda luontokeskusten ekopisteisiin.

Roskaton retkeily ei ole uusi asia, vaan siitä on puhuttu ja sitä on pyritty edistämään jo vuosikymmeniä.

Monissa eteläisen Suomen kansallispuistoissa ei reiteillä eikä tulentekopaikoilla ole jäteastioita, vaan jätteet tuodaan repussa ekopisteisiin. Myös Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa osa matkailukeskusten lähellä olevista kohteista on jo roskattomia.

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston viime vuonna toteutetusta kävijätutkimuksesta ilmeni vastaajien toive, että roskattoman retkeilyn periaatteita tulisi korostaa entisestään.

Osa kävijöistä piti ristiriitaisena sitä, että roskattoman retkeilyn periaatteita tulisi noudattaa, mutta reittien varrella on kuitenkin tarjolla jätepisteet.

Puiston pohjoisosassa, jossa Hetta-Pallas -reitti sijaitsee, yhä noin kolmannes vastaajista (30 %) oli puistossa ensimmäistä kertaa. Kävijämäärien kasvaessa roskattoman retkeilyn vaihtoehtona olisi ennestään lisätä jätepisteitä.

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston maine Suomen suosituimpana puistona velvoittaa myös Metsähallitusta edistämään kestävää retkeilyä.

Reppu on roskis

Päiväretken pikkupussukat kulkevat jo nykyisin helposti repussa edestakaisin ja löytävät tiensä lajittelupisteisiin. Roskattoman retkeilyn ansiosta retkikohteiden kaatopaikkajätteet ovat vähentyneet, vaikka kävijämäärät ovat kasvaneet.

Hyvällä suunnittelulla retkellä syntyvän roskan määrän voi minimoida. Mahdolliset roskat kulkeutuvat pienimmällä kuormituksella pois maastosta omassa repussa.

Kuivakäymälässä roska on ongelma, sillä roskien takia muuten kompostoituva biojäte päätyy sekajätteeksi ja kuljetettavaksi Ouluun asti. Kivien alle ei kannata roskia piilottaa.

Vuosittain Hetta-Pallaksen tuvilta ja taukopaikoilta kuljetetaan suuri määrä sekajätettä, joka on pääasiassa ruoka-aineiden muovi- ja pahvipakkauksia. Jätteiden kuljettaminen kuluttaa luontoa ja aiheuttaa päästöjä maailman puhtaimpaan ilmaan.

Tänä vuonna pääpaino on roskattomaan retkeilyyn ohjaamisessa ja tiedottamisessa. Hetta-Pallas  -reitin varrella oleville tuville ja taukopaikoille viedään kesän aluksi roskattomaan retkeilyyn opastavia kylttejä.

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston Facebook-sivuilla viestitään aiheesta heinäkuun alusta alkaen. Metsähallituksen luontopalveluissa toivotaan, että kansallispuiston seuraajat ja reitillä retkeilevät osallistuvat jakamalla aihetta ja omia roskattoman retkeilyn vinkkejä eteenpäin.