Hieman viivytellen edennyt kevät toi mukanaan avovedet ja joukon vieheuutuuksia, jotka vain odottavat tilaisuutta pulahtaakseen pinnan alle saalista vaanimaan.

Erän toimittajien yhtenä tehtävänä on ollut jo yli 30 vuoden ajan kokeilla, miten uutuudet kalojen maailmassa pelittävät, ovatko ne niin tehokkaita kuin niiden valmistajat ja maahantuojat tietysti uskovat ja toivovat.

Haluamme kuitenkin korostaa, ettei kysymyksessä ole mikään varsinainen testi, koska vieheiden laittaminen paremmuusjärjestykseen on käytännössä mahdoton tehtävä.

Liian monta sattumaa vaikuttaa lopputulokseen väkisinkin. Mutta hyvin vinkkejä tuleviin viehevalintoihin koekalastuksemme kuitenkin antavat.

Koeuitettavat vieheet jaettiin jo tutuksi tulleisiin kategorioihin.

  1. Ahvenvieheet jigejä lukuun ottamatta ovat pieniä tai pienehköjä vaappuja, lippoja ja lusikoita, joita käytämme pääasiassa heittäen mutta myös kevyesti uistellen. Tästä vieheryhmästä vastaa Jari Tuiskunen.
  2. Haukivieheet ”mökkikalastukseen” ovat alle 15-senttisiä ja/tai 30-grammaisia vaappuja, lusikoita, lippoja tms., joita pystyy heittämään vähän kevyemmälläkin vapakalustolla ja jossa pyyntikohteena ovat pienemmän kokoluokan hauet. Vastuukalastajana Jari Tuiskunen.
  3. Suurhaukivieheet ovat nimensä mukaisesti isoja vaappuja, lusikoita, lippoja, jigejä ja hybrideitä, joilla tavoitellaan vonkalekokoisia luupäitä. Näistä vieheistä vastaa Teemu Koski.
  4. Kuhavieheet heittokalastukseen (muut kuin jigit) käsittää pienehköjä tai keskikokoisia vieheitä, joilla tarpeen vaatiessa pääsee myös syvälle. Vastaavana toimii Jari Tuiskunen.
  5. Vetovieheet kuhalle ovat tyypillisimmin solakoita, huonosti heitettäväksi soveltuvia vaappuja. Niitä hinaa vetoveneensä perässä Risto Jussila.
  6. Lohikalavieheet painottuvat kirjolohen pyyntiin ja niissä hommissa toimivat monenlaiset pienet-pienehköt vieheet vaapuista, lusikoista ja lipoista liitseihin. Kirjolohikoskilla ja –lammilla niiden kanssa vierailee Jari Tuiskunen.
  7. Ahvenjigit ovat pieniä tai pienehköjä jigejä, joita Jari Rannisto tulee vertailemaan omilla kotivesillään.
  8. Kuhajigit ovat edellistä ryhmää kookkaampia pehmovieheitä, vaikka toki samat vieheet voivat toimia molempien lajien pyynnissä. Kuhajigeistäkin vastaa Jari Rannisto.
  9. Jigit pystyjigaukseen ovat yleensä niin sanottuja kuolleen uinnin jigejä, joilla kaloja tavoitellaan pilkkityylillä kaikuluotainta apuna käyttäen. Näitäkin uittaa Jari Rannisto.

Vieheitä uitetaan avovesikauden ajan aina loppusyksylle saakka. Raportti tuloksista ilmestyy Erän joulukuun numerossa 12/2022 sekä Erän nettisivuilla.

Viehe 2022-artikkelit avautuvat luettavaksi tilaajatunnuksella:

Vaaput: Daiwa TN Double Clutch – Uniikit Uistimet Pikku-Solakka
Lusikat: Hissun & Tommin Varmat -Ruikun Roses
Lipat: Hissun & Tommin Varmat – Spintube Helix
Jigit: 13 Fishing BAMF Shad Swimbait – VMC Moontail Jigs