Arvokkaamman sieniveitsen harjassa voi olla valkokuidun lisäksi vaikkapa hevosen häntäjouhia.

Jos sienestäjä hankkii perustasoa kalliimman työvälineen, saako hän hinnalle vastinetta? Muun muassa tätä tutkimme kahdeksan laadukkaan sieniveitsen ja -puukon vertailussa Erän numerossa 5/2022.

Edullisimmat sieniveitset saa kahdella tai kolmella eurolla ja kalleimmista sienipuukoista pitää maksaa yli sata euroa. Rajasimme vertailumme sienestäjän apuvälineiden kalliimpaan päähän ja selvitimme, mistä näiden oletettujen laatutyökalujen hinta syntyy.

Mukaan saimme kahdeksan sieniveistä ja -puukkoa. Niistä halvin maksaa 25 euroa ja kallein 140 euroa. Useimmat asettuvat haarukkaan 30–50 euroa.

Valmistustavan perusteella joukon voi jaotella käsintehtyihin (6 kpl) ja teollisesti valmistettuihin (2 kpl).

Tästä löytyy tärkein hintaa selittävä tekijä. Käsityö nostaa hinnan teollisesti valmistettua korkeammaksi, vaikka silloinkin ehkä toimitaan kannattavuuden rajoilla.

Vertailun teollisesti tuotetut, Marttiini sieniveitsi ja Moraknivin Karl-Johan Mushroom Knife -sieniveitsi, eroavat perustason muovikahvaisista sieniveitsistä pidemmälle viedyn rakenteellisen suunnittelun ansiosta.

Molemmista löytyy yksityiskohtia, jotka parantavat käyttökelpoisuutta sienimetsässä ja perustelevat hintaa. Toisaalta kummankin hintaa kihauttaa myös tunnettu brändi.

Vertailussa mukana:

A-Puukot Sienipuukko
Fungu Sieniveitsi
Iisakki Järvenpää Sienipuukko
Kauhavan Puukkopaja Sieniveitsi
Laatupuukko Sieniveitsi
Marttiini Sieniveitsi
Morakniv Karl-Johan Mushroom Knife
Simo Passin Sieniveitsi

Sieniveitsien ja -puukkojen vertailu on Erän numerossa 5/2022 (juttu avautuu tilaajatunnuksella)