Teemana erämessuilla on vastuullisuus ja se näkyy sekä metsästyksessä, kalastuksessa että retkeilyssä.

Erämessujen ohjelmiston voi tarkistaa täältä.

Perinteet sen sijaan alkavat jo taustalta, sillä messujen suojelijana on tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Historiaa toistuu: vuonna 1972 ensimmäisten erämessujen suojelijana oli myös silloinen tasavallan presidentti, Urho Kekkonen.

Juhlavuoden näyttely löytyy Suomen Metsästysmuseolta 19. toukokuuta alkaen ja sitä voi käydä katsomassa 25. syyskuuta asti.

Juontaja Mikko Peltolan lisäksi messuilla voi tavata kalastavan näyttelijäkaksikon, Kari Hietalahden ja Tommi Korpelan. Parivaljakon löytää messujen allasalueelta lauantaina 11. kesäkuuta.

Allasaluetta isännöivät kalaoppaat Mika ”Haukikoira” Vornanen ja Peter Lahti. Tiedossa on ohjelmaa vapojen heittotekniikasta ja veneen varustelusta kalastukseen. Mukana on myös tuttuun tapaan kalankäsittelynäytöksiä kahdesti päivässä.

Allasalueella pääsee tutustumaan heittotekniikoihin ja kalastusveneiden varusteluun.

Vieheet kierrätykseen

Messujen vastuullisuus -teemaan liittyy Suomen Vapaa-ajankalastajien ja Rapalan järjestämä vieheiden kierrätyskampanja, jossa vanhat vieheet kunnostetaan ja lahjoitetaan edelleen niitä tarvitseville nuorille kalastajille.

Vieheitä otetaan vastaan joka päivä Vapaa-ajankalastajien osastolla ja ensimmäiset 40 vieheiden tuojaa saavat päivittäin siimaroskiksen.

Vieheitä kunnostavat Vapaa-ajankalastajien vapaaehtoiset, minkä jälkeen ne päätyvät järjestön nuorisotoimintaan sekä nuorille kalastajille.

Erämessuilla nähdään myös konekarhu.

Kenestä Essin seuraaja?

Messujen ohjelmaan on kuulunut vuodesta 1980 asti Vuoden Eräkoiran valinta. Neljä vuotta sitten tittelin sai suomenpystykorva Essi eli Karahkan Eka-Essi.

Ihan kenestä tahansa ei voi tulla vuoden eräkoiraa. Essin valinnassa painoi vuonna 2018 monta meriiittiä. Kehitys oli nähtävissä jo nuorena: viiden kuukauden ikäisenä Essi haki sorsat ja haukkui ensimmäisen pudotukseen johtaneen lintuhaukkunsa kuuden kuukauden ikäisenä.

Linnunhaukkukokeissa Essistä leivottiin käyttövalio ja näyttelyistä saaliina oli muotovalion arvo. Ennen Vuoden Eräkoiran valintaa Essistä tuli hallitseva Suomen mestari Valtakunnallisessa Haukku-ottelussa vuonna 2017.

Vuoden Eräkoirasta tekevät esityksen eri rotujärjestöt, ja siitä joukosta valitaan metsästyksessä ja metsästyskoirakokeissa näyttöjä antaneet parhaat yksilöt. Vuoden Eräkoira valitaan 20. kerran messuilla sunnuntaina.

Metsästyspuolella messuilla on tuttuun tapaan myös konekarhu, noutajanäytöksiä sekä ampumasimulaattoreita, trofee-näyttelyä ja täytettyjen eläinten näyttelyä unohtamatta.

Koivikon keskeltä löytyy myös Retkinikkarin lava.

Retkeilyä lavalla

Retkeilyn maailmaan yksi näköalapaikoista on Koivikkoon sijoittuva Retkinikkarin (Joppe Ranta) lava, josssa ohjelmaa on luvassa aamusta iltaan joka päivä.

Retkinikkarin ohjelmalavan isäntä, itse retkinikkari Joppe Ranta.

Ohjelmat alkavat tasalta ja puolelta, ja kaikilla päivillä on oma teemansa: torstaina turvallisuus, perjantaina perhe, lauantai erä/retkeilytaidot ja sunnuntaina luovuus.

Lavalle nousee kansainvälisesti tunnettu outdoormies Johann Skullman, joka kertoo mm. retkille parhaiten soveltuvista varusteista ja ulkoiluvaatteiden uudesta filosofiasta.

Bushcraft-seikkailija ja -kirjoittaja Padraig Croke avaa bushcraftia ja omaa harrastustaan, Jaakko ”Korpi-Jaakko” Heikka puhuu mm. vaativien vaellusten turvallisuudesta ja pitkillä vaelluksilla tarvittavasta ruuasta. Vaativien vaellusten vastapainona Ossi Määttä keskittyy kevytretkeilyyn.

Retkeilijän villiyrteistä tulee messuille kertomaan Riikka Kekäläinen-Alkio, joka opastaa miten villiyrttejä voi hyödyntää monipuolisesti ja miten luonto toimii retkeilijän ruoka-aittana ja apteekkina.

Mukana on myös pari ehkä yllättävämpääkin vetoa, kuten tämä: miten Marttojen ohjeilla voi varautua olemaan 72  tuntia ilman sähköä, vettä ja palveluja. Tai tämä: hernekeiton juhlavuosi.

Erilaisista retkeilypuolen uutuuksista on syytä mainita myös reppulautat eli packraftit ja telttasaunat, joita voi käyttää saunomiseen, majoittumiseen tai vaikka pilkkitelttana. Ja että homma ei menisi pelkäksi katsomiseksi, uutuutena messuilla on myös maastopyörien testirata.

Yleisökartasta löytyvät sisäänkäynnit sekä erilaisten ohjelma-alueiden paikat.

Pieni infopaketti

Kansainväliset Erämessut käynnistyvät Riihimäen urheilupuistossa 9. kesäkuuta klo 10 ja päättyvät sunnuntaina 12. kesäkuuta klo 17.

Messut ovat päivittäin (to-la) auki klo 18 asti joka päivä.

Päivälippujen hinnat vaihtelevat aikuisilta 16-19 euroon, riippuen siitä ostaako lipun etukäteen verkosta vai portilta. Lapsilta (7-17 v) hinnat ovat kahdeksan euroa ostopaikasta riippumatta.

Lippukauppa verkossa on jo auki ja lisätietoja erilaisista vaihtoehdoista, aukioloajoista ja parkkipaikoista löytyy verkosta erämessujen etusivulta. Messujen verkkosivuilta löytyvät myös näytteilleasettajat.

PS. Jos messujen kuvallinen historia kiinnostaa, vanhoja kuvia voi käydä tutkimassa erämessujen kuvapankissa.