Yhdysvalloissa pikaisesti valmistettava retkiruoka tunnetaan ja tunnettiin nimellä MRE, Meal Ready to Eat.

Armeijan tarpeista liikkelle lähtenyt valmisruokakulttuuri käynnistyi säilykepurkeista ja siirtyi niistä pusseihin, jotka varustetaan nykyisin myös lämmityselementeillä. MRE-ruuan pystyy syömään joko kylmänä tai lämmitettynä.

Retkinikkari Joppe Rannan mukaan MRE:stä on tullut jo yleisnimitys muullekin pussiin pakatulle valmisruoalle ilman sotaisaa kytköstä.

– Meal Ready to Eat voi olla retkeilijöille tarkoitettua muonaa, katastrofialueille humanitaariseen pelastustehtävään vietävää ruokaa tai etnisen kaupan kotikäyttöön tarkoitettu annospussi.

Yhteistä kaikille on valmistustapa. Ruuat voidaan lämmittää avattuna kattilassa, lautasella tai pussissa mikroaaltouunissa sekä vesihauteella.

Videolla Joppe on reissussa Lapissa ja valmistaa ruokatauolla pakkasessa pikaisesti matkaevään kotona valmiiksi vakumoidusta pyttipannusta.

PS. Jos sinulla on kokemuksia Sissimuonasta 1970-80-luvuilla, meilaa muistosi Jopelle osoitteeseen joppe(ät)retkinikkari.fi.

Erän numerossa 5/2022 on artikkeli ”Valmista vesihauteella”, jossa MRE-ruuasta kerrotaan hieman enemmän ja valmistetaan teeman mukaista retkiruokaa. (juttu avautuu tilaajatunnuksella)