Tässä vaiheessa keskitymme siihen hetkeen, kun kalastaja on tarkkaillut luontoa, huomannut koivuun puhkeavat pienet lehdet, hiirenkorvat, virittänyt pyydykset tunnetulle kutupaikalle (vinkkejä Erän numerosta 5/2022) ja saanut kalaa.

Edessä on riittävä tai enemmän kuin riittävä määrä punasilmäisiä särkiä ja ohimoita pakottaa ajatus, että nyt ne pitäisi jotenkin käsitellä evääksi. Esittelemme kaksi helpohkoa tapaa, myllyttämisen ja purkituksen.

Suomusta, perkaa ja jauha

Särkifileet jauhautuvat lihamyllyssä massaksi, josta maukkaita pihvejä.

Ennen lihamyllyllä jauhamista särjet suomustetaan ja perataan. Isommista fileoidaan yleensä pois selkäranka, pienemmistäkin se voi tehdä, jos siltä tuntuu.

Lihamyllyn saa runsaalla sadalla eurolla ja käyttö on hyvin helppoa. Massasta esimerkiksi paistetaan pihvejä. Maku on niin hyvä, että on vaikea uskoa kalaa särjeksi. Lihamylly monipuolistaa kalalajien käyttöä, jolloin kalan ruokakäyttö on ilmastoystävällisempää. Särkipihvien ohjeen löydät lehdestä eli numerosta 5/2022.

Fileoi ja pistä purkkiin

Purkituskoneella särkiä voi kätevästi purkittaa, mutta lasipurkitkin käyvät hommaan.

Särjen maku parantuu purkituksessa enemmän kuin useimpien muiden kalojen. Kalat suomustetaan ja perataan, mutta ei fileoida. Mausteeksi riittää minimissään ruokaöljy ja ripaus suolaa.

Koska purkituskone, peltipurkit ja painekattila ovat kohtalaisen hintavia, kovin moni ei ryhdy hankkimaan settiä yksin.

Särkiä voi purkittaa myös lasipurkkeihin, jolloin pitkäkestoinen kuumennus tapahtuu uunissa. Myös siinä ruodot pehmenevät samalla tavalla.

Risto Jussilan artikkelin särkien pyydystämisestä katiskalla, verkolla ja ongella Erän numerossa 5/2022

Erän numerossa 12/2005 kerrotaan kuinka kaloja kannattaa purkittaa (juttu avautuu tilaajatunnuksella)