Jarin kanssa kalassa -arvauskisan näyttämönä toimi tällä kertaa Siuronkoski, jossa tavoitteena oli saada koukkuun mahdollisimman suuri toutain.

Ennakkojutussamme kisakaksikko muistutti, että mikäli toutaimet eivät suostuisi yhteistoimintaan, puntarille kelpaisivat myös kirjolohet.

Siuronkosken reissu toteutettiin perjantaina ja aamu oli sekä kalenterin että sään puolesta suhteellisen ihanteellinen toutaimille. Pienellä varauksella kuitenkin, sillä kevät on ollut tänä vuonna hieman myöhässä.

– Useampia paikallisia kalastajia jututettuamme alkoi vaikuttaa siltä, että toutainta ei tultaisi tänään saamaan. Kukaan ei ollut sellaisista vielä merkkejä nähnyt saati siiman päässä pidellyt, arvioi Tuiskunen tilannetta.

Kirjolohia Siuronkoskeen oli kipattu sen sijaan edellisenä päivänä, mutta aamu oli ollut hiljainen sielläkin puolella. Muutamat olivat kaloja saaneet, varsinkin kalastajat, joiden päivä oli alkanut jo aamuvarhaisella.

Niska oli kirjolohien ottipaikka tällä kerralla, vaikkakaan ei Heikille.

Kirjolohella käyntiin

Heikki ja Jari päättivät aloittaa kisapäivän kirjolohen pyynnillä, joten aluksi siirryttiin kokeilemaan koskialueen yläpäätä.

– Sieltä olin saanut viime käynnilläni pari päivää aikaisemmin kahden kalan kiintiön varsin helposti, joten usko paikkaan oli vahva.

Puoli tuntia sujui ilman tilastomerkintöjä, mutta sitten alkoi tapahtua. Koukussa oli kiinni kirjolohi. Ilo saaliista vaihtui pettymykseksi melkein saman tien, sillä kala irtosi.

Ei mennyt kauan, kun siima lauloi toistamiseen. Kala kesti kiinni lähes haaviin saakka, mutta juuri ennen kuin kiloinen kirjolohi olisi päätynyt maaliin, viehe irtosi sen leuasta.

Kolmannen kohdalla toistui sama kohtalo, vaikka Jari pääsikin väsyttelemään sitä tovin. Kala irti, eikä kalastajillamme ollut vieläkään tulosta puntarilta.

– Olisiko kalastusajastamme kulunut puolisentoista tuntia, kun lohi viimein pysyi rannalle saakka. Olin vaihtanut vieheeksi oikein pitkäheittoisen Paravan Salamanderin, johon lohi mielistyi lähes ensimmäisellä heitolla.

Kirjolohen painoksi mitattiin 1,05 kiloa.

Siuronkosken alasuvanto on alueen paras toutainpaikka, vaan hiljainen tällä kerralla.

Vain yksi pintakäynti

Koska eräänlainen vastaus oli kilpailua ajatellen nyt kasassa, Jari ja Heikki keskittyivät toutaimeen. Parhaaksi paikaksi arvioitiin rautatiesillan penkka alueen alapäässä.

– Sitkeästä yrityksestä ja monesta vieheenvaihdosta huolimatta ainoaksi konkreettiseksi tapahtumaksemme jäi saamani tärppi, joka luultavimmin kuului kirjolohelle.

Toutaimista havainnoksi jäi yksi ilmeinen pintakäynti, joka oli luultavasti merkki harvan etujoukon saapumisesta alueelle.

Koska toutainprojekti Siuronkoskella epäonnistui, kalastajat palasivat takaisin kosken niskalle, josta Jari nappasi ensimmäisellä heitolla päivän toisen puntarille asti päätyneen kirjolohen. Painoa kalalla oli 1,2 kiloa.

Jarin osalta päivän kiintiö eli kaksi kalaa oli taputeltu ja hän joutui lopettamaan heittohommat. Heikki sen sijaan jatkoi, mutta enää ei Siuro kaloja tarjoillut. Vastaus päivän kysymykseen eli suurimman kalan painoon oli siis 1,2 kiloa.

Onnistuiko kukaan arvaamaan oikean lukeman? Kylläpä vain! Vastauksia Siuronkosken kisaan tuli tasan 211 kappaletta ja joukossa oli kaksi täsmälleen oikeaa.

Oikeaa veikanneiden kesken suoritetussa arvonnassa pidemmän korren vei Pihla Puronaho Kangashäkistä. Kaikkien vastaajien kesken suoritetussa arvonnassa viehepalkinnon voitti Maritta Koivu Lappeenrannasta.

Onnea voittajille ja kaikilla kilpailuun osallistuneille isokokoinen kiitos!

PS. Kokonaiskilpailussa tilanne on se, että 39:lla vastaajalla on tällä hetkellä yksi oikein. Kaksi henkilöä on sen sijaan viittä vaille maalissa kahdella oikealla vastauksella. Pääpalkinto kilpailussa heltiää kolmella oikealla arvauksella kolmesta eri kilpailusta.