Kielletyt hyönteiskarkotteet ja -myrkyt työllistivät Tullia viime kesänä. Viime vuonna Suomeen tuli postilähetysten ja lentorahdin mukana noin 450 Suomessa kiellettyä hyönteiskarkotelähetystä.

Sosiaalisessa mediassa välitettiin parina aikaisempana vuonna ahkerasti viestejä ulkomaisista verkkokaupoista tilatuista tuotteista. Erityisesti ulkoilijoita kiinnostivat hyttystentorjuntalaitteisssa käytettävät tyynyt, jotka ovat Suomessa kalliita.

Esimerkiksi tällä hetkellä Thermacell -hyttyskarkottimeen on myynnissä 10 kaasusäiliötä ja 30 karkotetyynyä sisältävä säästöpaketti, jonka saa reilulla 60 eurolla eli kaasusta ja tyynystä saa maksaa jopa tuplasti enemmän kuin itse karkottimesta.

Ahkeralla käytöllä kesän räkkäpilvessä paketin saa tyhjäksi viikossa. Paketti riittää 80-120 tunnin käyttöön. Kiinalaisissa verkkokaupoissa tyynyt eivät maksa juuri mitään.

Tulliylitarkastaja Sofia Lindbäckin mukaan hyttyskarkotteiden maahantuonti keskittyy muutamalle kesäkuukaudelle. Kesän lähestyessä kiellettyjä tuotteita on alkanut taas saapua Suomeen ulkomaisista verkkokaupoista.

Tulli muistuttaa, että hyttyskarkotteet ja -myrkyt ovat biosidivalmisteita. Ne on tarkoitettu tappamaan eliöitä, joten tuotteisiin liittyy monia terveys- ja ympäristöriskejä.

Yleensä laitteiden mukana tulee nivaska vaara- ja turvalausekkeita, jotka koskevat laitteissa käytettäviä aineita, kuten d-alletriinia tai pralletriinia. Kemikaalit ovat vaarallisia sekä nieltynä että hengitettynä ja erittäin myrkyllisiä vesieliöille.

Esimerkiksi laitteissa käytettävät matot ja tyynyt pitää hävittää vaarallisena jätteenä erillisiin keräyspisteisiin.

Suomessa saa myydä ja käyttää vain sellaisia hyönteiskarkotteita ja -myrkkyjä, jotka Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on hyväksynyt. Hyväksytyn valmisteen tunnistaa lupanumerosta.

Toinenkin puute ulkomailta tilatuissa hyttysmyrkyissä tai -karkotteissa on. Niistä ei löydy minkäänlaisia tekstejä suomeksi tai ruotsiksi.

– Tällöin ongelmana on, ettei voi olla varmuutta siitä, mitä tuotteet oikeasti sisältävät.

Jos Tulli löytää lähetyksistä biosidivalmisteita, joita ei ole hyväksytty käytettäväksi Suomessa, ne takavarikoidaan ja hävitetään kuulemisprosessin jälkeen.

Tullin tehtävänä on valvoa, ettei hyväksymättömiä biosidivalmisteita tuoda Suomeen. Ulkomailta tilatut luvattomat tuotteet otetaan haltuun, ja ne hävitetään kuulemisprosessin jälkeen.

– Ohjeemme kuluttajille on yksinkertainen: Selvitä, mitä saat tilata, ja älä tilaa kiellettyjä tuotteita. Tämähän pätee hyttyskarkotteiden lisäksi tietysti myös kaikkiin muihinkin netistä tilattaviin tuotteisiin.

Lue lisää:

Älä vie myrkkyjä metsään! Voit tappaa muutakin kuin hyttysiä
Milloin hyttyset kuoriutuvat eri puolilla Suomea