Toukokuu, vuoden ehkä kuumin kalastuskuukausi, on täällä taas. Tai on ainakin ensi viikonloppuna eli 6.-8. toukokuuta, kun lähdemme kalakaverini Heikin kanssa seuraavalle arvauskisareissulle.

Koska kevät on vitkutellut ja järvet ainakin Tampereen suunnalla piileksivät vielä suurelta osin jääpeitteen alla, suuntautuu kalareissumme koskelle.

Pyyntikohteeksi otamme Pirkanmaan maakuntakalan toutaimen, yhden kookkaimmista ja kalastuksellisesti haasteellisimmista särkikaloistamme.

Toutaimet saapuvat keväällä virtoihin kutemaan vedenlämmön kohottua 7-8 asteeseen. Keskivertokeväinä kutu toteutuu toukokuun ensimmäisellä puoliskolla, usein jo kohta vapun jälkeen, mutta tänä vuonna sesonki saattaa olla hieman myöhässä.

Ennen kutua ja varsinkin sen jälkeen toutaimet ovat koskikalastajien höynäytettävissä. Koska laji saavuttaa sukukypsyyden vasta noin puolentoista kilon painoisena, ovat toutaintärpit tähän aikaan vuodesta tavallista raskaampia.

Jopa yli viisikiloisia saadaan, joskin tavallisin paino liikkuu 1,5-3 kilon haarukassa.

Silta-aukot ovat koituneet Siuronkoskella monen ison toutaimen pelastukseksi.

Siuroon toutainjahtiin

Kalastuskohteeksemme pääsee jälleen Nokian Siuronkoski, jonne teimme koskikauden avausreissun kuukausi sitten. Silloin narrasimme kirjolohia ja kahden kalan kiintiö täyttyi vähän turhankin helposti.

Kun pyyntikohteena on toutain, ei moisesta menestyksestä kannata haaveilla, ellei satu tonteille aivan ihanteellisimmalla hetkellä.

Mahdollista on myös se, ettei kausi ole vielä kunnolla edes käynnistynyt, vaikka normaalisti parhaat säpinät ovat osuneet jonnekin 10. toukokuuta tienoille eli aika lähelle meidän visiittimme ajankohtaa.

Nyt kisakysymyksemme kuuluu: Paljonko painaa suurin Siuronkoskelta saamamme toutain 50 gramman tarkkuudella? Jos toutainta ei tule, myös kirjolohi hyväksytään punnitukseen.

Kalastukseen tulemme käyttämään vähintään viisi tuntia, ellei sitten kirjolohikiintiö täyty ennen sitä, jolloin kalastus pitää lopettaa. Siuronkoskella kirjolohia ei saa vapauttaa.

Toutain vai kirjo?

Jos siis toutain vapojamme taivuttaa, sen paino on Siuronkoskella tavallisimmin plusmiinus kaksi kiloa. Kolmikiloisetkaan eivät ole harvinaisia, mutta yli neljäkiloista voi jo pitää sikäläisittäin hyvän kokoisena.

Juttuja kyllä kuulee vaikka minkä kokoisista, mutta usein ne syöksyvät esimerkiksi silta-aukkojen lävitse alavirtaan ja katkovat siimat. Oma ennätykseni Siurosta on 4,9 kiloa.

Jos toutain jää saamatta ja suurimman kalan paino pitää etsiä kirjolohesta, tullee oikea vastaus olemaan haarukassa 1,2-1,6 kiloa. Edellä mainitulla avausreissulla saamani kirret painoivat 1,09 ja 1,66 kiloa.

Enkä pitäisi mahdottomana sitäkään vaihtoehtoa, että nolla-arvaajat saavat juhlimisen aihetta. Ankara kevättulva, kausi myöhässä, kova pyyntipaine, kirjolohi-istutuksia ei lähiaikoina…

Kaikki nämä tekijät puhuvat vaikean kalastuksen puolesta, mutta mikä tai mitkä niistä realisoituvat, jää nähtäväksi.

Parhaan arvaajan palkinto sisältää sopivaa purtavaa vaikkapa toutaimille.

Palkintoja kahdelle

Kaikkien kesken arvottava palkinto sisältää Kuusamon Uistimen ottipelejä.

Parhaimman vastauksen antaja palkitaan jälleen tusinalla kovia ja vähän pehmeämpiä ottipelejä.

Palkintopotissa on muun muassa Rapalaa, Meppsiä, Siekiä, Jigwobbleria ja useampia kotimaisten pienvalmistajien vaappua. Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan niiden kesken.

Lisäksi kaikki vastaukset osallistuvat arvontaan, jossa tavoitellaan Kuusamon Uistimen viehesettiä sisältäen kaksi Kumma-lippaa ja kaksi Santeri-vaappua. Näillä kotimaisilla huippuvieheillä voi narrailla vaikkapa kuhaa, haukea, ahventa ja jalokaloja.

Vastauksia voi laittaa tulemaan torstain 5.5. loppuun saakka. Onnea arvauksiin!

Huomio! Lomakkeella kysytään yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten.

Siuronkosken suurin toutain (touko 2022)

  • Vastaukset 50 gramman tarkkuudella. Jos toutaimia ei tule, punnitukseen hyväksytään myös kirjolohet.