Jarin kanssa kalassa -arvauskilpailussa oli tällä kertaa vuorossa kohde, joka tunnetaan monikollisella nimellä Kuokkalankosket. Tavoitteena oli saada Heikin kanssa mahdollisimman pitkän kala, lajiin katsomatta.

Kuokkalan korkkausreissu alkoi perjantaina aamukahdeksan jälkeen Herralankoskelta, jossa starttia säesti lintujen laulu ja aurigonpaiste.

Sään puolesta olosuhteet olivat sanalla sanottuna kalastajaystävälliset. Joen vesitilanne ei sen sijaan vaikuttanut yhtä ystävälliseltä. Eikä kyseessä ollut kevättulva.

–  Vesi oli nimittäin matalalla, vaikka olikin kuulemma noussut pohjalukemista jokusia kymmeniä senttejä.

Paikallisten asiantuntijoiden syyttävä sormi kohdistui ELYyn eli elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukseen ja sen vesipolitiikkaan. Vettä kuulemma juoksutetaan Lempäälän kanavan kautta niin paljon, ettei sitä riitä juurikaan koskialueelle.

– Talvella muun muassa taimenten kutupesät tuhoutuivat vedenpuutteen vuoksi.

Paikalliset pelkäävät, että sama politiikka jatkuu myös kesällä ja pilaa kalastusmahdollisuudet suositulla kalapaikalla.

Kuokkalankoskille oli istutettu kirjolohia viimeksi marraskuussa, joten Jari ja Heikki päättivät keskittyä muihin kalalajeihin, erityisesti haukeen.

Kevättulva-aikaa eletään, mutta Kuokkalankoskilla siitä ei ollut tietoakaan.

Kahden hauen taktiikka

Avauspaikaksi valikoitui Herralankosken yläpuolinen suvanto-niva -alue, josta haukia oli ennenkin saatu.

Ei tarvittu kuin muutama heitto, kun ensimmäinen hauki, joka edusti ns. pulikka -kokoa, oli satimessa. Mitattavaksi pääsi Berkely Flicker Shad Jointedin harhauttama 40-senttinen, Jarin sanaston mukaan ”pohjanoteeraus”.

Veikkaamme, että tällä tarkoitetaan päivän ensimmäistä kalaa.

Vartin päästä tapahtui Heikin uittaman siiman päässä ja ylös nousi hieman suurempi hauki. Mutta vain hieman. Kalalle mitattiin pituudeksi 47 senttiä.

Ja siihen se loppui. Hyvä alku.

– Puolisen tuntia myöhemmin onnistuin saamaan kaksi napakkaa haukitärppiä, mutta kumpikaan ei tarttunut ruohosuojattuun Minnow Spooniin.

Pyörteistä päätellen molemmista tärpeistä vastasi sama kala, joka oli reippaasti ensimmäisiä ylös saatuja isompi. Paitsi että sitä ei saatu mittanauhalle asti.

– Kävimme välillä yrittämässä toutainta Majauslahden-Kiertolahden alueella, mutta se sesonki odotti vielä alkamistaan.

Kalastajat noteerasivat toutaimesta yhden pintakäynnin eli yksittäisiä kaloja oli jokeen jo noussut. Roskainen vesi haittasi esti kuitenkin isommat pyrinnöt.

Toutaimet pintoivat

Viimeisenä etappina kalastajilla oli jokisuu ja sinne mahdollisesti linnoittautunut nousutoutainten parvi, mutta ei. Heikille tuli jonkinlainen tärppi, mutta muuta merkkiä kaloista eivät miehet saaneet.

– Viisi tuntia hupenivat siis melko tapahtumaköyhissä merkeissä, mutta nollaa ei tarvinnut taaskaan oikeaksi vastaukseksi hyväksyä. Se oli 47 senttiä.

Arvasivatko vastaajat päivän saaliin pituuden oikein? Kyllä vain! 205 vastauksen joukossa oikeita vastauksia oli tasan viisi kappaletta. Etäarvonnassa tämän kilpailun pääpalkinnon voitti Risto Vanhanen Turusta.

Kaikkien vastaajien kesken suoritetussa arvonnassa pienemmän viehepalkinnon voitti Markku Sääksberg Kangasalta.

Onnnea voittajille ja kaikille osallistuneille mittavaa luokkaa edustava kiitos! Viikon päästä kisa jatkuu ja tiedossa on, että Jari hiippailee jälleen onkiensa kera Siuronkosken partahilla.