Koskikalastuskausi on käynnistynyt, vaikka talvi vielä sinnitteleekin paksussa jäässä olevien järvien ja paikoin jopa puolimetristen hankien muodossa.

Edellisen arvauskilpailumme aikana vierailimme Nokian Siuronkoskella. Siellä koskikauden avausreissu tuotti kahden kirjolohen kiintiön jokseenkin helposti, noin kymmenellä heitolla. Siitä on hyvä jatkaa kohti kesää.

Lähikoskille Lempäälään

Nyt vuorossa on toinen lähikoskikohteeni, Lempäälän Kuokkalankosket, joka sisältää useampia koskia pitkähköllä lupa-alueellaan. Niistä suosituin ja myös eniten kirjolohi-istutuksia vastaanottava kohde on Herralankoski alueen yläpäässä.

Omassa rankingissani Herralankoski kumppaneineen on Siuroa haastavampi kirjolohen tavoittamisessa, mutta toisaalta oikeaan aikaan siellä on erinomaiset mahdollisuudet saada isojakin ahvenia, kuhia, haukia ja tietysti särkikalojen valtiaita toutaimia.

Kun minä ja kalakaverini Heikki marssimme Kuokkalankoskille jonain päivänä viikonlopulla 22.-24.4., ei ajankohtaa voi parhaalla tahdollakaan kehua kalastuksellisesti ihanteelliseksi. Vesi on vielä jääkylmää eikä pikkukalojen marssi koskiin ole mitä todennäköisimmin käynnistynyt.

Myös pedot pysyttelevät suvantojen syövereissä vetten lämpiämistä ja ruokakalojen liikkeelle lähtöä odottelemassa. Huippusesonki starttaa vasta toukokuun puolella.

Tätä kirjoitettaessa Kuokkalankoskien vesi on todella matalalla, mutta ei ennakoitavissa oleva kevättulvakaan voi enää kaukana olla.

Ääriolosuhteet tuovat kalastukseen oman vaikeusasteensa, joten ”normaali” vedenkorkeus olisi varmasti toivottavin vaihtoehto. Jää nähtäväksi.

Kohtalaisen isokin hauki on Kuokkalankoskilla mahdollinen.

Haussa pisin kala

Tässä arvauskilpailussa arvuuttelemme, paljonko on mittaa pisimmällä Kuokkalankoskilta saamallamme kalalla?

Vastaus annetaan tasasentteinä ja mittaukseen kelpaavat kaikki virrassa esiintyvät kalalajit. Pyyntiin käytämme sään salliessa ainakin neljä tuntia.

Etukäteen ennakoisin, että parhaat mahdollisuudet pitkähkön kalan saamiseen tarjoutuvat hauesta.

Haukia löytänee varmimmin suvantoalueiden reunamilta kutuajan koittoa odottelemasta. On Kuokkalasta saatu joskus kymppejäkin, mutta todennäköisin siimanvenyttelijä on toki plusmiinus kiloinen puikkari. Pituus asettunee 40-60 sentin haarukkaan.

Hyvin mahdollinen saaliseläin on myös kirjolohi, mikäli istutus on sattunut toteutumaan lähiaikoina. Tavallisin mitta istukkailla lienee 40-45 senttiä. Kirjolohi tullee olemaan pääkohteemme, mutta ellei sellaiseen tunnu olevan saumoja, siirrymme sujuvasti muiden lajien pariin.

Muita mahdollisia saaliskaloja riittää ahvenesta ja kuhasta erilaisiin särkikaloihin, joskaan toutainta tuskin tulemme vielä tavoittamaan. Ja voi olla, että nämä muutkin lajit sulkevat suunsa vieheiltämme.

Niin, jopa nollareissun riski on tähän vuodenaikaan olemassa, joskin pyrimme sitä kohtaloa jälleen parhaamme mukaan välttämään.

Parhaan arvaajan palkinnoksi lähtee tusina ottipeliä.

Parhaat palkitaan

Tämä setti kuusamolaisia huippuvieheitä arvotaan kaikkien kesken.

Tällä kerralla palkintopöytää koristaa 12 vieheen setti, jossa on kalastavaan muotoon pakotettua puuta, peltiä, silikonia ja muovia muun muassa Rapalalta, Kuusamolta, Abulta, Jasulta, Stormilta, Calico Catilta ja Laxmanilta.

Jos joukossa on useampia oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia, palkinto arvotaan niiden kesken.

Lisäksi kaikkien vastauksensa lähettäneiden kesken arvomme viehesetin, joka sisältää neljä Kuusamon Uistimen huippuviehettä, kaksi Santeri-vaappua ja kaksi Kumma-lippaa. Kumma on, jos ei näillä lähde kuhien ja jalokalojen hinta halpenemaan.

Arvauksia otamme vastaan torstain 21.4. loppuun saakka. Tiukkoja arvauksia!

Huomio! Lomakkeella kysytään yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten.

Kuokkalankoskien pisin kala (huhtikuu 2022)

  • Vastaukset kannattaa antaa tasasentteinä!