Kun kaasukäyttöisten retkikeittimien valmistajat ovat tuskailleet bensiinin ja dieselin hintojen nousua, spriipohjaisten polttonesteiden valmistajat ovat painineet ihan toisenlaisten ongelmien kanssa.

Suomalaisille retkeilijöille tuttuja tuotteita, Marinolia, Sinolia ja Hyvää Tulta valmistaa Berner Oy, jonka päämaja on Helsingissä. Tuotteita on valmistettu pitkään puhtaasti kotimaisista raaka-aineista, niin sanotusta teknisestä etanolista.

Kaksi vuotta sitten maailmalle levinnyt koronavirus pisti paketin kokonaan uusiksi ja kasvanut kysyntä aiheutti yhtiölle haasteita raaka-aineen saatavuuteen.

Pandemia kasvatti etanolin kysyntää erityisesti desinfiointikäytössä, joten kotimaisen etanolin tuotanto on ohjautunut jo pari vuotta ensisijaisesti terveydenhuoltoon.

Berner Oy:n mukaan etanolia käytetään nykyisin yhä enemmän myös lisäämässä uusiutuvan biopolttoaineen osuutta bensiinissä ja muissa polttoaineissa, mikä on myös kasvattanut kysyntää aiempaan verrattuna.

Globaalisti etanolin hintaa on nostanut sekä lisääntynyt kysyntä että myös viime vuoden suhteellisen huono viljasato.

– Etanolin hinta on kohonnut viimeisten kahden vuoden aikana paljon jo ennen Venäjän aloittamaa sotaa, Berner Oy:stä kerrotaan.

Venäjän etanolilähde kuivui

Sota on tietysti viimeisin käänne huonojen sattumusten sarjassa, sillä Venäjä ja Ukraina ovat tuottaneet lähes kolmanneksen maailman viljasadosta.

– Venäjä on suuri etanolin tuottaja ja kun se on etanolilähteenä pois markkinoilta, on kysyntä ja tarjonta tällä hetkellä vielä enemmän pois tasapainosta.

Berner Oy ilmoitti noin kuukausi sitten, että se lopettaa venäläistä alkuperää olevien raaka-aineiden maahantuonnon mahdollisimman pian.

Yhtiö kertoi etsivänsä vaihtoehtoisia toimittajia Venäjän ulkopuolelta korvaaman venäläistä alkuperää olevia raaka-aineita.

Kuluttajatuotteiden Venäjän viennin yhtiö katkaisi jo 25. helmikuuta.

Lue myös:

►  Polttoaineiden kallistuminen nostaa retkikaasujenkin hintaa
Lantrinkia tenttuun! Vähentääkö vesi kattiloiden nokeentumista?
►  Spriillä on väliä! (vertailu spriipolttoaineista Erän numerossa 14/2008 avautuu tilaajatunnuksilla)