Seinäjoen tuntumassa Kouran kylässä potkukelkkoja ja muita Esla-liikuntavälineitä valmistava E.S.Lahtinen Oy on lähes satavuotias perheyritys, joka on pystynyt uudistumaan vuosikymmenten mukana.

Innovatiivisen tuotekehityksen tuorein helmi on uuden sukupolven potkukellla Esla Adventure.

Sen tuotekehitys on tehty yhdessä koiraharrastajille varusteita kehittävän Kainpo Oy:n kanssa.

Uutuus on suunniteltu ensisijaisesti koirareeksi. Lisävarusteiden avulla Adventuren eteen voi valjastaa koiran tai kaksikin, jolloin kelkka toimii koiravaljakon modernina rekenä.

Ilman koira-ajoon tarkoitettuja varusteita Adventure toimii pilkkijän ja luonnossa liikkujan kulkupelinä, jossa on runsaasti kuljetustilaa.

Pohja altapäin nähtynä. Jousto syntyy mustien kuminivelten avulla.

Jousitettu potkukelkka

Ison kuormatilan ansiosta kelkka soveltuu niin pilkkijän kuin pyydyskalastajan kuljetustarpeisiin.

Adventuren runko on alumiinia, jalakset terästä ja kuljetustilan pohja koivua. Kokonaispaino on noin kymmenen kiloa.

Se on enemmän kuin perinteisen puupotkurin paino, mutta potkutellessa eroa ei huomaa. Kelkkaa tangosta nostaessa se tulee esiin, jolloin huomaa myös etupainoisuuden.

Ohjaustanko on mukavan leveä ja päissä on hyvän pidon antavat pehmeät kumikahvat. Ohjaustangon korkeutta ja myös kulmaa voi säätää.

Kelkan painopiste on korkeussuunnassa alhaalla, mikä tuo vakautta. Kuormatila on perinteistä poiketen hyvin matalalla ja tilaa on runsaasti.

Adventuressa on neljän lähes keskilinjassa olevan kuminivelen avulla toteutettu näpäärä jousitus.

Kuormatila ja ohjaustanko kallistuvat keskilinjasta sivusuuntaan reilusti. Mahdollisuus kallistamiseen on kurvissa välttämätöntä, jos reellä ajetaan lujaa.

Jouston saa täysin pois, kun kääntää lukitustapit paikoilleen ja pyörittää isot kiristimet kiinni. Tämä tapahtuu helposti käsin.

Kovalla alustalla kuten tasaisella jäällä jousto otetaan pois, jotta se ei hukkaa potkuvoimaa ja aiheuta epävakautta.

Kelkan voi kääntää tilaa pienentävään matalaan kuljetusasentoon.

 

Adventure pilkillä

Adventuressa on vakiona kapeammat liukujalakset. Yllä leveämpi hankijalas.

Yllättävää kyllä, Adventure on oikein miellyttävä kulkupeli myös tavallisena potkukelkkana. Ergonomia on erinomainen ja etutila mahdollistaa ison taakan kuljetuksen.

Kairakoukkuja ei ole, mutta sellaiset voi ehkä tehdä itse ohjaustankoon.

Jos löytää etutilaan sopivan muovilaatikon, kairaa voi kuljettaa niin, että se nojaa ohjaustankoon.

Mikäli etutila on edestä tyhjänä, sen päähän saa kaikuluotaimen matalalle, jolloin sitä voi katsella reppujakkaralla istuen. Luotaimen voi kiinnittää aluslautoihin.

Adventuren perusmalli maksaa 699 euroa. Se on melko paljon normipotkuriin verrattuna. Toisaalta uutuus on pääosin metallia, joten hinnalle on perusteita.

Adventuressa on vakiona muoviset liukujalakset. Saatavilla on myös vielä vähän leveämmät hankijalakset hintaan 30 euroa.

Kokeilun perusteella Adventuren paras ominaisuus pilkkikäytössä on erinomainen asento potkiessa ja kevyt kulku. Mutta onko se kelkan hinnan väärtiä? Ounastelen, että sellaisiakin pilkkijöitä löytyy.

Kädensijat ovat mukavan paksut ja pehmeät, mutta jämäkät.

Esla Adventure
699 €, esla.fi

Mitat: paino noin 10 kgm, pituus 187 cm, korkeus 80-93 cm, taitettuna 17 cm, leveys 39 cm jalakset, 40 cm runko, 64 cm ohjaustanko

Arvio: Laadukas potkukelkka erityisesti 1-2 koiravaljakolla tapahtuvaan ajoon.Toimii ilman koiravarusteita erinomaisesti myös potkukelkkana. Miellyttävä potkimisasento. Matalan painopisteen, jykevien rakenteiden ja leveän ohjaustangon ansiosta vakaa. Runsaasti kuormatilaa. Taittuminen helpottaa kuljetusta. Pitkäikäinen. Tyylikäs, värit musta ja punainen.

Hyvää:

+ työn ja materiaalien laatu
+ ergonomia
+ vakaus
+ suuri kuljetustila
+ varusteltavissa koirareeksi

Huonoa:

– ei kairakoukkuja
– hinta korkeahko ellei potkurilla ole koirareki käyttöä

Erän suositus: Esla Adventure on korkean laatuluokan hybridipotkuri, josta saa varustelemalla koirareen, mutta toimii perusmallina myös laadukkaana pilkkijän potkukelkkana sekä talvella yleisenä kulku- ja kuntoiluvälineenä.

Risto Jussilan arvio Esla Adventure -potkurista on julkaistu Erän numerossa 3/2022

Vauhdin hurmaa koiravoimin

Esla Adventuren pakettihinta koiravaljakolla ajamiseen tarvittavin varustein on 899 euroa. Paketti sisältää yhden jarrupolkimen. Tuplajarrulla paketin hinta on 999 euroa.

Valmistajan mukaan monet isot koirarodut soveltuvat rekiajoon. Koira pitää kuitenkin ensin totuttaa ja opettaa juoksemaan kelkan edessä, jottei se tee äkkipysähdyksiä tai hyppää pois kulku-uralta.

Kelkan kitka liukujalaksilla on sen verran pieni, että yksi isohko koira jaksaa helposti vetää aikuista ihmistä. Alkuun lähdössä on tietysti hyvä auttaa.