Aleksi Lumme järjesti itselleen hieman poikkeuksellista viikonloppuohjelmaa ja harjoitteli jäihin vajoamista ja sieltä pelastautumista.

Yksi tärkeimmistä opetuksista oli varautuminen. Naskalit on aina syytä pitää mukana jäällä.

Sitä ei kuitenkaan tiedä kokeilematta, miltä hyiseen veteen vajoaminen tuntuu, mitä äkillinen kylmyys ihmiselle aiheuttaa ja miten eri varusteissa jäistä on mahdollisuus nousta ylös.

Viisaasti vesillä -sivustolla on lyhyet ja ytimekkäät ohjeet siihen, miten onnettomuustilanteessa kannattaa toimia, kun havaitsee lähimmäisen putoavan jäihin.

1. Etsi mukaasi sopiva apuväline kättä pidemmäksi. Sellaiseksi sopii köysi, riuku, oksa, airo tai oma takki.
2. Lähesty pelastettavaa vahvan jään suunnasta, konttaa ja ryömi viimeiset metrit. Auttaessasi levitä painon tasaamiseksi jalkasi.
3. Jos auttajia on useampia, voitte muodostaa pelastusketjun.
4. Liikuttele kylmettynyttä erittäin varovaisesti. Hieronta, alkoholi ja nopea lämmittäminen voivat aiheuttaa vaarallisen jälkijäähtymisen.
5. Suojaa vedestä autettu lisäjäähtymiseltä ja toimita terveyskeskukseen. Jos uhri on tajuton, varmista hapensaanti, suojaa lisäjäähtymiseltä ja toimita uhri nopeasti sairaalaan. Älä elvytä tajutonta uhria. Syvästi alilämpöisen painantaelvytys voi aiheuttaa hengenvaarallisen sydämen kammiovärinän.

Artikkeli Aleksin kokemuksista on luettavissa Erän numerosta 3/2022 (juttu avautuu tilaajatunnuksilla).