Toista kertaa järjestetyn tammikuisen Lottaruokaviikon ajan tarjoiltiin Tuusulassa, Syvärannan Lottamuseon  Lottakanttiinissa vanhojen reseptien mukaan tehtyjä ruokia.

Lottaruokaviikon taustalla olevan Lotta Svärd Säätiön toiminnan keskiössä on aikoinaan lakkautetun Lottajärjestön periaatteiden mukaisesti arjen turvallisuuden parantaminen.

Säätiö tekee yhteiskunnallista huoltotyötä ja vaalii lottien historiaa Tuusulassa sijaitsevan upean Lottamuseonsa kautta.

Lottien toiminta oli monipuolista, mutta muonitus yksi sen tärkeistä toimintamuodoista.

Toisin kuin yleisesti ajatellaan, lottatoimintaa ei ollut pelkästään sota-aikana, vaan satavuotias liike on antanut panoksensa niin huoltovarmuuden takaamiseen kuin maamme jälleenrakentamiseen.

Lottakanttiinista vastaavan Susanna Hietasen mukaan mitään ei kannata haaskata.

”Edellisen päivän ruokahävikki siirtyy seuraavan päivän herkuksi pienellä vaivalla.”

Jos lottien käyttämät vanhat konstit kiinnostavat, alkuun pääsee vierailemalla Syvärannan Lottamuseon puodissa, jossa on myynnissä muun muassa pusseja, joissa on ohrasta, sikurista ja voikukanjuuresta tehty seos, joka keitetään pannukahvin tavoin.

Korvikkeessa on mukana hieman tummapaahtoista kahvia, mutta vastikkeessa on vain kahvin tunnelma.

Lottakanttiini on tehnyt myös puhdepakkauksen, jossa on ainekset Rintamaruisleipään. Se sisältää raaka-aineet, valmistusohjeet ja ”kaavan” aidon leivän tekemiseen.

Retkinikkari Joppe Ranta kertoo Erän numerossa 3/2022 millaisia retkiruokavinkkejä Lottaruokaviikolta ja Lotilta voi poimia (juttu avautuu tilaajatunnuksella)