Helmikuu on kääntymässä loppusuoralleen tarkoittaen kevään lupaavaa lähestymistä. Maaliskuutahan pidetään jo niin sanottuna kevätkuukautena, vaikkei se säiden puolesta siltä aina vaikutakaan.

Talven selän taittumista eivät ainakaan pilkkijät panne pahakseen, sillä viime viikkojen kulkukelit jäällä ovat olleet perin haasteellisia ainakin täällä Pirkanmaalla.

Puolimetrisen jään päällä on ollut paikoin toinen mokoma lunta, ja välissä vielä tirskuva vesikerros. Jokainen kairankiertäjä tietää, mitä moinen fyysisesti tarkoittaa.

Omatkin pilkkimiseni ovat jääneet harvinaisen vähille odottaessani olosuhteiden parantumista. Ensi viikonloppuna jäälle kuitenkin lähdetään, olipa tilanne mikä hyvänsä.

Hyvällä sinttipaikalla on jälki tämän näköistä.

Länkyllä nappaa

Kalakaverini Eero Peltonen mökkeilee Längelmäveden rannalla Vahderpään kylässä, ja se on myös seuraavan arvauskilpailumme näyttämönä.

Längelmävesi tunnetaan Pirkanmaan parhaimpiin kuuluvana kalavetenä. Itsellenikin on Länkyn Ponsanselkä tullut tutuksi pienestä pitäen. Sen aalloilla ja jäillä olen ensiaskeleeni vapakalastuksen saloihin ottanut.

Eeron mökkivesillä, kuten toki muuallakin Längelmävedellä, varminta pilkkisaalista ovat pienet ahvenet ja särjet. Apajapaikan löytyessä niitä saattaa saada jopa satamäärin.

– Jos kolme tuntia pilkitään, niin kyllä kappalemäärä per kalastaja on 95 prosentin todennäköisyydellä haarukassa 50-120. Nyt tammikuussa sain lyhemmässä ajassa reippaat sata kahtena eri päivänä. Mutta tietysti, eihän sitä koskaan näissä hommissa tiedä, Eero valottaa saalisvarmuudesta.

– Samoin 95 prossaa saaliista on kokoluokassa 20-80 grammaa. Jos alkaa tulla särkiä niin lähempänä tuota ylärajaa.

Montako kalaa 3 tunnissa?

Kyseiseen paikkaan suunnistamme Eeron kanssa jonain päivänä viikonlopulla 25.-27.2. Tavoitteenamme on pilkkiä kolmen tunnin aikana patakukkoaineksia eli pikkusinttejä niin paljon kuin järvestä lähtee.

Arvauskilpailumme kysymys kuuluu: Kuinka monta kalaa lajiin katsomatta onnistumme kahteen mieheen narraamaan kolmessa tunnissa? Oikein osumisen helpottamiseksi kalamäärä pyöristetään lähimpään viiteen, eli esimerkiksi 122 pyöristyy lukuun 120 ja 123 lukuun 125. Vastaus siis annetaan viidellä jaollisin numeroin.

Pyyntivälineinä käytämme sinttiongintaan sopivia työkaluja eli tapsipilkkejä ja pieniä mormyskoita. Pilkkiminen tapahtuu matalasta vedestä.

Näillä herkuilla pääsee parhaiten arvannut kalastelemaan ensi kesänä.

Kolme palkintoa

Nämä vieheet arvotaan kaikkien kesken.

Palkinnoksi arvausmestarille lähtee tusina viehettä odottamaan vesien avautumista. Joukossa on muun muassa vanhempaa Rapalaa, Kuusamoa, Abua, Josaa, Luulahden Lukkoa, Blue Foxia ja Forellia. Jos oikeita vastauksia tulee useampia, turvaudumme arvontaan.

Lisäksi arvomme kaikkien vastauksensa lähettäneiden kesken oheisen setin Savage Gearin huippuvieheitä.

50 vieheen pääpalkinto odottaa myös ottajaansa. Sen saa omakseen vastaamalla kolmesti oikein eri arvauskilpailuissa. Toistaiseksi listalla on vasta kerran oikeaan osuneita, joten peli on tältä osin aivan auki.

Vastauksia tähän kilpailuun otamme vastaan torstain 24.2. loppuun saakka. Onnea peliin!

Huomio! Lomakkeella kysytään tietoja vain palkintojen postittamista varten!

Längelmäveden kalojen määrä (helmikuu 2022)

  • Kalojen määrä lajiin katsomatta pyöristetään lähimpään viiteen (esim. 122 kpl on 120 ja 123 kpl on 125)