Jarin kanssa kalassa -arvauskilpailu rantautui (jos jäällä voi puhua rantautumisesta) perjantai-iltana Näsijärvelle, jossa Jarin ja Heikin tavoitteena oli saada mahdollisimman pitkä made.

Kaksikkomme ilmiintyi pelipaikkojen tuntumaan kello kuuden tienoilla, sillä tiedossa oli, että siinä vaiheessa mateille alkaa maistua iltaruoka.

Osa matkasta jouduttiin tekemään metsän läpi polveen asti ulottuvissa kinoksissa, mikä antoi aihetta huolestua jäällä vallitsevista olosuhteista. Kaksikosta Heikki oli varannut mukaan sukset, mikäli jalkaisin olisi hankala edetä.

Ensimmäiset sata metriä rantaviivalta olivat niin sanotusti melkoisessa soosissa tarpomista. Ulompana tilanne muuttui täysin.

– Pelipaikoilla ei ollut lunta jäällä enää kuin alle kymmenen senttiä, eikä vettä ollenkaan. Jään paksuus sen sijaan oli puolisen metriä, joten reikiä tuli porailtua melko säästeliäästi.

Kovaa tuulta ja lumimyrskyä sanotaan mademyräkäksi. Sellaisesta ei ollut tällä kertaa mitää tietoa. Sää oli kelin täydellinen vastakohta. Taivas oli tähtikirkasta, pakkasta viisi astetta ja tuuli puhalteli kevyesti lännestä.

– Kuu kumotti niin kirkkaasti keskitaivaalla, että lukemaan olisi pystynyt, jos jotain luettavaa olisi sattunut mukana olemaan. Vain revontulet puuttuivat.

Jari sai ensimmäisen tärpin MA Mademorriin vain vartti aloituksen jälkeen. Ahvenpalalla syötitetty mormyska houkutteli pinnalle 900-grammaisen mateen. Ensitahdit tuottoisalle illalle olivat täydelliset.

Mutta ei. Ensimmäinen tärppi jäi Jarilla myös illan viimeiseksi. Heikillä ei mennyt sen paremmin. Saaliiksi jäi yksi heiveröinen tärppi.

Illan ainokainen mittautti pituudekseen 52 cm.

Viikon päästä alkaa kuhina?

– Madehommissa voi aina jossitella esimerkiksi sillä, oliko ajoituksemme väärä. Ehkä, sillä useimmiten olemme saaneet täältä parhaat saaliit hieman myöhemmin, Tuiskunen pohti kisapäivän jälkeen.

Tarkemman tutkimuksen perusteella kalastajat havaitsivat, että illan ainoalla kalalla mätipussit olivat vielä aivan kovia. Paras kutusäpinä olisikin ehkä vasta viikon päästä.

Pääasiahan ei tietysti ollut mahtava saalis, vaan se, että kisassa saatiin kuin saatiinkin vastaus päivän kysymykseen kuinka pitkä on reissun suurin made. Ja 900-grammaisella pituutta oli tasan 52 senttiä.

Arvasivatko vastaajat oikein? Toki, toki! Vastauksia kilpailuun tuli kaikkiaan 212 kappaletta ja joukossa oli yhdeksän oikeaa vastausta.

Etäarvonnassa onni suosi savolaisia, sillä oikein vastanneiden kesken arvotun palkinnon voitti Timo Korhonen Kuopiosta ja kaikkien vastaajien kesken arvotun viehepalkinnon Tomi Heikkinen Enonkoskelta.

Onnea voittajille, joiden palkinnot lähtevät postiin heti ensimmäisenä arkipäivänä. Ja kaikille kilpailuun osallistuneille iso kiitos!

Tällä hetkellä tilanne kokonaiskilpailussa eli 50 vieheen pääpalkinnon tavoittelussa on se, että 16 vastaajalla on yksi oikein eikä kahta oikeaa ole vielä kenelläkään. Kaikki on siis mahdollista!

Madepaikka Näsijärvellä siellä jossain.