Talvi on edennyt siihen pisteeseen, että paras mateenpilkintäsesonki alkaa olla käsillä.

Tai onhan se ollut jo pitemmän aikaa, jos jotain voi päätellä kaverien kalakuulumisista sosiaalisessa mediassa. Hyviä matikoita ovat saaneet, suurin tietooni tullut painoi yli seitsemän kiloa.

Kalastuskirjallisuus kuitenkin tietää, että limamikkojen paras pyyntisesonki ajoittuu keskelle kiihkeintä kutuhässäkkää, vaikka saalista voikin saada jo viikkoja ennen ja jälkeen huippuhetken.

Milloin kutu täsmälleen ottaen tapahtuu, riippuu hieman vesistöstä, mutta eteläisessä Suomessa se sijoittuu yleensä tammikuun lopun ja helmikuun puolenvälin tietämiin.

Oma mateenpilkintäni on yleensä rajoittunut yhteen tai kahteen käyntiin talvessa, joten en voi pitää itseäni tässä lajissa kovinkaan ”ammattilaisena”. Mutta jos sää sattuu miellyttäväksi, onhan pimeällä järvellä kykkimisessä oma mielenkiintonsa ja eksotiikkansa.

Tavallisin saalismade on puolikiloinen luiru, mutta isompiinkin on aina mahdollisuus.

Pisin made?

Läntiseltä Näsijärveltä löytyy lahti, jossa olemme käyneet kuokkavieraina mateiden häissä jo reilun kahdenkymmenen vuoden ajan.

Kyseinen lahti on antanut saalista perin vaihtelevasti. On ollut talvia, ettei mateista ole havaittu merkkiäkään, mutta sitten niillä paremmilla reissuilla on saalista saanut yltäkylläisyyteen saakka. Niin paljon, että pyynti on pitänyt lopettaa kesken illan.

Kukaan ei vielä tiedä, mikä mahtaa olla kalatilanne, kun lähdemme kalakaverini Heikin kanssa tavoittelemaan matikkasopan raaka-aineita jonain iltana viikonlopulla 11.-13.2.

Kohteena tulee olemaan samainen Näsijärven lahti, jossa arvuuttelimme madesaalista myös viime vuonna. Tuolloin kolmetuntinen pilkintämme tuotti viisi madetta painoltaan 400-630 grammaa.

Tällä kerralla kysymme, paljonko on pituutta tasasentteinä pisimmällä saamallamme mateella? Pyyntiin tulemme käyttämään kolme tuntia parhaaseen madeaikaan eli noin kello 18-21.

Itse en ole koskaan tullut mateiden pituuksia mitanneeksi, mutta painoltaan nuo saamamme ovat olleet yleensä plusmiinus puolen kilon luokkaa. Kilo on mennyt rikki harvemmin, mutta on niitäkin tullut. Ja karannut varsinkin.

Mutta olisiko puolikiloinen laiha madekoiras suunnilleen puolen metrin mittainen? Lähellä ainakin.

Pyyntivälineinä käytämme mademormyskoita kalanpalalla syötitettynä.

Näillä ottipeleillä täydentyy parhaan arvaajan viehepakki.

Kolme kovaa palkintoa

Tämä pilkkisetti arvotaan kaikkien vastanneiden kesken.

Paras arvaaja palkitaan viehetusinalla, jossa viettelee muun muassa Rapalaa, Kuusamoa, Berkleytä, Savage Gearia, Norolania, Jasua, Jakkia ja Blue Foxia. Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan niiden kesken.

Kaikkien vastanneiden kesken arvottavaksi pakkaamme neljä kovaa ottikonetta tunnetuilta huippuvalmistajilta.

Vastikään julistimme myös uuden pääpalkinnon, jonka voittaa arvaamalla kolmesti oikein eri arvauskilpailuissa. Palkinto sisältää 50 viehettä rasiaan pakattuna, joten kannattaa olla mukana joka osakilpailussa.

Arvauksia tähän madekisaan otamme vastaan torstain 10.2. loppuhetkille saakka. Onnea vastauksiin!

Huomio! Lomakkeella kysellään yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten.