Pelkäätkö susia? Käy metsässä vain yöllä keskellä viikkoa. Sudet nimittäin liikkuvat Suomen luonnossa lähinnä viikonloppuisin, ja silloinkin mieluiten lumisateen jälkeisinä päivinä vuorokauden muutaman valoisimman tunnin aikana.

Tällaisen yksinkertaistettuun johtopäätökseen saattaisi päätyä, jos luottaisi aivan sokeasti Ultracom Oy:n ja Tracker Oy:n kehittämään Susi-Safety havaintojärjestelmään.

Kyseessä on etenkin metsästäjien ja metsästyskoirien turvallisuuden parantamiseksi kehitetty ominaisuus Ultracom- ja Tracker-puhelinsovelluksissa.

Näiden sovellusten käyttäjät voivat ilmoittaa susihavainnoistaan kahden kilometrin säteellä omasta sijainnistaan. Havainnon voi vielä vahvistaa havaintopaikan lähellä liikkuva toinen sovelluksen käyttäjä.

Kun havainto on tehty, jokainen Ultracom- tai Tracker-sovelluksen käyttäjä näkee sen kartalla.

Alle 24 tuntia sitten tehty havainto on punainen. Sitä vanhemmat havainnot näkyvät ensin keltaisina ja sitten harmaina, kunnes yli kolme vuorokautta vanhat havainnot poistuvat kartalta automaattisesti.

Ultracom Next

Ultracom Next -sovellus näyttää käyttäjien tekemät susihavainnot kartalla. Tuoreimmat havainnot ovat punaisia.

Painotus käyttäjien liikkumisessa

Jutun alussa olevassa kärjistyksessä on oikeastaan tiivistettynä se, mikä on tällaisten käyttäjähavaintoihin perustuvien sovellusten suurin ongelma.

Havaintoja tulee vain silloin, kun sovelluksen käyttäjät itse ovat liikkeellä. Tietenkin sudet liikkuvat maastossa joka ikinen päivä, mutta sovelluksen käyttäjien liikkuminen painottuu viikonloppuihin.

Oma ongelmansa on se, mikä on tehtyjen havaintojen luotettavuus. Moniko meistä erottaa aivan varmasti kaukana juoksevan suden tai suuren koiran toisistaan, tai tunnistaa aivan varmasti suden jättämän tassunjäljen ison koiran jäljestä?

Petoyhdyshenkilö paikalle?

Suden tunnistusapua saa paikallisilta petoyhdyshenkilöiltä, joiden yhteystiedot löytyvät Suomen riistakeskuksen nettisivuilta. Siinä vaiheessa, kun tassunjälki on varmuudella tunnistettu, susi saattaa kuitenkin olla jo kymmenien kilometrien päässä.

Susi-safetyn toimivuuden voi testata itse kokeilemalla. Ultracom Next sovelluksen ilmainen kokeiluversio on ladattavissa Android- tai iOS-laitteiden sovelluskaupoista.

Kuva: Juan Lacruz, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Susireviirit löytyvät verkosta

Riistahavainnot.fi-sivuston kartalta näkee muun muassa tunnetut susien reviirialueet.

Susi on niin vikkelä liikkeissään, että sen reaaliaikainen seuraaminen näköhavainnoilla on lähes mahdotonta.

Susi saattaa liikkua vuorokaudessa kymmeniä kilometrejä. Tuore havainto voi olla jo tunnin tai parin kuluttua auttamatta vanhentunutta tietoa.

Suden tunnetuista reviireistä ja todennäköisistä esiintymisalueista on saatavana luotettavaa karttatietoa.

Riistahavainnot.fi-sivustolla näkee suurpetohavaintoja 10 x 10 kilometrin ruuduissa. Mitä tummempi ruutu, sitä enemmän havaintoja.

Yksittäistä ruutua klikkaamalla näkee havaintojen määrän, laadun ja tuoreimman havainnon päivämäärän. Petoyhdyshenkilöiden tekemiä havaintoja voi pitää hyvin luotettavina.

Kartta löytyy osoitteesta riistahavainnot.fi/suurpedot/havaintokartta.