Simppeli pilkkisetti

Jasu Simple

Jasu Simple -pilkkivavassa on siima ja viehelukko vakiona.

Suomalaiset ovat tottuneet yksinkertaisiin mutta varmatoimisiin pilkkivapoihin, jollaisia esimerkiksi Delfin on maailman sivu valmistanut.

Kun Delfin-tyylinen kela liitetään astetta nykyaikaisempaan pilkkivapaan, saadaan Jasu Simple.

Simplessä kelajalka kiinnittyy liukurenkaiden avulla eva-kädensijaan, joten kiinnityspaikan voi valita mieleisekseen. Vavan lasikuitukärki on varustettu kolmella renkaalla ja sitä on saatavana light-, medium-, fast- ja heavy-toiminnalla pituuksien vaihdellessa välillä 50-35 senttiä. Myös 0,20-0,30-millinen monofiilisiima ja viehelukko tulevat mukana valmiiksi asennettuna.

Hinta mallista riippuen 17–22 €. Pelkkä kela 10 €.

Ekologisempi Jonttu

Jonttu

Ylhäältä Jonttu tasapainosetti, Jonttu 70 Alpina Extreme, Jonttu Eko, Jonttu 70 Pro, Jonttu Sport Pro ja korkkikahvainen Jonttu 50.

Ominaisuuksiltaan perinteisempää pilkkivapakulttuuria edustavat myös Heikki Laurikaisen (HL-Fish Ky) valmistamat Jonttu Eko -vavat.

Muovin sijaan Eko-vavan kädensija syntyy pellavaöljyllä käsitellystä haavasta, runko ja puola biokomposiitista. Ohuessa mutta riittävällä siimatilalla varustetussa puolassa on entiseen tapaan kookkaat veivit, puolanvapautusliipaisin sekä napamutteri, josta jarrun kireyttä voi säätää. Kärki lasikuitua.

Ekoa valmistetaan kolmea eri runkomallia: Kädensijaton Sport sekä kädensijalliset 50 ja 70. Numero kertoo puolan halkaisijan millimetreissä. Hinnat mallista riippuen 7,90-9,90 €.

Muovi-Jonttujakin tehdään yhä. Uutuuksiin lukeutuu eva-kahvallinen Jonttu 70 Alpina Extreme, jonka keskijämäkkään, 33-senttiseen kärkeen on istutettu neljä vaparengasta. Niistä kolme on perhovavoista tuttuja snake-renkaita.

Mainion tuntuinen onki vaikkapa kirjolohen, kuhan ja isomman ahvenen pilkkimiseen. Hinta 19,00 €.

Uutta on myös Jonttu 50 ja 70 -vapoihin ilmestynyt korkkikädensija, joskin vanhoja eva-pinnoitettujakin tehdään vielä. Korkkikahvaisten hinnat 6,90-7,90 €.

Jonttu Pro -vavat tuntee iloisen värisistä nailonkärjistään. Saatavana sekä kouraan mahtuvaa Sport-mallia että kädensijallisia 50- ja 70-versioita. Hinnat 8,50-9,50 €.

Jontuista tehdään myös settejä, jotka sisältävät vavan lisäksi 25 metrin rullan Platil Ice -monofiilisiimaa sekä kokonaisuuteen sopivan, pääosin Markku Aution valmistaman pilkin.

Kuudesta setistä löytyvät työkalut tasapaino-, jigi-, kirjolohi-, mormyska-, pysty- ja rautupilkintään. Settien hinnat välillä 16,90-23,50 €.

Tunnokkuutta pilkintään

Ylhäällä Maxtreme 5 Short -morrivapa, keskellä Maxtreme 4 Short -pilkkivapa ja alhaalla Maxtreme 8.

Kuusamolainen Kari ”Karismax” Mäkinen lanseeraa kolme uutta pilkkivapaa. Niistä mielenkiintoisin on Maxtreme 8, puolaton kehäysvapa etu- ja takahaarukoineen.

Mäkisen ideana oli tehdä mahdollisimman kevyt ja tunnokas vapa nykyaikaiseen tasapainopilkintään perinteitä kunnioittaen. Malli on perinteinen, mutta materiaalit nykyaikaisia, hiilikuitua ja erikoisalumiinia.

Vain 42-grammaisen ongen tuntuma pilkin uittamiseen on mainio ja ote korkki-evakädensijasta luonteva. Kehäykselle tulee mittaa 36 senttiä. Hinta 19,80 €.

Maxtreme 4 Short -pilkkivapa on kärjeltään lyhennetty versio valmistajan jo tutuksi tulleesta korkkikahvaisesta Maxtreme 4 -vavasta.

Mäkisen mukaan Short on syntynyt käyttäjien toiveesta. Hiukan lisää herkkyyttä ja näppäryyttä ja samalla mukavampi kuljetuspituus, siinä syy mallin syntyyn.

37-senttisessä ja 46-grammaisessa vavassa on puolijämäkkä lasikuitukärki ja 58 millin puola säädettävällä kitkajarrulla. Hinta 9,90 €.

Samanlaisen lyhennyksen on kokenut myös Maxtreme 5 Short -morrivapa. Tekniset tiedot ovat samat kuin nelosella lukuun ottamatta kärkeä, jossa on filmipinnoitetusta lasikuidusta valmistettu herkkä tärpinilmaisin. Hinta 10,90 €.

Keveys on valttia

Akara

Ylhäältä Akara RH-TS, Akara HFTC ja Akara HFB-22, vasemmalla kela Akara Elanta.

Vantaalaista Onkitukkua isännöivä Tom Sirviö osallistuu pilkkiuutuusesittelyyn Akara-merkkisellä vapatriolla, joissa avainsanoja ovat keveys ja tunnokkuus.

Akara HFTC on vain 21-grammainen pilkkivapa erikoisuutenaan teleskooppinen hiilikuitukärki tosipienillä vaparenkailla. Pisimmillään vapa venyy 54- ja pakkautuu 31-senttiseksi.

Tahtipuikon jämäkkyys yhdistettynä keveyteen tekee vavasta erittäin tunnokkaan pikkupilkkien uittamiseen. Lyhyt korkkikädensija ja 55-millinen puola kuuluvat kokonaisuuteen, kitkajarru säätyy napamutterista. Hinta 19,50 €.

Pilkkivapojen perustyypistä poikkeaa myös Akara RH-TS, vain 12-grammainen vapakeijukainen. Hento mutta jämäkkä teleskooppinen hiilikuitukärki on tässäkin, täysimittaisena 35- ja supistettuna 26-senttinen.

Ohut siima pyöritetään vavan tyvellä olevien tappien ympärille (kehäys vain 13 cm), joten pelialueena ovat matalat vedet ja jarrun puutteen vuoksi pienehköt kalat. Tuntuma minipilkkien uittoon ei tästä paljon parane. Hinta 12,50 €.

Keijukaissarjaan kuuluu niinikään 11,8-grammainen Akara HFB-22, kädensijaton kuppipuolainen morrivapa. Tähän joutuu hankkimaan mieleisensä tuntokärjen ennen tositoimiin ryhtymistä. Hinta 4,50 €.

Keveys on teemana myös Akara Elanta -pilkkikelassa. Painoa alumiinisella pikkurullalla on vain 39 grammaa. Tehokas jarrunsäätökiekko ja räikän sirinä kuuluvat erittäin hyvin ”ilmastoituun” pakettiin, joka soveltuu oikeakätiselle kelaajalle. Hinta 19,50 €.

Haspelipilkintään

Norolan

Vasemmalta 13 Fishing Black Betty Ghost RH & 25” MH Pilkkisetti, kolme 13 Fishing Omen Ice 30” -vapaa ja Norolan Pilkkivapa.

Pilkeistä ja uistimista tunnettu mikkeliläinen Norolan laajentaa mallistoaan vapapuolelle.

Norolan Pilkkivapa on 60-senttinen ja 60-grammainen, mukavalla korkkikahvalla ja kahdella vaparenkaalla varustettu onki, jonka järeys riittää äkäisempienkin kalojen kuten kirjolohien tai rautujen kukistamiseen.

Uutuus on suunniteltu käytettäväksi erityisesti haspelikelan kanssa. Vapaan voi laittaa esimerkiksi 500- tai 1000-sarjalaisen kelan, jolloin väsytysominaisuuksia on riittävästi. Vavan valmistuksessa Norolanin kumppanina on Kirpunvapa ja Jari Vartiainen. Hinta 39,90 €.

Rapalan nykyisin omistama tuotemerkki 13 Fishing tuo haspelipilkkijöille oman vapaversionsa nimeltään Omen Ice 30”. Korkkikädensijalla ja neljällä vaparenkaalla varustettu hiilikuitutikku on pituudeltaan 77-senttinen ja painoltaan 72–79 grammaa.

Painohaitari syntyy siitä, että vapaa on saatavana kolmea eri jäykkyyttä: UL, ML ja M. UL tarkoittaa tässä tapauksessa todella notkeakärkistä, eikä M:kään vielä mikään kanki ole.

Hinta 69 €.

Laatua kelaamiseen

13 Fishing

Vasemmalla 13 Fishing Black Betty Free Fall Carbon ja oikealla 13 Fishing Free Fall Ghost.

129 euroa pelkästä pilkkikelasta saattaa kuulostaa järjettömältä summalta. Jos raha ei tee tiukkaa ja haluaa satsata harrastukseensa, voi 13 Fishing Black Betty Free Fall Carbon olla hankintalistalla.

Perho- ja hyrräkelan risteytystä muistuttavan rullan ominaisuuksiin kuuluu grafiittirunko, 90 m/0,16 mm vetävä alumiinipuola, 2,5:1 välitys, 48 sentin siiman sisäänotto kammenkierroksella, kolmen kilon pehmeä ja isolla tähtisäätimellä varustettu jarru, 3+1 kuulalaakeria, iso tuplakampi, erittäin herkkä kelaus sekä nimenmukainen pilkin ”vapaapudotus”ominaisuus.

Kelajalan vierellä on pitkä liipaisin, josta painamalla puola vapautuu ja kevytkin pilkki vajoaa sujuvasti syvyyksiin. Vajoamisherkkyyttä voi säätää erillisestä säätimestä.

Kela soveltuu erityisesti sinttejä suurempien kalojen, kuten kirjolohien narraamiseen. Varovainen pitää kuitenkin olla, ettei ala vanhasta muistista lypsää siimaa ulos kädellä. Erittäin herkän puolan vuoksi harakanpesä syntyy hetkessä.

Hiukan karvalakimpi mutta käytännössä samoilla ominaisuuksilla varustettu 13 Fishing Free Fall Ghost esiteltiin uutuutena jo viime talvena, mutta nyt siitä on tullut markkinoille oikeakätinen versio. Hinta 89 €.

Saman oikeakätistymisen on kokenut 13 Fishing Black Betty Ghost RH & 25” MH Pilkkisetti. Edellä kuvatuin ominaisuuksin varustettu kela on istutettu keskijämäkkään, kärkipäästään litteään vapaan pituudeltaan 64 cm. Hinta 139,99 €.

Sähköllä kairaamaan

StrikeMaster

StrikeMaster -sähkövääntimessä on joustavista komposiittilamelleista koostuva kierre.

Alkujaan moottorikairat olivat bensiinikäyttöisiä, kunnes joku keksi risteyttää manuaalikairan akkuporakoneeseen ja sähköstä tuli hauisvoiman ohella tärkein jääkairojen voimanlähde.

Uusi StrikeMaster Lithium 24V Power Head muistuttaa ulkoisesti vanhoja polttomoottorikairoja, mutta toimii 24 v/4 A Lithium ION -akulla. Reikä syntyy siis bensiinikäyttöisiin verrattuna äänettömästi, hajuttomasti ja pienemmällä hiilijalanjäljellä.

Kairassa on tukevat kahvat voimanlähteen kummallakin puolella tehden työstä turvallista. Käynnistyskytkin on sormen ulottuvilla ja kahvasta irti päästämällä kone sammuu. Myös pyörimissuunnan vaihtaminen onnistuu erillisestä kytkimestä poran juuttuessa.

Kairaan käyvät sellaisenaan StrikeMaster LiteFlite ja Mora Ice PowerDrill Arctic -kierreosat terähalkaisijaltaan 4-8 tuumaa, sovitteen avulla myös vanhat suorat Mora Ice -kairat.

Talvikäyttöön suunnitellun litiumakun kapasiteetiksi luvataan 65 reikää 40-senttiseen jäähän kuuden tuuman terällä ja 50 reikää kahdeksantuumaisella. Akun minimi toimintalämpötila on -25 astetta, jota kylmemmässä se sammuu automaattisesti. Mukana tuleva laturi lataa tyhjän akun kahdessa tunnissa.

Sähkövääntimen hinta on 382 € ja akun 149 €. Sovite maksaa 24,95 €. Painoa kuuden tuuman kairalla on 6 kiloa, kahdeksantuumaisella 6,5 kiloa.

Jasu Nero

Jasu Nero -jääkaira 6- ja 8-tuumaisena.

Neroutta metrin jäille

Jos ilmastonmuutos etenee kuten useimmat ennusteet viestivät, ei jään paksuus tule olemaan yleinen ongelma ainakaan Etelä-Suomessa. Silloin riittää, jos kairassa on pituutta edes parin kolmen kierteen verran.

Mutta mikäli samaa työkalua halutaan käyttää myös Lapissa, tilanne muuttuu.

Eumerin tallin uutuus Jasu Nero Teleskooppijääkaira on tehty porakonekäyttöä varten. Porakoneistukka sekä avantoon putoamisen estävä laippa ovat siinä vakiona.

Varsinainen idea piilee runkorakenteessa: Kierre on vain 35-senttinen ja koko kaira kuljetuskunnossa 70-senttinen, mutta kun rungon sisällä oleva teleskooppiputki vedetään pitkäksi (neljä pituusasetusta), kairalle saadaan mittaa jopa metrisen jään puhkaisuun.

Pakkauksen mukana tulee kuusiokoloavain teleskooppivarren säätämiseen. Myös suorat teräpalat ovat pakkauksessa irrallaan ja vaativat ristipäämeisselöintiä ennen kairan käyttöönottoa.

Paino 6 tuuman terällä 2,25 kg ja hinta 89 €. 8-tuumaisen hinta 99 €.

Valmistajat ja maahantuojat

13 Fishing: normark.fi
Akara: jig.fi
Jasu: eumer.fi
Jonttu: HL Fish Ky, hlfishky@gmail.com
Maxtreme: karismax.fi
Norolan: norolan.com
StrikeMaster: normark.fi

Lue lisää: Kuljeta kalusto jäälle ahkiossa
Lue lisää: Liukuvia pilkkejä ja kuhajahdin makupaloja