Perinteisistä liukuviksi

Liuku 2.0

Rialinnan Liuku 2.0 –liukupilkkejä, vasemmalta Juurus, Nilakka (2 kokoa), Syväri ja Viima (2 kokoa).

Viime vuosina moni valmistaja on loihtinut vanhoista klassikkopystypilkeistään liukuversioita, mikä kertoo kyseisen pilkkityypin kasvavasta suosiosta.

Samalle tielle on lähtenyt kuopiolainen Kalastusväline Rialinna. Liuku 2.0 -nimellä tunnettavat ottipelit pohjautuvat 5 ja 6,5 sentin Viimaan, 5 ja 6,5 sentin Nilakkaan, 6,5 sentin Juurukseen ja 6 sentin Syväriin, kaikki valmistajan jo pitkään myynnissä olleita suosikkimalleja.

Liukuominaisuus on toteutettu kummassakin päässä törröttävillä teräslankatapeilla, joiden päälle vedettyjen silikoniputkien välistä siima johdetaan.

Siimatapsin pituutta eli mormyskan etäisyyttä pilkistä voidaan nopeasti säätää tilanteen mukaan: Hyvä syönti, lyhyt tapsi ja huono syönti, pitkä tapsi. Myös kuluneen tapsin uusiminen käy liukupilkistä näppärästi.

Hienosti viimeisteltyjä, reunoista ohennettuja Liuku 2.0 -pilkkejä saa kahdeksalla metallivärivaihtoehdolla.

Liukuva Mil-joona

Miljoona Liukupilkki

Liukuvaan pilkkimallistoon luottaa myös savonlinnalainen Tilu Penttinen, jonka isännöimän Retkiliiterin mallistoon ilmestyi Mil-Joona Liukupilkki.

Muotoilultaan varsin klassisen pilkin toinen puoli kohoaa harjakattomaisesti toisen ollessa jotakuinkin tasainen. Tasakylki on saanut somisteekseen hologrammiteipin, harjapuoli peilaa hopeaa, kuparia tai messinkiä.

Elementissään Mil-Joona Liukupilkki käyttäytyy eloisasti väristen ja sivulle hakien, sopii painonsa puolesta melko syviinkin vesiin. Sopiva mormyska tapsin päähän niin ahvenen tuloa ei voine estää.

Koot 65 mm/13 g ja 85 mm / 23 g, hinnat 8 ja 9 €.

 

Pätkää kesät talvet

Jasu Pätkä

Jasu Pätkä lähtee pilkkijäitä valloittamaan tutussa ”salama-asussaan”.

Jasu Pätkä on pieni kotimainen pystypilkki, jota pakkauspahvi suosittelee myös lusikaksi heittokalastukseen.

Aihiona toimii viime kesänä esittelemästämme Jasu Salama -lipasta tutuksi tullut hieman kulmikas teräsrunko.

Levyn toinen pinta on jätetty paljaaksi ja toiseen liimattu värikäs ”kevennysteippi”, jolloin vieheeseen saadaan epäsymmetrisyyttä ja kivasti väristen leijaileva uinti.

Kolmihaara värikoukku roikkuu kahden renkaan päässä vaikeuttaen kalan vapautumispyrkimyksiä. Kohdelajeiksi suositellaan etenkin ahventa, kuhaa ja jalokaloja.

Koko 40 mm/4 g, hinta 8 €.

VMC Tingler Spoon

VMC Tingler Spoon kelpasi kuhille mainiosti. Tässä tapauksessa originaalikoukku vaihdettu.

Pieni mutta toimiva

VMC Tingler Spoonia mainostetaan amerikkalaisia isosilmäkuhia pilkkivien pro-miesten salaiseksi aseeksi.

Nuolenkärjen mallisesta, vain 35 millin mittaisesta ja 3,5 gramman painoisesta pikkuvieheestä ei tule ihan ensimmäiseksi kuhapilkki mieleen.

Pääsin testaamaan viehettä viime kevättalven kuhajäillä, ja tulokset olivat suorastaan loistavia. Sen verran perusparantelua tein, että vaihdoin ”värittömän” kolmihaarakoukun tilalle värikoukun, mutta olisi pilkki varmaan toiminut sellaisenaankin.

Leveänä ja kevytrakenteisena pilkki laskeutuu rauhallisesti leijaillen.

Uittamiseni tapahtui pääasiassa pilkkiä paikallaan pitäen ja kevyesti värisyttäen tai pompottaen. Kärpästoukkasyöttikään ei ole pahasta.

Jatkuuko menestys tänä talvena? Saatavana kolmen kappaleen pakkauksessa hintaan 11,90 %. Myös isompi 48 mm ja 5,3 g koko yksittäispakattuna, hinta 5,95 €.

Lisälipalla lisäeloa

VMC Tumbler Spoon

VMC Tumbler Spoon myydään kolmen paketeissa.

VMC Tumbler Spoon on Tinglerin tavoin perin pienikasvuinen metallilätkä, jonka erikoisuutena on koukkurenkaaseen lisätty pisaran mallinen metallilippa.

Itse lätkä on saanut alapäähänsä 30 asteen taivutuksen, mikä antaa uintiin oman epämääräisyytensä.

Pääsin tarjoamaan tätä kuhille viime jäillä, mutta tulos jäi jonkin verran Tingleriä vaatimattomammaksi. Viehe on vaatetettu hologrammikalvolla ja toiselta puoleltaan jälkihehkuvärillä, jonka loistoajaksi syvyyksien syövereissä luvataan 15 minuuttia.

Koko 4 cm/3 g, kolmen kappaleen pakkaus 14,95 €.

Kuhien mieleen

Jasu ALU

Jasu pystypilkki ALU sai kaksi uutta väriä ja viiden pilkin pakkauskoon.

Jasu pystypilkki ALU on kökköisestä tuotenimestään huolimatta aika peto päästessään pyyntihommiin.

Kalan hahmoinen, kolmen millin paksuisesta alumiinilevystä leikattu ja vahvalla 3D-teipillä ehostettu pilkki laskeutuu rauhallisesti väristen ja on nauttinut suurta suosiota varsinkin kuhien valtakunnassa.

Nyt värikartta laajenee Puna-mustalla sekä Revontulella. Viimemainittu koostuu punaisen, oranssin ja keltaisen eri sävyistä.

Koot 60 mm/6 g ja 80 mm/10 g hintaan 10 €. Saatavana myös viiden erivärisen ja molempaa kokoa sisältävän pilkin sarjana hintaan 45 €.

Norolan Arctic Light

Vasemmalla Northern Light Led ja oikealla Arctic Light Led. Ledittömät ovat uusia värejä.

Diskovaloissa

Erilaiset vilkkuvalot ovat olleet suosittuja lisähoukuttimia varsinkin rautuvesillä, mutta on vilkuilla kannattajansa myös kirjolohen pilkkijöissä.

Epoksi-ikkunallisista Norolan-vieheistään tunnettu Jyrki Kasanen on siirtänyt Arctic Light -rautupilkkinsä uuteen tehoulottuvuuteen. Pilkin läpikuultava ikkuna on saanut kylkeensä led-valonapin, jonka kääntöpuoli jäljittelee kalan silmää.

Kun pilkki joutuu veden kanssa kosketuksiin, se alkaa vilkuttaa punaista, vihreää ja valkoista valoa tiukalla frekvenssillä. Paristo kestää 48 tuntia, joten pilkkimisen loputtua viehe kannattaa säilyttää kosteuden ulottumattomissa.

Uinniltaan lätkä on rauhallinen ja eloisa, herkullisesti leijaava. Koot ovat 6 cm/6 g ja 8 cm/10 g.

Saman perusparannuksen on kokenut Kasasen kirjolohi- ja kuhapilkiksi suunnittelema Norolan Northern Light. Ikkunaan liitetty valonappi tuo nimen perään lisäyksen ”Led”.

Rautupilkistä poiketen tämä houkutin on varustettu kolmihaaraisella värikoukulla. Onkin mielenkiintoista testata, mitä synkeissä syvyyksissä talvehtiva kuha diskovalosta tykkää!

Koot 5 cm/4 g ja 6 cm/5 g.

Jättimäinen rautulätkä

Blue Fox Akka Giant

Blue Foxin Akka Giantilla on kokoa ja näköä.

Jos rautusaaliin suuruus on kiinni pilkin erottuvuudesta, niin Blue Fox Akka Giantin täytyy olla todellinen rautumagneetti.

Peräti 120-millinen ja 39-grammainen lämiskä lähestulkoon täyttää miehen kämmenen ja kuuluu/näkyy kirkkaissa tunturivesissä taatusti kauas.

Saattanee käydä niinkin, että pilkin iso koko säikyttää lähietäisyydelle ehtineitä kaloja, jolloin naapurireiällä ”normaalikokoista” lätkää tarjoileva korjaa parhaan potin. Hinta 11,95 €.

Ryöväri haastaa kuhan

Ryöväri

Kuhalle suunniteltu Ryöväri saattaa maittaa myös ahvenelle.

Ryöväri on syntynyt Varkauden mainioiden kuhavesien äärellä nimenomaan kuhanoutimeksi. Arto Reinikaisen ideoima tasapaino on niin sanottu kevennetty, joka suhteellisen raamikkaista ulkomitoistaan huolimatta painaa vain 20 grammaa. Kevennyksestä vastaa balsa.

Erikoista Ryövärissä on, että se ui ikään kuin kyljellään eli on horisontaalisesti litteä. Vedosta pilkki lähtee erinomaisen laajalle hakevaan ja rauhalliseen liitelyyn, joka päättyy pehmeään laskuun ja verkkaiseen paluuseen avannon alle.

Kiteet ja isot 3d-silmät antavat ulkonäköön uskottavuutta, ja jämerät koukut viimeistelevät mielenkiintoisen kokonaisuuden. Pituutta pilkillä on levypyrstöineen 95 milliä.

Max Booster

Yllä Max Booster 4:sia ja alla kaksi Max Booster LW:tä.

Purtavaa isomuksille

Laatutasapainoistaan tunnettu Karismax marssittaa talven jäille kaksi uutuutta.

Max Booster 4 on sarjansa pienin, runkomitaltaan 47-millinen lyijytasuri. Valmistajan Kari Mäkisen mukaan Booster 4 on optimaalisin ruokakokoisten kalojen pilkkimiseen.

Herkullisilla kimalleväreillä (20 erilaista) ja yksityiskohtaisilla kuvioilla meikattu levypyrstö singahtelee laveaa lenkkiä ja lienee haluttu päätöspäivällinen monille pikkupedoille. Värikoukku viimeistelee tappavan kokonaisuuden. Hinta 12,90 e.

Max Booster LW sopii isommillekin saalistajille. Kokonaispituudeltaan 87-millinen tasuri painaa kuitenkin vain 15 grammaa eli saman verran kuin edellinen. Ilmiö selittyy propionattikevennyksellä, joka vaikuttaa samalla uintia rauhoittavasti ja pehmentävästi.

Hienosti liikehtivä puntari pukeutuu kymmeneen väriin, hinta 19,90 €.

Putkitasapaino

Jakuta Tasuri

Jakuta Tasuri on täyttä terästä, joten ainakaan kestävyysongelmia ei liene odotettavissa.

Hankasalmelainen Jussi Aitto-oja loihti erikoisesta ”putkilusikastaan” tasapainopilkkiversion.

Sivuprofiililtaan Jakuta Tasuri muistuttaa tavanomaista tasapainoa, paitsi että erillinen pyrstölevy siltä puuttuu. Kun pilkkiin kurkistaa selkäpuolelta, paljastuu ontto sisus, jonka läpi kulkee terästappi selkä- ja vatsalenkkiä varten.

Eikä koukkuratkaisukaan tavanomaisimmasta päästä ole.

Uinniltaan pilkki on varsin varovainen säntäilijä, mutta sopivalla ranneliikkeellä siihen saa kyllä kohtalaisen sivuhaun.

Kahdeksan gramman ja yhtä monen sentin kokoisena pilkki soveltuu parhaiten matalahkoihin vesiin ja sinttiahventa suuremmille teräksenpurijoille.

Metallin välkettä

MA Mutu-Leech Pro

MA Mutu-Leech Pro hehkuu nyt metalliväreissä.

Maamme tunnetuin liitsinikkari Markku Autio on loihtinut suositusta kirjolohipilkistään MA Mutu-Leechistä Pro-version, jossa päät ovat saaneet hienosti kiiltelevän kulta-, hopea- ja kuparipinnoitteen. Herkästi elävä pyrstö valmistuu entiseen tapaan marabousta ja kimpusta kimalteita.

Pilkkejä saa tutuissa 2,5 ja 5 gramman koissa, hinta molemmilla 9,90 €.

Kevennetty varjo

Rapala Jigging Rap

Rapala Jigging Shadow Rapin sanotaan toimivan niin pilkkinä kuin heittovieheenä.

Iso mutta kevyt. Näin voi todeta kevennetystä Rapala Jigging Shadow Rapista.

Malli ei tuo juurikaan uutta tasurin muotoiluun, onpahan solakka levypyrstö komealla viimeistelyllä ja 3D-silmillä. Jonkinlaisena ”erikoisuutena” voitaneen mainita nokkakoukun puuttuminen ja vatsakoukun ripustaminen kahdella vieherenkaalla.

Nokkakoukuttomuus vähentää karkuutuksia avannon alalaidassa eikä olisi huono omaksuttava muillekaan tasapainonikkareille.

Maailmalla tätä käytetään myös veneestä tapahtuvassa heittokalastuksessa, mitä varten rakenteesta on tehty tavallista kestävämpi. Muun muassa pyrstölevy on integroitu runkoon jämäkän oloisesti.

Epäilemättä suunmyötäistä evästä niin kookkaammille ahvenille, kuhille kuin hauillekin. Koko 9 cm/17 g, hinta 14,95 €.

Rapala Rippin' Rap

Rapala Ultra Light Rippin’ Rap kelpaa niin heittoon kuin pilkkimiseen.

Rämisevä tasapaino

Räminävaappuakin voi käyttää pilkkinä. Rapala Ultra Light Rippin’ Rap kelpaa sellaiseksi oikein hyvin.

Vedossa viehe värisee tuntuvasti, samalla kun se tekee pienen tasurimaisen sivusyöksyn ja rauhallisen alastulon. Tällainen esitys voi herkistää pedon iskuun, varsinkin jos vatsapuolelle vielä vaihdetaan värikoukku.

Kannattaa kokeilla vaikkapa kuhan ja isomman ahvenen pilkkimisessä. Hinta 8,95 €.

Silikonia jigipäähän

Jasu Louhi, Tiera ja Ukko

Vasemmalla Jasu Louhi Jigipilkkejä, keskellä Jasu Tiera Jigipilkkejä ja oikealla kaksi Jasu Ukkoa.

Jigipilkintä on kasvava trendi, ollut sitä jo muutaman vuoden ajan. Sopivan silikonilärpäkkeen liittäminen uittavaan jigipäähän tekee vieheestä eräänlaisen kevennetyn tasapainon. Kalan suutuntumakin lienee parempi pehmeää materiaalia haukatessa.

Jasu Tiera Jigipilkki koostuu haarapyrstöisestä vertsujigistä ja litteähköstä lyijypäästä, jonka vatsapuolen hakasessa killuu värikoukku. Pyrstö elää värisyttämisen mukana ja antaa voimakkaammin uitettaessa kelpo sivuliu’un.

Jos haluaa välttyä jigien vahingoittumiselta vaihtoa suoritettaessa, kannattaa pyrstökoukun tyvellä oleva väkänen painaa matalammaksi. Koot 8 cm/4 g ja 10 cm/7 g, hinta 5 €.

Jasu Louhi Jigipilkki uittaa lapiopyrstöistä kalajigiä. Pyrstötyyppi hillitsee sivuliukua, mutta värisyttäminen antaa häntään vipinää senkin edestä. Koot 4 cm / 2 g ja 6 cm / 4 g, hinta 5 e.

Uutena tulee markkinoille myös Jasu Ukko kolmen sentin koossa. Pikkuruinen, haitarivartisella lapiopyrstöllä varustettu kalajigi sopii myös pilkintään pientä jigipäätä käyttäen, mutta parhaimmillaan se on varmasti kesäisessä mikrojigailussa. Viiden kappaleen pussi 3,50 €.

Miljoonan morri

Mil-Joona Morri

Mil-Joona Morrien Puruvesimallisto on kehitetty tuleva SM-Pilkki mielessä pitäen.

Retkiliiteri loi maineikkaasta Mil-Joona Morrista uuden, Kamasan-koukkuihin valetun Puruvesi-malliston. Hopeaa, pinkkiä, sinistä ja mustaa henkivien värien on todettu toimivan erityisesti kirkkaissa vesissä.

Mallisto on tavallista ajankohtaisempi siksi, että Puruvedellä mitellään kevättalvella 2022 SM-Pilkki. Samassa paikassa ratkottiin 31 vuotta aiemmin Suomen ensimmäinen Miljoonapilkki pääpalkintonaan miljoona markkaa.

Kilpailun voitti parikkalalaisen Seppo Rudenbergin tekemillä mormyskoilla Joona Partanen, josta tuotenimi Mil-Joona myöhemmin luontevasti juontui.

Morrien hinta 2,50 €.

Mauri Jylkän morrit

Mauri Jylkän mormyskoissa on värejä moneen lähtöön.

Makupaloja tapsipilkkiin

Kuopiolainen Mauri Jylkkä askartelee morreja, jotka vaatimattoman kokonsa puolesta soveltuvat vain pystypilkin tai muun painon kanssa uitettavaksi.

Pienet taideteokset ovat saaneet ylleen monia, osaksi kitein höystettyjä värejä, joista luulisi löytyvän tarjottavaa kaikenlaisiin olosuhteisiin.

Jylkkä kertoo, että morreilla on voitettu lukuisia laituri- ja jääpilkkikisoja etenkin Meri-Lapissa, joten meriittiä on.

Namia kirrelle

Nico Kinnunen

Nico Kinnusen mormyskoissa on räväkkä väritys.

Tamperelaisen Nico Kinnusen morrit ovat ehtineet saavuttaa suosiota etenkin kirjolohen pilkinnässä. Siihen tarkoitukseen soveltuvat mainiosti myös uudet, aikaisempia versioita isommat Nico-mormyskat.

6,3 millin volframikuulalla terästettyjä, kahden gramman painoisia kirppuja pystyy uittamaan myös paksummalla siimalla ja syvemmissä vesissä, eikä tukevan Kamasan-koukun kestävyys vaarannu isonkaan iskiessä.

Räväkät värit eivät jää kirreiltä huomaamatta. Hinta 3,50 €.

Väkäraudasta jigipäitä

VMC Mongo Jig

Pikkupurtavaa eli Mongo Jigejä VMC:ltä.

Koukkufirmana tunnettu VMC on vääntänyt väkäraudasta pikkuruisia jigipäitä nimeltään VMC Tungsten Mongo Jig.

Pirteillä väreillä maalatut volframipäät soveltuvat myös mormyskoiksi. Isompaa 1,8 gramman kokoa myydään kahden kappaleen pakkauksissa 7,50 eurolla ja 0,9-grammaista kuuden paketissa hintaan 14,95 €.

Kun 1,8-grammaiseen volframipäähän pujotetaan viiksimäinen silikonihoukutin, saa tuote nimekseen Tungsten Mustache Jig. Myös näitä myydään kahden paketeissa 7,50 eurolla.

Kannattaa tarjota niin ahvenille kuin monen merkkisille jalokaloille, talvella pilkkien ja kesällä mikrojigaten.

Painoperhoja pilkkikaloille

VMC Tungsten Fly Jig

VMC Tungsten Fly Jig kertoo jo nimellään, että kyseessä on volframipäähän askarreltu perhojigi. Eikä mikä tahansa tuhero vaan ihan nätti sidos avarakitaisessa koukussa.

Värejä löytyy laidasta laitaan painopisteen ollessa tukevasti ärsyjen puolella. 1,8-grammaisen ja 1,5-senttisen perhon voi laittaa hyvin saalisodotuksin niin pilkki-, mikrojigi- kuin perhoperukkeenkin päähän jahtikohteen ollessa ahven tai jalokalat.

Uittaminen tapahtuu mormyska-liitsityylisesti värisyttäen. Hinta kahden pakkauksella 7,50 €.

VMC Tungsten Bullfly Jig saanee nimensä härän sarvia muistuttavasta pyrstöstään. Muuten sidos muistuttaa edellistä, paitsi että ”Härkäperhoja” myydään kuuden erivärisen pakkauksissa 0,9- ja 1,8-grammaisina. Paketin hinta on 17,95 €.

Ötököiden näköisiä

Morrigji

Markku Sihvosen Morrijigit sopivat elävän syötin korvikkeeksi morrikoukkuun.

Savonlinnalainen viehemaakari Markku Sihvonen on keskittynyt tällä kerralla pilkkisyötteihin, joita hän valmistaa silikonista hyönteistoukkia ja muita pohjaötököitä löyhästi jäljitellen.

Morrijigejä käytetään pienehköjen mormyskoiden syöttinä tuikkaamalla koukku läpi, tai isompien ötököiden kyseessä ollessa pujottamalla. Jigeissä on käytetty UV-väripigmenttiä pimeähehkun luomiseksi.

Hinta seitsemällä Morrijigillä ja yhdellä jigikoukulla 10 €.

Jasu toukka

Jasun toukkajäljitelmiä saa 30 kappaleen pusseissa.

Korviketoukkia

Jasulta tulee markkinoille sekä surviais- että kärpästoukkajäljitelmät 30 kappaleen pusseissa.

Ensin mainittu sisältää 25 millin mittaisia ja suunnilleen surviaissääsken toukan paksuisia ötököitä, jotka ovat sen verran napakkaa tekoa että pysyvät suorana. Pikkuruinen ”pyrstö” toisessa päässä auttanee jonkinlaisen väristysuinnin synnyttämistä.

Kärpästoukat ovat selvästi isompia kuin oikeat esikuvansa, mikä houkuttaa ainakin minua katkaisemaan toukan kahtia ennen koukkuun pujottamista. Materiaali on varsin jämäkkää. Hajusteita ei näissä ole käytetty.

Väreinä punainen ja fluoresoiva oranssi, pussin hinta 2,99 €.

Valmistajat ja maahantuojat

Blue Fox: normark.fi
Jakuta: jakuta.fi
Jasu
: eumer.fi
Jylkän morrit: Mauri Jylkkä, 044 338 8289
MA: ma-leech.com
Max Booster: karismax.fi
Mil-Joona: retkiliiteri.fi
Morrijigi: handmade.fi
Nico: nicofishing.fi
Norolan: norolan.com
Rapala: normark.fi
Rialinna Liuku 2.0:
rialinna.fi
Ryöväri:
Varkauden Kalapaja Oy, 0400 720 447
VMC:
normark.fi

Lue lisää: Kuljeta kalusto jäälle ahkiossa
Lue lisää: Peruspilkkivavat pysyvät, mutta moderni maailmakin tulee jäälle