Koronapandemiasta on kahden vuoden aikana aiheutunut tapahtuma-alalle paljon haasteita. Riihimäen Messut Oy:n kohdalla se tarkoitti, että messuyhtiö sulautui vuoden alussa emoyhtiöönsä Riihimäen Tilat ja Kehitys Oy:hyn.

Riihimäen kaupunginhallituksen päättämä syyskuussa päättämä fuusio takasi sen, että Erämessujen toiminta jatkuu. Messujohtaja Ninni Mannisen mukaan fuusion ansiosta messuorganisaatiolla on nyt leveämmät hartiat, joten vuosia messujärjestäjien keskuudessa muhinut ajatus messutahdin muuttamisestakin on nyt toteutumassa.

Kun Erämessut on perinteisesti järjestetty Riihimäellä joka toinen vuosi, jatkossa messut järjestetään jokavuotisena tapahtumana.

Kerran vuodessa järjestettäviä messuja ovat toivoneet tapahtuman asiakkaat. Nähtäväksi jää millaisen paketin organisaatio kokoaa jatkossa Riihimäelle ja onko aiempia vuosia tavoitteleville suurmessuille edes tarvetta. Organisaatio ei tule olemaan ainakaan muutosten pullonkaulana.

– Messut uudistuvat vuosittain. Jatkossa tulemme toteuttamaan vuosittaisia teemoja ja uusia teema-alueita, Manninen lupaa.

Kesäkuun messuvalmistelut täydessä vauhdissa

Kesäkuun Erämessuja valmistellaan koronasta huolimatta jo täydellä teholla. Tällä hetkellä tilanne on vakava, mutta toisaalta syksyllä pystyttiin järjestämään myös useita isoja messuja, kuten Helsingin Kirjamessut ja Tampereen Kädentaidot-messut.

– Rokotekattavuus on Suomessa hyvä ja koronapassi on otettu käyttöön. Tällä hetkellä olemme hyvin toiveikkaita, että tapahtuma todella toteutuu kesäkuussa, Manninen arvioi.

Melkoinen pettymys olisi, jos messut jouduttaisiin perumaan, sillä Kansainväliset Erämessut täyttää kesäkuussa 50 vuotta. Harvat tapahtumat ovat eläneet Suomessa näin ”vanhoiksi”, mutta se on ainakin varmaa, että Erämessut on Suomen vanhin eräalan tapahtuma.

Kesäkuun messujen juhlavuutta lisää, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö on lupautunut Erämessujen suojelijaksi. Ensimmäisten Erämessujen suojelija vuonna 1972 oli silloinen tasavallan presidentti Urho Kekkonen.

Juhlavuoden teemana on vastuullisuus metsästyksessä, kalastuksessa ja retkeilyssä.