Elokuussa 1910 Yhdysvalloissa, Idahon ja Montanan rajan molemmin puolin riehui valtava metsäpalo. Palo polveili maastossa ja sadoille sammuttajille yritettiin järjestää huoltoa, jotta he jaksaisivat taistella liekkejä vastaan.

Darby Creek -kanjonissa laaja pesäke murtautui uuteen suuntaan ja sitä sammuttamaan lähteneet palomiehet ja heitä varten maastossa liikkuneet huoltovankkurit joutuivat erilleen.

Ruokatarvikkeet ja keittoastiat olivat väärään paikkaan pystytetyssä leirissä valmiina, mutta rankan työn uuvuttamat sammuttajat eivät päässeet lähellekään. Tuoretäydennystä tuoneet muonavankkurit yhyttivät nälkäiset miehet.

Joukon johtaja Dan Pack ei ohjannut ajuria perusleiriin, vaan käski jäädä niille sijoilleen. Pressun alta paljastui iso nautaeläimen ruho ja laatikollinen vaaleata leipää.

Yhdessä ajomiehen kanssa Pack leikkeli lihasiivuja palomiehille, jotka paistoivat nautasuikaleita ruuakseen pitkävartisissa lapioissa.

Retkinikkari Joppe Rannan artikkeli ”Nautaa ja kanaa lapiossa” resepteillä ja hiontavinkeillä ryyditettynä Erän numerossa 1/2022 (juttu avautuu tilaajatunnuksella)

Lapiossa voi tehdä ruokaa, ainakin jos muuta välinettä ei löydy, vakuuttaa retkinikkari Joppe Ranta.