Olemme lähdössä talvilomalla Kilpisjärvelle ja tarkoituksena olisi käydä perheen kanssa Saanan huipulla. Pääseekö sinne lenkkareilla vai pitääkö ostaa sukset?

Ensimmäisenä kannattaa muistaa, että vaikka sää hymyilisi Kilpisjärven retkeilykeskuksen parkkipaikalla kuin Mikko Alatalo ja näyttäisi jatkuvan samanlaisena ylhäällä tunturissa, sää saattaa muuttua avotunturissa nopeasti ja rajusti.

Talvella aurinkoinen keli voi vaihtua lumimyrskyksi, jossa ei näe eteensä ja joka peittää polut ja reitit valkoisen harmaaseen kääröön.

Lenkkareita tai nappaskenkiä ei suositella välttämättä edes kesäretkien jalkineiksi, vaan aina kannattaa valita mukaan tukeva ja säänkestävä jalkine. Talvella tunturiin, myös Saanalle, kannattaa varata lumikengät tai sukset.

Pelkillä kengillä talviretkelle lähtenyt altistaa itsensä tilanteelle, jossa voi joutua kahlaamaan vyötäröä myöten hangessa, eikä paksussa tuiskulumessa kahlaaminen ole ruusuilla tanssimista.

Kilpisjärvellä ei ole ollut talvisin yleensä polkuja tai lumikenkäreittejä ja kesäreittien merkinnätkin peittyvät talvella lumeen. Myös lumikengillä liikkuvan on tehtävä kulkiessaan omat polut ja suunnistettava itse.

Kilpisjärven opastuskeskuksesta kerrotaan, että talvellakin voi olla mahdollista, että Saanalle pääsee talvikengillä tai -saappailla. Kaikki riippuu siitä onko Saanan polulla ollut kulkijoita ja sallivatko sääolot retkeilyn.

– Joskus keväisin voi olla hankikantoisia päiviä ja lumi pakkautunut Saanan reitille kovaksi ja käveltäväksi. Mutta tällaisten poikkeusten ajankohtaa ei voi oikeastaan tarkentaa, koska olosuhteet riippuvat päivän, kuukauden ja kauden ilmanaloista: lämpötiloista, tuulista, kosteudesta, lumensyvyydestä, uuden lumen tulosta ja lumen koostumuksesta sekä sen sulamisesta, kertoo asiakasneuvoja Tiia Lepistö.

Lue lisää: Pääseekö Riisitunturille tai Kiutakönkäälle polkua pitkin myös talvella?

Ja aina, myös kesäisin, on syytä varustautua. Mukana maastossa pitää olla kartta, kompassi, eväät ja taukovaatteita.

Talvella on syytä selvittää myös päivän pituus ja sääennuste ennen maastoon lähtöä. Tammikuun puolivälissä päivän pituus Kilpisjärvellä auringon noususta auringon laskuun on alle kaksi tuntia. Helmikuun alkuun mennessä se venyy jo viiteen tuntiin.

Ja jos sääennuste lupaa huonoa säätä, lumisadetta ja tuulta, Saanan huipulle ei kannata edes yrittää. Paluumatkalla lumituisku saattaa syödä näkyvyyden kokonaan tai taival on tehtävä ylivoimaisessa vastatuulessa.

– Talvisissa oloissa kulkeminen on yllättävän raskasta ja olosuhteet saattavat muuttua nopeasti. Omia jälkiä ei välttämättä enää löydä paluumatkalla, jos tuisku on peittänyt ne, Lepistö muistuttaa.

Kilpisjärvellä on Kilpisjärven ladut ry:n huoltama latuverkosto, joka merkitään maastoon lumitilanteen salliessa. Laduilla saa vain hiihtää. Lumikengin voi hyödyntää joitakin kesäreittien kohtia, joihin ei vedetä latuja. Kuten Saanan polkua (lähtö Mallan parkkipaikalta) tai Tsahkaljärven lähiretkireitin pohjoisempaa polkua (kyläkeskuksesta Tsahkaljärvelle).

PS. Lapin Kansa -sanomalehti kertoi loppiaisena, että retkeilyinnon kasvu on näkynyt pohjoisessa pelastustehtävien lisääntymisenä. Monet ovat lähdössä tunturiin pelkissä kaupunkivaatteissa ja Haltillekin on meinattu lähteä lenkkarit jalassa ilman tarkempia suunnitelmia.

Kannattaisi ehkä muistaa, että Haltille on Kilpisjärven retkeilykeskuksen pihasta kesäreittiä pitkin yli 50 kilometriä, joten matka ei ole ihan mikä tahansa päiväkävely.

Lue lisää: Google Mapsin suorin tie Saanalle kulkee suojelualueen läpi ja jyrkännettä ylös