Kaukomatkailu on ollut itselläni, kuten useimmilla muillakin kanssaeläjillä, pitkähköllä koronatauolla.

Nyt näyttää kuitenkin vahvasti siltä, että perjantaina 7. tammikuuta astumme lentokoneeseen ja pyrähdämme Jaakkola Toursin järjestämälle kalareissulle tropiikkiin.

Alkureissun kohteenamme on Costa Rica ja merikalastus siellä, loppureissun vietämme Nicaraguassa San Juan – joen mahtitarponeita jahdaten.

Costa Ricassa oli suomalaisilla kalastajilla lämmin vastaanotto kaksi vuotta sitten.

Nicoyanlahti kutsuu

Tämän kertaisen arvauskilpailumme tapahtumat sijoittuvat Tyynellemerelle Costa Ricaan.

Tukikohtanamme on Puntarenas-niminen, mereen työntyvälle kapealle niemelle rakentunut kaupunki, jossa operoivan kalastusopasfirman kanssa suuntaamme kahdeksi päiväksi Nicoyanlahden kaloja jahtaamaan.

Kuten nimikin sanoo, kysymyksessä on lahti, toki mittasuhteiltaan huomattavan suuri. Joka tapauksessa alue ei ole yhtä tuuliherkkä kuin avomerta vasten sinnittelevät rannat, joten kovakaan keli ei pääse pyyntiä helposti pilaamaan.

Tyynimeri ei nimittäin ole läheskään aina nimensä veroinen.

Jos myrsky kuitenkin yltyy häiritsevän voimakkaaksi, lahden perukasta löytyy jokia, jonne on mahdollista paeta pyyntiä jatkamaan.

Tällaisilla veneillä lähdemme Tyynenmeren vonkaleita haastamaan.

Suurimman vonkaleen paino?

Costa Ricasta tulee jokamiehelle mieleen kahvi mutta vapakalastajalle ehkä lähinnä purjekalat ja marliinit, joiden narrailuun näillä trooppisilla aalloilla on hyvät mahdollisuudet.

Nicoyanlahti on kuitenkin alueena sen verran matala, etteivät miekkanokat mielellään tunkeudu sinne. Sen sijaan pinnan alla vilistää pienempiä eväniekkoja kuten makrilleja, piikkimakrilleja, boniitteja, barrakudia, napsijoita, meriahvenia, robaloja, nokkakaloja, kukkoahvenia ja monia muita eksoottisia elämänmuotoja.

Olemme kalastaneet täällä vain kerran aiemmin ja kahtena päivänä, joten kokemuksemme mahdollisesta saaliista on toistaiseksi melko ohkainen.

Kyseisellä reissulla kaksi vuotta sitten saimme saalista määrällisesti paljon, mutta pääosa kaloista hyytyi kokoluokkaan 1-3 kiloa. Suurin ylös tullut painoi noin seitsemän kiloa, mutta huomattavasti isompia taidettiin kyllä muutamissa venekunnissa karkuutella.

Tällä kerralla olemme liikkeellä yhden veneen voimin ja aiomme sekä uistella että heittokalastaa. Viimemainittuun tarjoutuvat loistoedellytykset, mikäli kalat ovat yhtä pinta-aktiivisia kuin edellisellä käynnillämme.

Pintalätinöistä vieheet tavoittivat lähinnä boniitteja, makrilleja ja piikkimakrilleja.

Kisakysymyksemme kuuluu: Paljonko painaa suurin venekuntiemme saama kala, kun paino pyöristetään lähimpään kiloon. Jos kalaa ei voida punnita, luotamme oppaittemme antamaan arvioon.

Parhaiten arvanneen palkinto sisältää 12 ottipeliä.

Kaksi palkintoa

Rapalan pilkkisetti arvotaan kaikkien vastanneiden kesken.

Tässäkin osakilpailussa jaetaan tuttuun tapaan kaksi palkintoa.

Parhaalle arvaajalle lähtee näyttävä satsi vieheitä, jotka soveltuvat valtameriotuksia paremmin kotimaisten kalojen narraamiseen. Mukana on Rapalaa, Kuusamoa, Frenzyä, Wiggleytä, Trombia, Daiwaa, Räppäriä, Jakutaa ynnä muuta mukavaa.

Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia tulee useampia, palkinto arvotaan niiden kesken.

Kaikkien kesken arvomme lisäksi Rapalan tasapainoja sisältävän pilkkisetin, joka on rankattu erityisesti kirkkaiden vesien ahvenille soveliaaksi.

Korona-aika saattaa kuitenkin tuoda matkantekoon monenlaisia ongelmia, jotka pahimmassa tapauksessa estävät kalavesille pääsemisen. Sellaisen kauhuskenaarion toteutuessa arvomme molemmat palkinnot kaikkien vastanneiden kesken.

Arvauksia otamme vastaan keskiviikon 12.1. loppuun saakka. Onnea peliin!

Huomio! Lomakkeella kysytään yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten!