Garphyttan on lyhyen olemassaolonsa aikana noussut kiinnostavaksi merkiksi erätaitoharrastajien ja bushcraftaajien keskuudessa, eikä vähiten merkin takaa löytyvän Johan Skullmanin ansiosta.

Skullman muistetaan parhaiten viime vuosistaan Fjällrävenin kuosissa, jossa hän esiintyi brändin keulakuvana ja monen tuotteen suunnittelijana.

Garphyttan… Born in Sweden.

Yhteistyön päättyminen, avasi Johan Skullmanille mahdollisuuden toteuttaa vuosien varrella kehittämiään ajatuksia ulkoilupukeutumisesta.

Garphyttanin ideologia pohjautuu vanhan maatalousyhteiskunnan ja ruukkien ajan elämään teollisuusyhteiskunnan kynnyksellä. Ihmiset työskentelivät maatiloilla, metsissä, myllyillä, valimoilla ja pajoilla. Luonto antoi rakennusaineet ja maaperästä jalostettiin tarvikkeet ja tuotteet päivittäiseen käyttöön.

 

”Vaatteidemme tulee olla toimivia apuvälineitä ja toimia harmonisesti käyttäjänsä kanssa.”

Aikoinaan työn ja vapaa-ajan välinen raja oli hämärä, eikä sisä- ja ulkotöiden välinen ero ollut niin selkeä, kuin nykyään. Aika, jolloin ihminen eli symbioosissa ympäristönsä ja luonnon kanssa resursseja tuhlaamatta, vaati kestäviä ja luotettavia varusteita sekä välineitä.

Nykyään puhuttaisiin varmaan ”agraariskeneen disainatuista multifunktionaalisista tuotteista”.

Garphyttanin vaatteet ovat olleet ylläni sekä maastossa että kaduilla.

Luonto on ollut tärkeä osa Skullmanin elämää lapsuudesta lähtien. Hän on ollut aina aktiivinen ulkoilmaeläjä ja suunnistus- sekä hiihtoharrastukset olivat tärkeä osa hänen koko nuoruuttaan.

Skullman on hyvin tunnettu outdoor-maailmassa ja edustaa monille pohjoismaista näkemystä retkeilyyn ja luonnossa liikkumisessa. Hänellä on pitkä kokemus kehitys- ja koulutustehtävistä, niin siviilipuolella kuin maanpuolustussektorilla, ja on toiminut vuosikymmenien ajan järjestelmä- ja materiaalikehityksen parissa Ruotsin asevoimissa.

Johan Skullmanin ura ammattisotilaana näkyy hänen suunnittelemiensa vaatteiden yksityiskohdissa.

Sen lisäksi, että Johan Skullman on toiminut upseerina 30 vuotta ja hankkinut monia eränkäyntiin, selviytymiseen ja sodankäyntiin liittyviä eritystaitoja, on hänellä muodollinen koulutus työfysiologian, tekstiili- ja vaatetustekniikan ja toiminnallisen suunnittelun parissa.

”Häivytämme rajat ulkoiluaktiviteettien välillä ja vaatteemme sopivat niin ulkotyöhön kuin vaeltamiseen, kalastukseen ja metsästykseen – vaatteemme eivät aseta rajoja.”