Jarin kanssa kalassa -arvauskilpailun pelikenttänä oli tällä kierroksella Kulovesi, Sastamalan ja Nokian kunnan alueella sijaitseva noin 3642 hehtaarin kokoinen järviallas.

Järven keskisyvyys on Wikipedian tietojen mukaan 8,1 metriä ja syvin kohta 36,66 metriä. Järviwikin mukaan Kulovesi on Suomen sadanneksi suurin järvi.

Jari ja Heikki eivät kuitenkaan osallistuneet järvellä Haluatko miljonääriksi -tyyppiseen visailuun pelikenttään liittyvistä nippelitiedoista, vaan hakivat vastausta kysymykseen kuinka monta kuhaa järvestä nousee viidessä tunnissa.

Kuinka monta kuhaa Jari ja Heikki nappaavat Kulovedeltä?

Turnaus alkoi Jarin kellon mukaan tasan kello 10. Puitteet olivat kohtuulliset, sillä taivas tarjosi pilvipoutaista säätä pikkupakkasessa.

Jarin mukaan olosuhteet olivat moniin aikaisempiin alkutalviin verrattuna ensiluokkaiset. Uintireissusta ei ollut jään puolesta pelkoa.

– Teräsjäätä oli ainakin 20 senttiä, eikä lunta sen päällä kuin sentti pari. Helppo liikkua ja tehdä reikiä.

Pilkkiolosuhteet olivat Kulovedellä hyvät, mitä nyt muutama lumikuuro hieman valaistusta hämärsi.

Heti nappaa ja sitten ei

Liikkeelle lähdettiin ”erään niemen nokasta”. Paikasta oli tullut lokakuisella jigittelyreissulla useampia kuhia ja syvyys tiedettiin kuhien kannalta optimaaliseksi.

– Vettä oli allamme kymmenkunta metriä, mikä näillä vesillä yleensä vaaditaan pilkkikuhien tavoittamiseksi. Matalammasta niitä ei ole juuri löytynyt, ei tosin hyvin paljon syvemmästäkään.

Eikä mennytkään kuin hetki, kun Heikin siima alkoi laulaa ja ensimmäinen kuha polski pinnalla. Hieman alle 40-senttinen kala nappasi jigipilkkiin ja pääsi pikaisen kuvauksen jälkeen takaisin veteen.

Kalastukseen kuuluu iso kasa erilaisia klassisia käsityksiä ja yksi niistä on, että jos ensimmäinen kala nappaa heti, muita joutuuu odottamaan pitkään.

Jarin mukaan ykköskalan jälkeen alkoi näyttää siltä, että klassikolla mennään taas yksi päivä. Siltä se ainakin tuntui.

– Kello oli jo reippaasti yli puolen päivän, kun Heikki vinssasi jäälle kuhan numero kaksi, samaa kaliiperia kuin ensimmäinenkin.

Jostain syystä kalat hylkivät tällä kertaa Jarin pilkkiä, vaikka siimassa oli samanlainen jigi kuin Heikillä ja apuna oli kaikuluotain. Vain yksi ero oli: Heikillä oli jigipilkissään syöttinä kärpäsen toukkia.

Tosin niistä ei tuntunut olevan apua, kun Jari kokeili muutamaa omassa pilkissään.

– En ollut nähnyt kuin pari kuhan oloista kaikua koko aamupäivän aikana. Kumpikaan niistä ei suostunut nappaamaan.

Paikkaa vaihdeltiin ahkerasti ja tuntien mittaan jäähän syntyi kymmeniä reikiä, mutta ei.  Veden alla oli hiljaista. Joko kalat eivät liikkuneet juuri ollenkaan, tai niitä ei vain löydetty.

Piikki menee kiinni

Tapahtumia alkoi tulla vasta, kun kaksikko palasi aloituspaikan lähistölle kello 14 maissa. Kalat virkistyivät ainakin sen verran, että Jari nappasi kuhan numero kolme ja kohta sen jälkeen Heikki sai kuhan numero neljä. Kummatkin olivat alamittaisia.

Syöntipiikki meni nopeasti ohi, eikä kaloja näkynyt. Ei edes kaiussa, joten Jari ja Heikki päättivät pistää pillit pussiin hieman ennen kolmea. Päiväkin oli siinä vaiheessa jo hämärtymässä.

Päivän saldoksi ja vastaukseksi kysymykseen tuli neljä kuhaa. Mutta arvattiinko se?

No, tottahan toki. Oikea vastaus löytyi 241 vastauksen joukosta peräti 21 kertaa, joten kisan pääpalkinto jouduttiin arpomaan. Palkinnon saa Edvin Eklund Helsingistä. Kaikkien vastaajien kesken arvotun viehepalkinnon saa postissa Aatos Rönkkö Espoosta.

Onnea voittajille ja kaikille osallistuneille isokokoinen kiitos!

Kaikuluotaimen ohjelma oli enimmäkseen tätä. Välivedessä kuoretta tai jotain muuta pikkusälää, pohjalla hiljaisempaa.