Salossa asuvan Hannu Arven puhelimeen kilahti torstaina viesti kello 15.05. Viesti tuli paimiolaiselle pellolle viritetystä lähettävästä riistakamerasta.

Pellolla toista vuotta ollut riistakamera on tallentanut yleensä kuvia valkohäntäpeuroista, hirvistä, metsäkauriista, ketuista, rusakoista, supikoirista, variksista, naakoista ja harakoista.

Nisäkkäitä ja lintuja paikalle on houkutellut ruoka, jota pellolle on kannettu saaliin toivossa. Ruokinnan vieressä noin 30 metrin päässä on kyttäyspaikka, jota Arve hyödyntää peurojen metsästyksessä.

Houkutteluruokana on ollut omenia, sokerijuurikkaita ja kauraa. Ne ovat maistuneet paitsi hirvieläimille, myös jäniksille, linnuille ja jopa ketuille.

Tällä kertaa kolmen metrin päähän ruokinnasta asetettu riistakamera oli tallentanut jotain poikkeavaa. Kahdessa puhelimeen saapuneessa kuvassa näkyi ruokinnasta kiinnostunut susi. Kirkkaassa päivänvalossa.

Arven mukaan sama yksinäinen susi on havaittu aiemminkin. Paimion lisäksi se on liikkunut viime aikoina Salon Halikossa ja Angelniemellä ja se on nähty myös asutuksen liepeillä.

– Se on käynyt käytännössä talojen pihapiirissä, Arve kertoo.

Susihavaintoja alueella on tehty viime vuosina runsaasti. Havainnot ovat Arven mukaan lisääntyneet mm. Halikon, Angelniemen, Paimion, Kemiön ja Salon kaupungin alueilla.

Riistahavainnot -palvelu tukee käsitystä. Koski TL:n ja Sauvon välisellä alueella on susiparin reviiri ja parin mukana liikkuu todennäköisesti myös lauma.

Esimerkiksi 2. joulukuuta Kinnarpyölin, Heinäalhon, Mustassuon ja Pitkäojan rajaamasta ruudusta on kirjattu 19 näköhavaintoa sudesta.

Loukkaantunut yksilö?

Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori petotutkija Ilpo Kojola on nähnyt riistakameran tallentamat kuvat ja vahvistaa, että riistakameran tallentama eläin on susi.

– Se ei näytä viime kesän pennulta, on siis ainakin yksivuotias.

Kuvien perusteella Kojola epäilee, että susi ei ole täysin kunnossa.

– Kummassakin kuvassa se kannattelee vasenta takajalkaa, joka voi olla erikoinen sattuma, mutta saa minut epäilemään jonkinmoista vammaa. Jos se on vammautunut, peuranpyynti ei onnistu.

Mitä kiinnostavaa susi näkee kaurassa tai sokerijuurikkaissa?

– Jos ruokintapaikalla on omenoita, ne ainakin kelpaavat sudelle. Ruokintapaikoilla oleilee usein myös myyriä, jotka kelpaavat sudelle välipaloina.

Susihavaintojen lisääntyminen Paimion seudulla saattaa olla seurausta susiparin perustamasta reviiristä.

– Paimion susiparille on hyvinkin saattanut syntyä pennut ja alueella sen seurauksena liikkuisi lauma. Asia varmistuu talven mittaan.

Laama vahtii lampaita

Hannu Arven mukaan Salon kaupungin alueella on useita lammas- ja nautakarjatiloja.

Lähes kaikilla tiloilla on tapahtunut viime aikoina susivahinkoja. Sudet ovat raadelleet ja tappaneet lampaita ja vasikoita.

– Yksi halikkolainen tila on hankkinut alunperin eteläamerikkalaisia laamoja lammaslaumojen vartijoiksi. Laama puolustaa agressiivisesti lampaita susia vastaan potkimalla ja puremalla.

Käytössä on myös laumanvartijakoiria.

susi

Laatikossa on mm. hirvieläimiä houkuttelemaan tarkoitettua kauraa. Susi seisoo sokerijuurikaskasassa, joiden alle on jäänyt omenoita.