On retkiluistelun aika!

Ilmatieteen laitoksen jääkartan perusteella merelle ei ole vielä toistaiseksi ulkoilijoilla mitään asiaa, mutta sisävesillä tilanne on toinen.

Ympäristökeskuksen tilannekartan perusteella jään vahvuus vaihtelee toistaiseksi aika tavalla eri puolilla maata. Pohjoisessa Oulun yläpuolella jää on  yleisesti yli 20 senttiä paksua.

Keski-Suomessa on mitattu ilmeisesti reilun lumentulon vuoksi pienempiä lukemia kuin eteläisessä Suomessa. Esimerkiksi Tuusulanjärvessä oli joulukuun ensimmäinen päivä jo 12 senttiä jäätä, kun samaan aikaan Pyhäsalmen Pyhäjärvessä mittari pysähtyi seitsemään senttiin.

Koska etelässä ei toistaiseksi ole kovin kaksisesti lunta, retkiluistelun kannalta jäätilanne näyttää hyvältä. Ilman turvavarusteita jäälle ei kannata sännätä, sillä jää ei ole aina samanvahvuista joka paikassa.

Turvassa ihminen on, jos syksyistä teräsjäätä on vähintään viisi senttiä, mutta jään laatukin ratkaisee. Teräsjää kestää paremmin kuin lumesta ja vedestä tiivistynyt kohvajää.

Vaarallisia paikkoja ovat esimerkiksi laivaväylät, niemet, laiturit, viemäreiden edustat, jyrkät rannat, sillat tai tunnelit ja joen suualueet. Näissä paikoissa jää voikin olla ohuempaa kuin muualla ja varomaton luistelija, ulkoilija tai pilkkijä saattaa joutua pulaan.

”Reppu on mun elämä”

Hollolalainen Raisa Järvenkylä kertoi retkiluisteluharrastuksestaan Erän numerossa 2/2021 (juttu avautuu tilaajatunnuksilla).

Videolla kerrottiin viime helmikuussa enemmän siitä, miten harrastus voi koukuttaa ihmisen kunnolla. Luisteluretkillä nimittäin voi tulla vastaan ihan mitä vain, esimerkiksi jäätynyt kettu.

Järvenkylälle retkiluistelua varten pakattu reppu ei ole ihan mikä tahansa reppu, vaan repussa kulkee mukana oma elämä.

– Reppu on yksi retkiluistelijan tärkeimmistä varusteista, kaveri on aina tärkein.

Kokonaiselta filosofialta kuulostavan ajatuksen takana on konkreettinen tosiasia. Reppu ja sen sisältö voivat nimittäin pelastaa tiukassa paikassa retkiluistelijan hengen.

Reppuun on pakattu vesitiiviisiin melontasäkkeihin vaihtovaatteet mutta sen verran ilmavasti, että reppu kelluttaa vedessä. Repussa on kiinni myös heittoliina, jolla voi hinata kaverin avannosta tai hinauttaa itsensä ylös vedestä.

– Jotkut näen joskus luistelemassa paukkuliivit tai pelastusliivit päällä, mutta ne vain estävät pääsemästä avannosta pois, kun liivi osuu avannon reunaan. Reppu on tosi tärkeä varuste retkiluistelijalle ihan turvallisuusominaisuuksiensa vuoksi.

Videolta selviää, mitä reppu sisältää ja miten Järvenkylä pakkaa varusteet. Ne eivät ole siellä ihan satunnaisessa järjestyksessä, vaan tärkeysjärjestyksessä ja lisäksi värikoodattuna.

Raisa Järvenkylän repussa on elämä. Se on turvallisuusvaruste, joka voi pelastaa hengen. Ja sisältää tietysti myös lämmintä juotavaa ja täyttävää syötävää.

Suomen Retkiluistelijoiden verkkosivuilta löytyy lisää tietoa retkiluistelusta ja esimerkiksi järjestön koulutuksista.