Olemme lähdössä talvella lomalle pohjoiseen ja tarkoituksena on käydä Riisitunturissa ja Oulangan kansallispuiston puolella, kuten Kiutakönkäällä ja Pienellä Karhunkierroksella. Pääseekö niille talvella kävellen polkua pitkin ilman suksia?

Yleisvastaus kysymykseen voisi olla ei, mutta koska ihmisistä ei koskaan tiedä, vastaamme kuten televisiosarjan Myytinmurtajat aina silloin tällöin, että ”plausible”. Mahdollisesti.

Riisitunturi eli Riisitunturin kansallispuisto on jo muutamien vuosien ajan ollut suosittu käyntikohte, koska alueen reitit soveltuvat hyvin päiväretkeilyyn. Erityisen suosittu on ollut Riisitunturin ja Pikku Riisitunturin huippujen väliin jäävä ”ikkunalampi”, joka näyttää jatkuvan horisonttiin asti. Talvella näkymästä ei tosin ole iloa.

Riisitunturin kansallispuiston reittejä huoltaa Oulangan kansallispuiston luontopalvelut, mutta reittejä ei pidetä auki talvella. Pidemmät talvireitit on merkitty lumikengillä käveltäviksi, mutta usein myös jalan kuljettaviksi, sillä kovin montaa lumikenkäilijää ei reitillä tarvita, kun siihen muodostuu selkeä polku.

Esimerkiksi 4,3 kilometrin pituinen Riisin rääpäsy pysyy pääosin kuljettavassa kunnossa koko talven. Huipulla reitti voi peittyä tuiskujen aikana lumeen, jolloin tarvitaan myös lumikenkiä, mutta parkkipaikalta Riisitunturin autiotuvalle pääsee yleensä hyvin.

Riisin riettaallakin liikutaan talvisin, mutta sinne kannattaa varata kulkuvälineeksi muut kuin talvijalkineet eli lumikengät tai sukset.

Ja hei! Kevättalvella Riisitunturiin tulee talvipyöräilyreitti ja hiihtoreitti, ja niille ei kannata tunkea kengät jalassa. Talvipyöräilyreittiä hoitaa paikallinen yrittäjä yhteistyössä Metsähallituksen kanssa. Latua ylläpitää Posion kunta.

Oulangan kansallispuiston puolella Kiutaköngäs, Hiiden hurmos ja Könkään keino ovat olleet viime vuosina hyvin kuljettavissa ilman talviurheiluvälineitäkin ja hyvällä tuurilla Pieni Karhunkierroskin voi pysyä kengin kuljettavassa kunnossa koko talven. Siihen ei voi tosin luottaa, vaan mukaan kannattaa varata vähintään lumikengät.

Reppuun on hyvä ottaa mukaan myös liukuesteet, jos aikoo lähteä lumisella säällä suositulle päiväreitille. Esimerkiksi porraskohdat muuttuvat talvella usein liukkaiksi, kun porrasaskelmat katoavat lumen ja jään alle.

Valtavaara, Pyhävaara ja Konttainen ovat Oulangan päässä myös reittejä, jotka pysyvät käveltävässä kunnossa talvellakin. Valtavaaran talvireitti eroaa hieman kesäreitin linjasta, sillä Valtavaaran kodalle tulee myös hiihtoreitti, kun lumitilanne sen sallii.

Kevättalvella avautuu myös Oulangan erämaareitti, jota pitää yllä Metsähallitus ja joka ajetaan auki moottorikelkalla silloin, kun tarvitaan. Erämaareitille kannattaa varata lumikengät, liukulumikengät tai sukset.

Kun ura myöhemmin kovenee, sitä pääsee kaasuttelemaan myös fatbikella eli läskipyörällä. Hiihtäminen latu-urattomalla moottorikelkkareitillä saattaa olla hankalaa.

Kuva: Timo Newton-Syms from Helsinki, Finland & Maidenhead, Berkshire, UK, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Jos haluat vastauksen melkein mihin tahansa retkeilyä, kalastusta, metsästystä tai luontoa koskettavaan kysymykseen, lähetä kysymys sähköpostilla Erän toimitukseen osoitteella era(ät)otava.fi. Jos kysymyksesi kuuluu sarjaan Usein Kysytyt Kysymykset, se saattaa päätyä julkisuuteen vastauksen kanssa.