Beretta on maailman vanhin asevalmistaja, jonka juuret juontavat aina 1500-luvulle. Maineikas valmistaja tunnetaan metsästysaseiden saralla erityisesti haulikoistaan.

Valikoimaan kuuluu myös viranomais- ja sotilasalan asiakkaille tarkoitettu mallisto sekä kelpo kattaus suosionsa vakiinnuttaneita käsiaseita.

Beretta-konserniin puolestaan kuuluu asemerkkejä aina Benellistä Sakoon ja Chapuista Tikkaan. Tätä taustaa vasten arvioituna BRX1-suoravetolukkoisen kiväärin lanseerausta suoraan Beretta-perheeseen voi pitää eräänlaisena yllätyksenä, joten kutsun saavuttua, ei esittelytilaisuuteen osallistumista tarvinnut puntaroida pitkään.

Koronapassin ja kasvomaskin turvin matka Italiaan sujui lähes entiseen tapaan.

BRX1 haastaa markkinan

Olipa sisäinen peli miten reilua tahansa, ei liene yllätys, että suuressa mittakaavassa lanseerauksen tavoitteena on tukevan jalansijan nappaaminen kasvupotentiaalia omaavasta metsästyskiväärimarkkinasta. Vähempään perheyrityksessä tuskin tyydytään.

Ja se tarkoittaa vääjäämättä kilpailua.

Vaikka suoravetoista ja vaihtopiippua tarjoavaa mallistoa ei konsernin sisällä tarjoiltaisi, on kuluttajan kannalta tilanne se, että asehankintaa pohtivalla on nyt yksi varteenotettava vaihtoehto lisää harkittavanaan.

Nähtäväksi jää, kuinka herkästi esimerkiksi ensimmäistä asettaan hankkiva suomalaismetsästäjä vaihtaa esimerkiksi tutun Tikan uuteen Berettaan. Harva hankkii kuitenkaan molempia. Metsästysasevalikoimaansa päivittävän metsästäjän kohdalla tilanne voi toki olla toinen.

Suomalaismetsästäjien mietteistä oli kiinnostunut myös lanseeraustilaisuudessa samaan päivällispöytään istuutunut toimitusjohtaja ja pääomistaja Franco Beretta. Kiinnostusta selittää osaltaan myös Sako, joka kuuluu niin ikään italialaiskonserniin.

Edullinen, mutta laadukas

Franco Beretta kertoo BRX1:n kehitystyön aktiivivaiheen kestäneen viisi vuotta. Ase on mitä suurimmassa määrin omaa tuotantoa. Tukea on haettu yrityksen omasta kokemuspankista.

Esimerkiksi sotilasaseiden valmistuksen myötä tietoa ja taitoa on karttunut materiaalien ja sujuvan valmistuksen lisäksi myös teknisistä ratkaisuista.

Uutuusasetta voi huoletta pitää kiinnostavana myös toteutuksen osalta. Toimitusjohtaja kertoo valmistuksen nojaavan vahvasti automaatioon, joka auttaa pitämään kustannukset alhaisina. Se näkyy myös uutuuden hintalapussa, joka petaa miellyttävää yllätystä kuluttajille ja sokkia kilpailijoille.

Edulliseksi luonnehdittu hinta ei ole toimitusjohtajan mukaan lanseerauskikka. Se on taloudellisesti kannattava päätös myös viiden vuoden kehitystyölaskun maksajan näkökulmasta.

Luvassa on hinta-laatusuhteeltaan tuote, jonka kuulumista Berettan nimeä kantavaan asevalikoimaan ei tarvitse peitellä.

”BRX1 on hintansa puolesta entistä useamman metsästäjän ulottuvilla, mutta laadusta emme ole tinkineet. Ase ei kopioi jotain olemassa olevaa, vaan olemme luoneet jotain aidosti uutta. BRX1 on ase metsästäjiltä metsästäjille.”

Toimitusjohtaja lupaa suoravetolukkoisen aseen olevan myös luotettava, tarkka ja turvallinen. Sen takaa tuotekehitysvuosien aikana toteutettu kattava koeammuntaohjelma. Aseen luvataan olevan kestävä.

Valmistetaan Italiassa

BRX1-aseita kerrotaan valmistuvan noin 40 kappaleen päivävauhdilla. Vuositasolla valmistusmäärä asettuu kaikkinensa siis noin 14 000 kiväärin tuntumaan. Valmistus tapahtuu Berettan omalla tehtaalla, alihankintana asetta ei teetetä.

Uutuuden piippu ja lukko ovat terästä, lukkorunko alumiinia. Muuten BRX1 on toteutettu erilaisten muovimateriaalien pohjalta. Tukki on polymeerin ja lasikuidun seosta.

Valmistuksen kannalta piippu toteutetaan takomalla, lukko ja lukkorunko saavat muotonsa jyrsimällä. Tämä työvaihe vie valmistuksesta merkittävän siivun aikaa, eikä kahden koneen voimin tapahtuvaa työstämistä voi juuri nopeuttaa laitekantaa lisäämättä.

Valmistusmäärästä voi ynnäillä saatavuuden ottavan aikansa mahdollisen kysyntäpiikin iskiessä.

Huojentavaa on kuitenkin tieto siitä, että ensimmäisen valmistusvuoden erästä aseita on saatu jo Suomeenkin. Täsmällisistä määristä valmistaja ei välitä puhua, mutta suoravetoista asetta mielivän kanalta BRX1 nousee ehdottomasti mukaan harkintaryhmään, joten tarkemman tutustumisen kanssa ei kannata aikailla.

Esittelyaseet saapuvat merkin jälleenmyyjille loka-marraskuussa.

Aluksi luvassa on aseita kaliipereissa .308Win, 30-06Spr ja .300WinMag, mutta malliston kerrotaan laajentuvan yleisimpiin metsästyskaliipereihin asteittain. Esimerkiksi suosittu 6,5 Creedmoor on luvassa jo vuoden vaihteen jälkeen.

BRX1 moneen lähtöön

BRX1 tarjoaa mahdollisuuden monenkirjaviin jahteihin. Vaihtopiipun avulla kaliiperin voi vaihtaa kohderiistan mukaiseksi. Yksi ase taipuu siis lisävarustelemalla moneen.

Laukaisukoneisto sisältää myös iskurin, joka on toteutukseltaan tuttu esimerkiksi saman valmistajan rynnäkkökivääreistä. Liipaisimen herkkyyttä voi säätä itse kolmen eri asetuksen välillä.

Ase sopii vaivatta oikea- ja vasenkätiselle. Kätisyyden vaihtaminen onnistuu muutamassa minuutissa.

Piipun vaihtaminen kuulostaa suurelta operaatiolta, mutta sitä se ei ole. Työhön tarvitaan kuusiokoloavainta, mutta ei aseseppää. Lisävarustepakettiin kuuluu piipun lisäksi lipas ja lukon vaihdettava pää. Myös hylsyn ulosvetopuolen voi valita mieleisekseen.

Kiinnostavaa on se, että kiikaritähtäimen voi jättää paikoilleen kaliiperia ja piippua vaihdettaessa. Kohdistuksen luvataan säilyvän entisellään, kunhan otteet ovat maltilliset, eikä tähtäintä kolhita.

Tähtäimen kiinnitykseen tarjolla on aluksi Picatinny-kisko, mutta lisää vaihtoehtoja on luvassa pian. Käyttäjäkokemuksen maksimoimiseksi aseen varustelu ja muokkaus on tehty varsin helpoksi.

Koelaukaukset kertovat paljon

Esittelytilaisuudessa valmistajan BRX1:ä antamat lupaukset laitettiin puntariin myös ampumaradalla.

Perinteisen 100 metrin radan lisäksi käytössä oli 300 metrin rata ja liikkuva villisikamaali.

Lisää aseuutuudesta ja ensilaukausten tahdittamista vaikutelmista voit lukea Erän numerosta 11/2021 (juttu avautuu tilaajatunnuksilla). Artikkelista selviää myös uutuuden hinta, joka tarjoaa sitä arvuutteleville todennäköisesti melkoisen yllätyksen.