Hei! Olemme lähdössä vaellukselle Lappiin viikolla XX. Millaisia reittejä suosittelette? Milloin Lappiin sataa lunta eli pärjääkö vaelluskengillä?

Suomi on perinteisen ja erittäin kliseisen, mutta toisaalta hyvinkin paikkansa pitävän sanonnan mukaan pitkä maa, jossa vuodenajat eivät käynnisty täsmälleen yhtä aikaa.

Jos lähtee myöhään syksyllä liikkeelle, ottaa aina riskin, että syksy vaihtuu lennosta talveen.

Kun etelässä saatetaan syyskuussa paistatella päivää hyvinkin korkeissa lämpötiloissa, pohjoisimmassa Suomessa on vedetty jo talvikamppeet esiin ja hiihtokeskukset jyrsivät maastoon ensilumen latuja.

Helsingin Kaisaniemessä ensilumi on satanut joskus vasta maaliskuussa (2.3.2008), kun taas Sodankylässä on totuteltu talveen usein jo syyskuun alussa ja ehjä lumipeitekin on voitu saada kylään jo samassa kuussa.

Ennustaminen ja varsinkin tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa ja arvio siitä,  milloin siellä tai täällä sataa ensilumi tai milloin pysyvämpi lumipeite valtaa alueen, menee todennäköisesti meteorologillakin kolikon heittämiseksi.

Ilmatieteen laitoksen lumitilastot antavat aina jonkinlaista osviittaa, milloin talvi mahdollisesti yllättää retkeilijät ja autoilijat, mutta tilastot ovat tilastoja eivätkä vuodet ole veljeksiä tai siskoksia.

Eräänlaisena nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kunnissa pysyvä lumipeite tulee yleensä (vertailukausi 1991-2002) keskimäärin 17.-27.10.

Sodankylän korkeudella sukset voi ottaa pysyvästi esiin 27.10-6.11 tienoilla. Sama aikataulu koskee myös Kuusamon seutua. Eteläisin Lappi ja Kainuu joutuvat odottamaan suksikelejä ajalle 6.-16.11.

Ensimmäinen ehjä lumipeite pohjoisimpaan Suomeen voi silti sataa jo lokakuun alussa, jolloin ajankohtaan kaavailtu vaellusreissu menee kahlaamiseksi.

Yksi mahdollisuus tehdä itselleen ”omia ennusteita” on seurata troposfäärissä kulkevia suihkuvirtauksia. Suomen säätilojen kannalta tärkein on ns. polaarinen suihkuvirtaus, joka ohjailee matalapaineet suurimpaan osaan Suomea. Myös arktinen suihkuvirtaus vaikuttaa, mutta lähinnä Lapissa.

Kylmää on odotettavissa esimerkiksi silloin, kun suihkuvirtaus tekee Suomen kohdalla U:n muotoisen mutkan ja jättää Suomen pussiin.

Suomen kohdalle on muodostunut juuri U:n muotoinen suihkuvirtaus, mikä merkitsee normaalisti kylmenevää säätä.

Jos olet lähdössä retkeilemään mihin tahansa päin Suomea, etkä ole varma millainen vesi- tai lumitilanne paikkakunnalla on, yksi erittäin hyvä palvelu on Suomen ympäristökeskuksen, Ilmatieteen laitoksen ja Tulvakeskuksen tuottama karttapalvelu, vesi.fi.

Teemakartalta löytyy vastaus käytännöllisesti katsoen kaikkiin kysymyksiin, jotka liittyvät veden eri olomuotoihin. Lämpötilatkin voi kartalta tarkistaa ennen lähtöä.