Elämme jännittäviä aikoja. Jos nyt joku löytää jännitystä siitä, jäätyykö järvi vai ei.

Tähän aikaan vuodesta se saattaa jo tapahtua, on tapahtunut joskus lokakuunkin puolella. Valitettavasti ilmastonmuutos pitänee huolen siitä, että todennäköisimmin vesi muuttaa olomuotoaan kiinteämmäksi vasta lähempänä vuodenvaihdetta.

Niin kauan kuin jäät pysyvät Pirkanmaalta loitommalla, minun veneilykauteni jatkuu. Mutta heti kun tyyni pakkasyö virittää pienenkin kalastusta haittaavan riitteen järven pinnalle, silloin ei vesille kannata lähteä. Ei, vaikka kuinka mieli tekisi.

Tätä kirjoitettaessa 10 vuorokauden sääennuste lupaa parin alkuviikolle sattuvan kylmemmän päivän jälkeen taas lauhtuvaa, joten sen puolesta ei jigausreissulle liene esteitä odotettavissa.

kuha_vesijärvi

Mittakuhaan on Vesijärvellä hyvä mahdollisuus.

Vesijärvelle kuha- ja ahvenjahtiin

Jos siis laineet läikkyvät jäistä vapaina, lähdemme ensi viikonloppuna jonain päivänä välillä 12.-14.11. kalakaverini Heikin kanssa narraamaan kuhaa ja ahventa.

Kohteenamme on ”mökkijärveni” Kangasalan Vesijärvi ja kulkuneuvonamme tavallinen soutuvene sähkötuupparilla varustettuna. Veneen kalustoon ei kuulu kaikuluotainta, joten kalojen etsiminen tapahtuu perinteiseen paikallistuntemukseen nojautuen.

Tuota tuntemusta on kertynyt viime vuosina sen verran, että pitäisin kuhan saamista varsin todennäköisenä. Siellä ne jököttävät talvehtimismontuissaan ja ottavat jigeihin tai muihin syvännevieheisiin, kun niitä tarpeeksi hitaasti ja houkuttelevasti uitetaan.

Venepilkkimistäkin kannattaa nyt kokeilla.

Ahvenen luulisi olevan jopa varma saalis, ainakin jos tyytyy tavallisimpiin plusmiinus 20-senttisiin ja käyttää tarpeeksi pieniä vieheitä.

Kooltaan vesijärveläiset kuhat ovat ainakin minun kalastamallani alueella pienenlaisia. Tavallisimmin niiden mitta asettuu jonnekin 30-40 sentin välimaille 45-senttisen ollessa jo ”iso” ja 50-senttisen lähes ”unelmasaalis”.

Muuttujia on muitakin.

Jos tuulet sattuvat hankaliksi, saattavat kuhapaikat jäädä kokonaan haaveeksi ja kalastus keskittyä saarten suojissa viihtyviin sinttiahveniin. Viikonlopussa on kuitenkin kolme päivää, joista pyrimme valitsemaan meteorologisesti suopeimman pelipaikoille päästäksemme.

Arvauskilpailumme kysymys kuuluu: Paljonko on pituutta suurimmalla saamallamme kuhalla tai ahvenella? Vastaus annetaan tasasentteinä. Myös alamittaiset kuhat huomioidaan.

viehepalkinto

Paras arvaaja täydentää viehepakkiaan tällaisella kattauksella.

Kaksi palkintoa

arvontapalkinto

Nämä vieheet arvotaan kaikkien vastaajien kesken.

Parhaimman arvauksen lähettänyt palkitaan jälleen tusinalla vieheellä, joukossa muun muassa Rapalaa, Kuusamoa, Stormia, Blue Foxia, Salmoa, Laxmania ja Sebileä.

Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia tulee useampia, voittaja arvotaan niiden joukosta.

Lisäksi kaikkien vastauksen antaneiden kesken arvotaan kuvan viehesetti, jossa on neljä maukasta ottipeliä yhtä monelta tunnetulta valmistajalta.

Arvauksia otamme vastaan torstain 11.11. loppuhetkille saakka. Onnea peliin!

Huomio! Lomakkeella kysytään yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten.

Vesijärven kuhan tai ahvenen koko?

  • Kalan pituus pyöristetään tasasentteihin.