Jarin kanssa kalassa -arvauskilpailun kohteena oli Melkuttimina tunnettu lampikaksikko eli Vähä- ja Iso-Melkutin Lopella. Kohteesta ei päättänyt Jari, vaan lukijat, jotka saivat äänestää kisakohteen kymmenestä vaihtoehdosta.

Kisaisäntä Tuiskunen ei hyppinyt käsittääksemme ns. yläpystyä valinnasta, Järvet nimittäin tunnetaan poikkeuksellisen kirkkaasta vedestä sekä krantuista kaloista.

Helpoutta ei kisapäivänä lisännyt myöskään kova länsituuli ja Jarin kipeytynyt jalka, joka teki kulkemisesta ”sangen kivuliasta”.

Jari ja Heikki aloittivat kisapäivän Vähä-Melkuttimen länsipäästä.

– Eli sen suojapuolelta, koska tuulessa kalastaminen tuntui varsin toivottomalta.

Länsipäästä oli tarkoitus edetä pohjoisrantaa pitkin kohti Iso-Melkutinta suojaisempia poukamia koluten, sillä tavoitteena oli uittaa pieniä jigejä. – Niillä ajattelimme saavamme edes jotain.

Ensimmäinen kala oli käytännössä luokkaa ”edes jotain”. Heikin vieheeseen tarttui alle 50-grammainen ahven lähes ensimmäisestä heittopaikasta. Ja kuten monesti ennenkin, hyvä aloitus ei taannut menestyksekästä jatkoa.

Seuraavaa kalaa kaksikko sai odottaa kauan.

Melkuttimia ympäröivässä maastossa on helppo kulkea, mutta rannoilla hyvät heittopaikat ovat harvassa.

Maisemallisesti mukava paikka

Jotain positiivista paikassa kuitenkin oli. Melkuttimia ympäröivä maasto on nimittäin harvaa mäntykangasta, erittäin helppokulkuista ja maisemallisesti miellyttävää. Retkeilijän kannalta mahtava juttu, mutta rantakalastajaa maisemat eivät suosineet.

– Hankalampia rantoja on tullut metsäjärvillä harvemmin vastaan, siitä pitivät lähes joka väliin tunkeneet lepän ja koivun näreet sekä veteen sikin sokin rojahtaneet uppopuut huolen.

Mikäli mukana olisi ollut kahluuhousut, urakka olisi Jarin mukaan helpottunut huomattavasti, sillä Melkuttimia reunustaa lähes kaikkialla kova, pitkälle kahlattava hiekkapohja.

– Joka tapauksessa varovasti sai vieheitä uittaa kaikkialla vaanivien hakojen vuoksi, eikä muutamilta menetyksiltä voinut mitenkään välttyä.

Seuraava parempi kalatapahtuma tuli Iso-Melkuttimen Nappilahdelta. Heikin jigiin nappasi kiinni hopeakylkinen kala. Sen lajiksi varmistui kuitenkin vain ”jokin”, sillä kala irtosi ennen ennen tarkempaa määritystä.

– Sen kummempia nappeja ei tämäkään lahti enää tarjonnut.

Iso-Melkutin näyttää tässä tyynen puolelta otetussa kuvassa varsin seesteiseltä, mutta vastarannalla tilanne oli toinen.

Etelärannan hauki

Koska Jari joutui etenemään kipeytyneellä jalalla, kaksikko käänsi rintamasuunnan Nappilahdelta takaisin päin Vähä-Melkuttimen etelärantaa pitkin.

– Se osoittautui hieman yllättäen huomattavasti vastarantaa matalammaksi ja kasvipitoisemmaksi. Jonkin sortin rehua tuli vieheen mukana melkein joka heitolla.

Etelärannalta löytyi myös suojainen, lummetta siellä täällä kasvattava pieni poukama, josta sini-hopeiseen Jasuun nappasi kiinni kala.

– Tärppi tuli aivan jalkojeni juurelta ja kuului hauelle, joka osoittautui tuokio myöhemmin 880-grammaiseksi.

Koska kalojen paino luvattiin pyöristää lähimpään 50 grammaan, hauen painoksi kirjattiin 900 grammaa.

Haukea kummempaa Melkuttimilta ei enää kuulunut, vaan loppusiivu etelärantaa sujui yhtä nihkeästi kuin alkureissukin. Heikki sai pienen ahvenen, Jari vain pari varovaista tärppiä.

– Mutta kun kohtuullinen tulos oli jo plakkarissa, emme jääneet sitä väkisin parantelemaan, varsinkin kun taivaalle alkoi kerääntyä sangen tummia pilviä.

Miska voitti pääpalkinnon

Melkuttimilta oikeaksi vastaukseksi tuli siis 900 grammaa, joka oli noin 900 grammaa enemmän kuin ennen kilpailua epäilimme. Mutta arvasiko sen kukaan?

Tottahan toki! Kilpailuun tuli 256 vastausta ja täsmälleen oikeita vastauksia joukossa oli viisi kappaletta, joten kisan pääpotin eli tusinan vieheen paketin voittaja piti arpoa. Tällä kertaa paketti matkustaa Tampereelle Suvi Hautaselle.

Kaikkien vastaajien kesken arvotun neljän Rapalan vieheen paketin voittaa Leena Arpo Espoosta.

Melkuttimien kierrokselta saatiin myös voittaja koko kisan pääpalkinnolle. 

Tammisaaresta maaliskuun lopussa alkaneen Jarin kanssa kalassa -arvauskilpailun pääpotin eli 50 vieheen paketin saa tamperelainen Miska Turunen, joka arvasi toukokuussa oikein Kasvikenin suurimman ahvenen painon  ja heinäkuussa metsälammen suurimman ahvenen pituuden. Kolmas oikea vastaus tuli Melkuttimien kierrokselta.

Isokokoiset kiitokset kaikille kilpailuun osallistuneille ja jättimäiset onnittelut kierroksen voittajille! Seuraava osakilpailu julistetaan käyntiin viikon päästä, jolloin tulokset niin sanotusti nollataan ja kaikki ovat samalla viivalla pääpalkinnon tavoittelussa.

Tämä lasti lähtee kolme oikeaa vastausta antaneelle Miska Turuselle.