Syyskuu lähentelee puoltaväliään, mikä tarkoittaa kalastuksen syyssesongin olevan käsillä.

Joillekin se on yhtä kuin ahventen ja kuhien jigittelyä järvenselillä, toisille suurhaukijahtia merenlahdissa, kolmansille vaikkapa kirjolohien narraamista istarilammilta.

Kaikkiin näihin ja moniin muihinkin vapakalastuksen lajeihin tarjoutuu nyt mainiot mahdollisuudet, jos vain säät sallivat. Kovat tuulet voivat tietysti romuttaa parhaimmatkin kalastussuunnitelmat.

Kevätreissulla mukaan lähti kaksi nättiä kuhaa, joista suurempi painoi 2,45 kiloa.

Jalannille kuhajahtiin

Meidän seuraava arvauskilpailumme suuntautuu eteläpirkanmaalaisen Akaan rantoja huuhtelevalle Jalanti-järvelle, kun lähdemme kalakaverini Jussin kanssa tavoittelemaan sieltä kuhia jonain päivänä välillä 17.-19.9.

Jalanti on varsin sameavetinen ja tasamatala järvi, josta ei juurikaan yli viiden metrin syvyyslukemia löydy. Ainoana poikkeuksena pikkuruinen potero järven keskellä olevan Koivusaaren pohjoispuolella.

Saaliskaloina Jalannilla ovat kuhan ohella etenkin hauki ja ahven, joista kaikista on mahdollista tavoittaa myös suuryksilöitä.

Tietenkään sellaiset eivät ole kovin tavanomaisia varsinkaan kalastajille, jotka liikkuvat pikkumoottorin lykkimällä soutuveneellä ilman live- tai muitakaan kaikuluotaimia ja ilman monikymmenvuotista kalastuskokemusta kohteesta.

Näin köykäisillä eväillä me tulemme Jalannin asukkaat haastamaan, mutta uskomme kuitenkin kuhan makuun pääsevämme. Kalastamme sekä heittäen että kahdella vavalla uistellen, ja pyyntiin uhraamme sään salliessa vähintään neljä tuntia.

Paljonko painaa suurin?

Kun edellisen kerran vierailimme järvellä arvauskilpailun merkeissä viime keväänä, oli tavoitteenamme hauki. Niitä emme saaneet ensimmäistäkään. Sen sijaan veneessä kävi kolme kuhaa, joista suurin painoi komeasti 2,45 kiloa.

Jussi teki järvelle useamman reissun kyseisen ensivisiitin jälkeen ja sai runsaasti kuhia, joukossa yli parikiloisiakin. Kesemmällä kalat olivat mieheltä kadoksissa, ja nyt ei tuoreita tietoja saantimahdollisuuksista ole käytettävissämme. Aivan soitellen emme ole tähän sotaan kuitenkaan lähdössä, sillä aavistuksia ottipaikoista kyllä on.

Arvauskilpailun kysymys kuuluu: Kuinka paljon painaa suurin saamamme kuha? Myös alamittaiset punnitaan (haavissa).

Jos kuhaa ei satu saaliiksi, myös hauet ja ahvenet kelpaavat punnitukseen. Ilmoita paino lähimpään 50 grammaan pyöristettynä.

Paras arvaaja kuittaa mukavan viehesetin syksyn kalastuskoitoksiin.

Palkintopöytä katettuna

Palkinnoksi arvausmestarille lähetämme tusinan viehettä, joukossa muun muassa Rapalaa, Kuusamoa, Islurea, Purelurea, Ediä ja Vuoksi Nirha.  Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan niiden kesken.

Kaikkien kesken arvotaan tämä kova viehenelikko.

Toiseksi palkinnoksi olemme valinneet neljä kivikovaa ottiviehettä, jotka arvotaan kaikkien vastauksensa lähettäneiden kesken.

Arvauksia otamme vastaan torstain 16.9. loppusekunneille saakka. Tiukkoja arvauksia!

Huomio! Lomakkeella kysytään yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten!

Jalantijärven suurin kuha (syyskuu 2021)

  • Kuhan paino pyöristetään lähimpään 50 grammaan. Jos saaliiksi ei tule kuhaa, muutkin kalat hyväksytään punnitukseen.