Kaunissaari: uintimatka 5,5 km

Taustaa: Helsingin ulkomeren saarella on rikas menneisyys ja saaristolaismuseo kertoo ihmisten menneisyydestä ja elämänmuodosta. Savustetun kalan ja käsitöiden myyntipisteet sekä kauppa, kahvila ja ravintola Kaunissaaren Maja huolehtivat osaltaan saarelle saapuvien viihtymisestä. Saareen pääsee yhteysaluksella muun muassa Aurinkolahdesta 22 eurolla. Kalastukseen on saaren ympäristössä hyviä narrauspaikkoja.

Uimarit Kaunissaaressa.

Uinti: Kaksi kilometriä pitkä ja 800 metriä leveä saari on uitavissa melko lähellä kalliosta rantaa, joten mahdollisen väsymyksen tai ongelman kanssa pääsee nopeasti maihin. Pieniä kallioluotoja on pitkin matkaa, joissa voi pitää maisema- ja kuvaustaukoja sekä ihastella luontoa ja ohi lipuvia purjeveneitä. Heinäkuun puolivälissä veden lämpötila oli ennätyksellisesti 22-26-asteista. Vastaavaa lämpöä ei ehkä tule useaan vuoteen, mutta kukapa sitä tietää. Tyynessä kelissä uiminen sujui helposti. Avomeren puolinen osa oli kallioista ja sisämeren puoli metsäistä luontoa. Matkaan meni 2 tuntia 40 minuuttia. Useita pysähdyksiä.

Turvallisuus: Kaunissaaressa voi olla aallokkoa ja vesi viileää, jolloin märkäpuvun käyttö tietysti kannattaa. Huvivenesataman läheisyydessä voi olla veneliikennettä, joka uimarin tulee huomioida mahdollisimman hyvällä näkyvyydellä ja ympäristön tarkkailulla. Lähellä rantaa on paljon kiviä, mutta ne erottuvat uimalaseilla hyvin.

Kaunissaaren vesinäkymä.

Isosaari: uintimatka 6 km

Taustaa: Yli sata vuotta vanha linnakesaari on yksi Helsingin uloimmista saarista. Sinne pääsee yhteysaluksella Kauppatorilta noin puolessa tunnissa. Edestakainen lippu maksaa 18 euroa. Saari on suurilta osin metsän peittämää ja luonto on monipuolista. Saaressa on useita hiekka- ja kalliorantoja ja hyvät tiet. Ympäröivät kalavedet ovat runsaat, hylkeet viihtyvät lähistöllä ja saarella pesii harvinaisia lintuja. Saaressa on ravintola, vuokramökkejä ja saunatiloja.

Luomu ja märkäpuku Isosaaressa.

Uinti: Saaren ympäri on noin kuuden kilometrin matka ja reittinä syvenevää kalliorantaa. Koska saari on pitkällä osallaan avomeren puolella, veden lämpötila oli kesäkuun puolivälissä noin 14-asteista. Tuulensuojan puolella vesi oli noin 2-4 astetta lämpimämpää. Lämpimimmillään vesi oli kesällä peräti yli 20-asteista. Aallokko oli maltillista, joten matkan aikana pystyi tarkkailemaan luontoa. Avomeren puolella kalliot tekivät vaikutuksen. Uinnin jälkeen Haapalan yleinen sauna lämmittää ja mahdollistaa mukavan palautumisen suihkuineen ja ulkotiloineen. Matkaan meni 2 tuntia 15 minuuttia. Useita pysähdyksiä.

Turvallisuus: Isosaaressa aallokko voi olla korkeaa, eikä uimaan kannata lähteä parin metrin korkuisessa aallokossa. Myös vesi on viileämpää ja keli voi erota aina rannikon ennusteista paljon. Rannan tuntumassa on monin paikoin kivikkoista, joten etäisyyttä rannasta pidetään paikoin kymmeniä metrejä. Huvivenesataman kohdalla laivaliikenne voi olla vilkasta, jolloin näkyvyyttä korostavat värikäs uintikelluke ja uimalakki sekä uimarien kasaaminen ryhmäksi.

Isosaari näyttää vedestä katsottuna tällaiselta.

Strömfors: uintimatka 9 km

Taustaa: Ruotsinpyhtään Strömforsin alue mahdollistaa luonnossa liikkumisen kauniissa ruukkiympäristössä vaellusreitteineen. Siellä voi vuokrata monenlaisia urheilu- ja retkeilyvälineitä kuten kanootteja ja suppilautoja ja lähteä järjestetyille tai omatoimisille jokivaelluksille. Svartholman merilinnoitus on myös kiinnostava käyntikohde.

Uimari tähystää joessa.

Uinti: Tapahtumallinen jokiuinti on mahdollista suorittaa puolentoista, kolmen tai yhdeksän kilometrin mittaisena. Myötäisesti virtaavassa joessa uintivauhti lisääntyy huomaamatta. Heinäkuussa järjestettyä jokiuintia suosi myös erittäin lämmin jakso, joka lämmitti veden noin 21-26 asteen välille. Silti moni ui matkan paremmin kelluttavassa märkäpuvussa. Avovesissä virtaukset vaikuttavat erittäin paljon lämpötilan vaihteluun. Alkumatkalla joki on kapeaa ja levenee matkan edetessä. Padon kohdalla on kolmessa kilometrissä noustava joesta ja siirryttävä jaloin noin sadan metrin matka takaisin veteen. Paikoin matkalla on voimakasta myötävirtaa ja myös vastavirtaa. Loppumatka uitiin kapenevassa ja erittäin lämpimässä sademetsämäisessä joenuomassa Strömforsin ruukkikylää lähestyttäessä. Matkaan meni 2 tuntia 25 minuuttia. Vain yksi pysähdys ja pieni mustakeitto juomaksi.
Turvallisuus: Tapahtuman järjestäjä huolehtii siitä, että uimarit pysyvät oikealla reitillä, lähinnä kääntyvät oikeista kohdista. Reitti on kuitenkin helppo suunnistaa, sillä kaikki kääntymiset tapahtuvat oikealle. Kaikilla uimareilla on pakollinen uimaripoiju, joka näkyy yllättävän hyvin myös muille uimareille eli suunnistaminen voi helpottua edellä kauhojaa seuraamalla. Matkan varrella on yllättäviä teräviä kiviä ja loppumatkalla oksastoa rannan tuntumassa. Ne repivät uudet kelluttavat pitkälahkeiset housut rikki monista kohdista.

Uimarin huilaus- ja evästauko Strömforsissa.

Lähde mukaan!

Jokainen uinti tehtiin turvallisesti ryhmässä tai järjestetyssä tapahtumassa. Facebookissa on ryhmä Open Water Experience Finland, jonka jäsenet järjestävät aktiivisesti erilaisia avovesiuintiin liittyviä elämyksiä eri puolilla Suomea.

Ryhmään voi liittyä ja alkaa seurata, kuinka laajaa avovesiuinnin harrastaminen tällä hetkellä on. Vesiseikkailuihin voi lähteä aluksi kokeilemaan lyhyitä matkoja.

Lue lisää! Jutun alapuolelta löytyy vielä laatikko, jossa kerrotaan avovesiuinnissa tarvittavista varusteista ja reissuilla kokeilluista housuista.

UImarit huilaavat kalliolla.

 

 

 

 

 

 

 

Välineet ja muut varusteet

Kokeiltavana olivat Headin neopreenihousut.

Kokeilin jokiuinnissa Head-tuotemerkin pitkiä kelluttavia viiden millin paksuisia neopreenisia uimahousuja, jotka nostavat vartalon asentoa, pitävät kehon virtaviivaisena ja helpottavat uimista. Sadan metrin matkalla hyöty on noin viiden sekunnin luokkaa eli melko paljon.

Hyöty riippuu toki aina uimarista ja vallitsevat olosuhteet vaikuttavat lisäksi. Housut lämmittävät, mutta ne jättävät ylävartalon vapaaksi. Välillä kokomärkäpuku väsyttää etenkin pitkillä matkoilla olkapäitä.

Uudet housut kärsivät uinnissa melkoisia vaurioita, sillä niihin tuli yli kymmenen repeämää ja pientä nirhaumaa, koska uin matkan aikana yllättävästi melko keskellä jokea sijainneisiin kolmeen kiveen.

Loppumatkalla sademetsämäinen maisema teki niin suuren vaikutuksen, että uin vahingossa aivan liian lähelle rantaa ja todella terävät vedenalaiset oksat repivät housuja. Niiden paikkaamisesta voit lukea Erä-lehden Liikkeellä-osiosta numerosta 9/2021.

Avovesiuinnissa tärkeä varuste on turvakelluke.

Mitä varusteita avoveteen?

Keskeisimpiä varusteita avovedessä uinnissa ovat hyvät kasvoille istuvat uimalasit ja mahdollisimman huurtumattomat lasit.

Esimerkiksi välinevalmistaja Arenalla on valikoimissa Swipe-nimiset huurtumattomat lasit, jotka kestävät kirkkaina pitkään. Tummaan veteen kannattaa valita väriltään kirkkaat lasit ja kirkkaaseen veteen tummat.

Paksu märkäpuku suojaa kylmältä. Hihaton puku pitää olkapäät vapaina. Turvakelluke on ehdottoman tärkeä varuste, sillä se auttaa hätätilanteessa uimaria kellumaan sen varassa ja lisäksi kelluke näkyy kauas muille vedessä liikkujille.

Uimahattu on hyvä lisävaruste ja auttaa uimarin näkymistä. Kahta lakkia voi käyttää lisälämmitteeksi. Neopreenista valmistettuja huppua, sukkia ja käsineitä tarvitsee lähinnä todella kylmissä olosuhteissa tai mikäli on taipumusta herkästi kylmettymiseen.