Maununnevaa halkovalta Kaarelantieltä erkanee kohti itää ja Pakilaa jalankulkijoille ja polkupyöräilijöille tarkoitettu metsäinen väylä. Olemme Helsingissä ja vieressä pauhaa Kehä I.

Sadan metrin päässä kevyenliikenteenväylän vasemmalla puolella avautuu maisema. Ja kasa, joka näyttää alkuun valtavalta maa-ainesläjältä, mutta ei ole sitä.

Valkoiset laikut soran ja hiekan ja muun aineksen seassa paljastavat, että kasassa on lunta. Paljon lunta. Elokuussa 2021! Maununnevan lumenvastaanottopaikka ei ole toistaiseksi täysin valmis seuravaa talvea varten.

Helsingissä satoi viime talvena normaalia enemmän lunta. Kaisaniemessä mitattiin tammi-helmikuun vaihteessa lähes 40 senttiä lunta. Vuosina 1981-2010 Kaisaniemessä on ollut keskimäärin reilut 20 senttiä lunta ja parina aikaisempana talvena Helsingissä on ollut lähes lumetonta.

Helsingin kaupunkiympäristön tilastojen mukaan Helsingistä ajettiin viime talven aikana virallisille vastaanottopaikoille lunta yhteensä 110 743 kuormaa eli kuorma-auton lavallista.

Ylläpitoinsinööri Tuomas Lautaniemen arvion mukaan kaupungin ajatuttamien kuormien keskiarvo on karkeasti noin 20 kuutiota lunta per kuorma. Kiinteisöjen ajamien kuormien kuormakoko on hieman pienempi, lähempänä 15 kuutiota.

Eniten kuormia kuskattiin Hernesaaren merivastaanottoon eli mereen: 21 151 kuormaa. Viikin sulatusaltaaseen kipattiin 21 065 kuormaa ja Maununnevalle 14 449 kuormaa.

240 kuorma-autoa päivässä

Lukemat muuttuvat melko hurjiksi, kun aletaan laskea päivittäistä ajorallia.

Jos talvi kestäisi tasan 365 päivää vuodessa, Maununnevalle olisi ajettu joka päivä noin 40 kuorma-autolastillista lunta. Mutta eihän se kestä.

Parille talvikuukaudelle jaettuna autojono on ollut lähes katkeamaton: 240 kuorma-autoa päivässä. Vuorokauden jokaisena tuntina alueella on siis käynyt ainakin kymmenen autoa poistamassa kaupunkilaisten lumitaakkaa.

Tässä vaiheessa herää vain toivomus. Jos kevään vesisateet ja kesän helteet eivät ole ennättäneet sulattaa Maununnevan lumenvastaanottopaikalle kertynyttä lunta, voisiko tulevaa talvea siirtää puolella vuodella? Tai että ensi talvena lunta tulisi vähän tai ei lainkaan.

Lue myös:
Päivän eräkuva – meritaimenet nousevat keskelle Raide-Jokerin työmaata
Päivän eräkuva: säteilysumun jäljille on lähdettävä heti aamusta
Päivän eräkuva: kuore, pieni ja pahanhajuinen herkku