Näin on tämäkin suvi kohta taputeltu. Viimeinen kesäkuukausi kiitää puolessa välissä ja syksy kurkkii jo nurkan takana.

Kalastajan ei kannata asiaa suuremmin surkutella, sillä syksy on varsin oivallista aikaa harrastaa monenlaista vapapyyntiä. Ahvenet, kuhat ja hauet tankkaavat talvea varten, lohikalatkin aktivoituvat vesien jäähtyessä.

Rauhoituksessa vai ei?

Koskikalastuksen ystäville syksy tuo kuitenkin hankaluuksia, sillä virtavesissä taimenet ja lohet pääsevät nauttimaan kolmen kuukauden mittaisesta kuturauhoituksesta. Se alkaa syyskuun alusta ja päättyy vasta joulukuun ensimmäisenä päivänä.

Tuona aikana monet kosket ovat siis kalastuskiellossa, vaan eivät kaikki. Osa nauttii ely-keskuksen myöntämästä erivapaudesta. Niissä siis vapakalastusta voidaan jatkaa, kunhan saaliiksi sattuvat taimenet ja lohet vapautetaan. Koukkurajoituksiakin saattaa säännöissä esiintyä.

Kirjolohi ei kuulu rauhoitettuihin lajeihin, se kun on meidän vesillämme Amerikan mantereelta tuotettu vieraslaji eikä kykene täällä omin avuin lisääntymään.

Kannan vahvistuminen tapahtuu ainoastaan tankkiauton välityksellä onkikokoisia istuttamalla. Useimmissa rauhoitusajasta vapautetuissa koskissa kirjolohi onkin pääpyydettävä.

Kilon puolentoista painoinen kirjolohi on Siuron tyyppisaalis.

Siuron suurin haussa

Kuten on myös Nokian Siuronkoskella, jonne tämän kertainen arvauskilpailumme meidät johdattaa.

Siurossa on aikaisemmin voinut kalastaa läpi vuoden, mutta tälle syksylle se saanee syyskuun alusta alkavan rauhoituksen. Asia on kovasti suututtanut paikallisia aktiivikalastajia, eikä ymmärrystä rauhoitukselle ole juuri herunut. Taimen kun on reitillä varsin marginaalinen laji nykyisin.

Nyt alkavat siis olla viimeiset hetket suunnistaa Siuronkoskelle ennen kolmen kuukauden taukoa, ellei sitten hallinto-oikeuteen tehty valitus tuo viime hetken muutosta asiaan.

Siuroon olemme mekin menossa kalakaverini Heikin kanssa jonain päivänä viikonlopulla 20.-22.8. Tarkoituksenamme on napata ahdin suosiollisella avustuksella kirjolohi tai pari mieheen. Aivan helppoa se ei tulle olemaan, sillä edellinen istutus on ollut reilu viikko aiemmin.

Arvauskilpailun kysymys kuuluu: Paljonko painaa suurin saamamme kirjolohi? Oikein osumisen helpottamiseksi paino pyöristetään lähimpään 50 grammaan.

Jos kirjolohta ei tule saaliiksi, mikä tahansa muukin kala kelpaa punnitukseen. Kalastukseen käytämme aikaa ainakin neljä tuntia, ellei kahden kirren saaliskiintiö täyty sitä ennen.

Kun arvaus osuu nappiin, voi voittaa tällaisen viehesetin.

Kaksi palkintoa

Tämä paketti arvotaan kaikkien vastauksensa lähettäneiden kesken.

Palkinnoksi parhaiten arvannut saa viehetusinan, joukossa muun muassa Rapalaa, Kuusamoa, Salmoa, Purelurea, Laxmania, Stormia, Karikkoa ja Abua. Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan niiden kesken.

Edelleen mukana on arvontapalkinto, jonka neljä huippuviehettä lähtevät kaikkien arvauksensa lähettäneiden joukosta poimitulle onnettaren suosikille.

Vastauksia odotamme torstain 19.8. loppusekunneille saakka. Onnea peliin!

Huomio! Lomakkeella kysytään yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten.

Siuronkosken suurimman kirjolohen paino (elokuu 2021)

  • Kalan paino pyöristetään lähimpään 50 grammaan (1,23 kg kala ilmoitetaan 1,25-kiloisena jne.)