Testin hirvikärpästakit ovat perusperiaatteiltaan valmistettu suojaamaan kaikenlaisilta ötököiltä. Yksi takeista antaa suojaa jopa polttiaisilta, ainakin nimen perusteella. Polttiaiset tunnetaan maailmalla nimellä no-see-ums.

Paras tapa välttää hirvikärpäsiä on suojautua peittävällä ja tiiviillä vaatetuksella, jotta ne eivät pääse mistään kohtaa iholle. Vaatteiden värivalinnallakin voi kokeilla suojautumista.

Erän numerossa 9/2011 julkaistussa väritestissä (juttu avautuu tilaajatunnuksilla) kaikki värit tosin keräsivät hirvikärpäsiä.

Yksinkertaisesti varmin keino välttyä täysin hirvikärpäsiltä ja muilta ötököiltä on pysyä kokonaan pois metsästä.

Edellinen hirvikärpästakkitesti oli Erän numerossa 10/2004. Todellista kehitystä ei ole tapahtunut. Silloinen voittaja, Jom-Hirvikärpästakki, olisi pessyt koko tämän porukan, vaikka siinäkin oli vielä kehittämisen varaa.

Jom oli suunniteltu suojaamaan hirvikärpäsiltä. Takit oli valmistettu erittäin hyvin ja laadukkaista materiaaleista.

Suunnittelussa oli ajateltu käyttömukavuutta lapsista aikuisiin. Oli jopa niin sanottu metsurimalli, jonka lippalakin kalottiosaan sai käännettyä turvavärin eli punaisen.

Jom ei pärjännyt kilpailussa halpatuonnille ja suomalainen tuotanto päättyi kannattamattomana.

Suurin osa nyt vertailluista takeista on kiinalaista tuotantoa. Niin sanotut merkkituotteet ovat viimeistellympiä. Parempi laatu näkyy esimerkiksi ompeluksissa, saumoissa ja monissa muissa yksityiskohdissa.

Kahdeksan hirvikärpästakin lisäksi testasimme verrokkina JahtiJakt Hirvitakin, joka on varustettu hirvikärpäs- ja hyttyshupulla.

Vertailussa mukana:

  • Atom Outdoors Hyttys- ja hirvikärpästakki
  • Cochlan’s Bug Jacket
  • JahtiJakt Hirvikärpästakki
  • Outzone Hyttys- ja hirvikärpästakki
  • Pinewood Mosquito Cover Anorakki
  • Savotta Hirvikärpästakki
  • UST No-See-Um Pants and Jacket
  • Virtoviehe Hupullinen hyttys- ja hirvikärpästakki

Lue Pertti Kanervan artikkeli ja vertailu ”Tiivistä suojaa syysmetsään” Erän numerosta 8/2021 (juttu avautuu tilaajatunnuksilla)