Jokaisen Tornionjoelle lohestamaan aikovan pakollista seurattavaa on Kattilakoskelle sijoitettu laskuri, jonka ilmoittamia nousulohimääriä pääsee katsomaan lähes reaaliaikaisesti Luonnonvarakeskuksen verkkosivuilla.

Aloituspäivänämme viime elokuussa käyrä näytti seurantahistorian toiseksi parhaita lukemia. Laskurin oli sivuuttanut yli 63 000 lohta.

Kun tiesi, että vuosi sitten vastaavaan aikaan mutta pienemmillä lohimäärillä Pellosta nosteltiin lohia kuin pellosta perunoita, loi se selkänojaa omallekin yrittämiselle.

Hyvistä nousijamääristä huolimatta käsitys jokivarressa tuntui olevan, että kalojen saanti oli ollut varsin hankalaa.

Esimerkiksi Pellon suvantoja koko sesongin soutanut tunnettu tekijämies ei ollut saanut 2,5 kuukauden aikana kuin kahdeksan lohta ja valitti nytkin korton tai minkälie lorton roikkumista niskassa.

Lohet ottivat haluttomasti ja vähistäkin tärpeistä suurin osa päätyi karkuutuksiin.

Yksi selitys ainakin alkukauden heikkoihin saaliisiin oli huippukorkea vesi, joka johtui Lapin ennätyksellisistä lumihangista. Vieläkin vedet olivat normaalia korkeammalla mutta hitaasti laskemassa, mikä enteili hyvää lohenkalastusta ajatellen.

Jari Tuiskusen artikkeli Tornionjoen lohenkalastuksesta otsikolla ”Pellon apajilla” Erän numerossa 8/2021 (juttu avautuu tilaajatunnuksilla)