Roskaaminen, epäviralliset nuotiopaikat ja metsäpalovaroitusten unohtaminen ovat saaneet tänäkin vuonna retkeilijät raivostumaan.

Lääkkeeksi törppöilyyn on löydetty tuttu trio, valistus, erävalvonnan lisääminen tai kovemmat rangaistukset. Kovemmat sanktiot kieltämättä houkuttelevat, mutta…

Metsähallituksen erävalvonnan ylitarkastaja Juha Ahosen mukaan kansalaisia pyritään ennen kaikkea ohjaamaan neuvoin ja opastamalla. Vasta sen jälkeen kaivetaan esiin ”sakkovihko”.

Toimintalinjan määrittelee erävalvontalaki. Laiton nuotio luonnonsuojelualueella katsotaan yleensä luonnonsuojelurikkomukseksi ja siitä napsahtaa keskimäärin 12 päiväsakkoa. Pienituloiselle sakko voi olla minimissään 72 euroa, ja miljonäärille kymmeniä tuhansia euroja.

Kuinka moni retkeilijä mahtaisi liputtaa Amerikan mallille? Suurten ihmismassojen maassa myös rangaistukset luonnonsuojelurikoksista ovat perinteisesti olleet kovia.

Harmaakarhu voi kasvaa kolmen metrin mittaiseksi ja painaa 600 kiloa. Sen puruvoima riittää rikkomaan keilapallon. Ei ihme, että amerikkalaiset retkeilijät eivät halua niitä leiripaikan naapuriin.

Väärin säilötty

Heinäkuussa  Grand Tetonin kansallispuistossa Wyomingissa retkeillyt nainen sai ehdollisen vankeusrangaistuksen ja 5 827 dollaria eli vajaat 5000 euroa sakkoja säilöttyään ruokansa ja jätteensä leirialueella puutteellisesti.

Teon seurauksena alueelle tallusteli ruuan vainunnut harmakarhu, joka ryhtyi tonkimaan roskiksia huolestuneiden retkeilijöiden edessä.

Paikalle saapuneet puiston viranomaiset nukuttivat karhun ampumalla siihen rauhoittavan piikin  ja varustivat otuksen GPS-pannalla, jotta ihmiseen tottuneen karhun liikkeitä pystytään jatkossa seuraamaan.

”En tiennyt” on usein kuultu puolustus, kun on tehnyt jotain väärin. Grand Tetonissa tietämämättömyyteen oli turha vedota. Leiripaikalle oli viritelty useita kylttejä, joissa varoitettiin seurauksista, jos rikkoo ruuan säilömistä koskevia määräyksiä.

Riski vai sakon suuruus?

Voi olla, että sosiaalisessa mediassa kesän aikana vilahtaneet kuvat leirialueille levitetyistä roskista ovat saaneet monet retkeilijät miettimään tehokkaampia tapoja kurittaa huolimattomia retkeilijöitä.

Ylitarkastaja Ahonen ei todennäköisesti vieläkään lämpene amerikkalaiselle mallille, jossa ”muistakin kuin luonnonvararikoksista on tarjolla melko kitkerä kattaus, ainakin lainrikkojan näkökulmasta”.

Tutkimukset ovat Ahosen mukaan osoittaneet, että käytännössä rikoksentekokynnyksen ylittymiseen vaikuttaa pikemminkin kiinnijäämisen riski kuin teosta määrätty rangaistus.

– Totta kai rangaistusten ankaruudellakin on vaikutusta. Mitä pienempi sakko teosta on luvassa, sitä herkemmin myös niin sanotut ei-paatuneet lainrikkojat voivat syyllistyä luvattomuuksiin tai laittomuuksiin, Ahonen totesi toukokuussa 2020.

Lue lisää:

Maailmalla retkeilijä voi päätyä linnaan
Yllätysvieraita iltanuotiolla! Retkiratsia tuli Nuuksioon
Nuuksiosta siivottiin 350 laitonta nuotiopaikkaa
Eräharrastajan etiketti (juttu avautuu tilaajatunnuksilla)

Grand Teton: I, Michael Gäbler, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons
Harmakarhu: Jean Beaufort, CC0, via Wikimedia Commons