Viikko sitten Jarin kanssa kalassa -arvauskisaa avatessa lupasimme, että tuleva kalastuspaikka on joko ahvenpitoinen lampi tai pikkujärvi Teiskon suunnalla.

Eikä lupaus pettänyt. Kilpailun ratamestari Jari Tuiskusen mukaan kohteeksi valittiin Aittolammi, kirkasvetinen lampare Teiskon takametsissä. Teiskon kirkolle lammen rannalta on suoralla suunnalla reilut kuusi kilometriä ja teitä pitkin kymmenen.

Paikka valitessa käytössä olivat seuraavat kriteerit: 1. lammen rauhallisuus (ei asutusta tai mökkejä lähimaillakaan), 2. kohtuullinen saavutettavuus (vajaan kilometrin kävelemisellä selvisi rannalle) sekä 3. varmuus siitä, että lammesta saa ahvenia.

– Olimme lisäksi siinä vahvassa uskossa, että lammesta olisi mahdollista saada isojakin ahvenia. Eräällä pilkkireissulla kiinni oli kunnon porareita, jotka eivät kuitenkaan suostuneet avannosta ylös laji- ja kokomääritystä varten, Tuiskunen kertoi ennen päivän alkua.

Haukia kalastusreissuilla ei ole tullut vastaan koskaan, eikä muita lajeja, joten todennäköisesti pilkkireissulla tavatut ja lampeen päässeet kalat olivat ahvenia. Tai sitten ei.

Kalastuspäivän sää oli kaunis ja sopivan lämmin, mutta tuulinen. Suojaisella metsälammella tuulesta ei ole yleensä juurikaan haittaa, vaikka ilmassa lentelisi oravaa pienempiä esineitä eli tuuli puhaltelisi rajumminkin.

– Päinvastoin hyttyset ja paarmat pysyivät mukavasti aisoissa.

Pienet valkoiset jigit

Mainio kalastuskeli tarjosi hyvät puitteet saavuttaa reissulle asetettu tavoite, mahdollisimman pitkä ahven.

Päivän avausvieheinä toimivat pienet jigit. Jari pujotti siiman päähän kolmen sentin mittaisen valkoisen toukkajigin parin gramman painopäällä. Heikki oli tehnyt samantyyppisen virityksen ja siinä vaiheessa, kun Jarin viehe oli vielä ilmassa, Heikki raportoi 18-senttisestä avausahvenesta.

Kaksikko kiersi lammen rantaa eteenpäin ja tällejä vieheisiin tuli koko ajan. Suurimman ahvenen koko nousi sentti sentiltä ja kohta mentiin jo 23 sentissä.

– Valkoinen jigi tuntui toimivan. Useimmat tärpit tulivat matalasta vedestä melko läheltä rantaa, missä tosin oli myös runsaasti hakoja, eikä viehemenetyksiltä voinut siksi välttyä.

Alkutahdit antoivat olettaa, että päivän pisin kala ei tulisi jäämään 23-senttiseksi. Mutta niin vain kävi.

– Kolmetuntisen kalastuksen aikana mittasimme kymmenkunta 23 sentin ahventa, muttei yhtäkään sitä suurempaa. Pienempiä sen sijaan käytimme käsissä varmaan kolmenumeroisen määrän.

Heikki tarjosi Aittolammen ahvenille pieniä jigejä.

Suurin pääsi karkuun!

Yleensä kalareissuilla ne suurimmat karkaavat ja niin kävi myös Aittolammilla. Jari sai siiman päähän todennäköisesti päivän pisimman ahvenen, joka kuitenkin vei vieheen väkisin lumpeikkoon, jossa se sai koukun irti suupielestään. Ja sinne meni.

Koska suurempia ei tullut, arvauskisan oikeaksi vastaukseksi tuli 23 senttiä. Mutta arvattiinko se? Tottahan toki.

Vastauksia kilpailuun tuli peräti 220 kappaletta ja niistä oikeita oli 17, joten palkinto piti arpoa. Sen voitti Timo Kohvakka Jyväskylästä. Kaikkien vastaajien kesken suoritetussa arvonnassa onni potki Miska Turusta Tampereelta.

Onnea voittajille ja kaikille vastaajille iso kiitos! Yhden oikean vastauksen on muuten tähän mennessä antanut peräti 68 ihmistä ja kaksi oikein on kahdeksalla. Kilpailu kolmesta oikeasta vastauksesta on tiukka!