Metsälampi. Myyttinen kalaparatiisi siellä jossain, taivalten takana, korpien kätköissä.

Kukapa ei olisi kuullut juttuja vonkaleita vilisevistä pienvesistä, jossa juuri kukaan ei juuri koskaan kalasta ja jonka vuoksi kalat ovat saaneet kasvaa hurjan suuriksi.

On tuollaisiakin aarteita olemassa, mutta kyllä keskiverto metsälampi tarjoaa paljon vaatimattomammat puitteet kilon ahventen ja kymppihaukien jahtaamiselle.

Peruslammella perusahvenen massa uupuu reippaasti alle sadan gramman, ja hauella tuppaa painomaksimi pysähtymään jonnekin parin kilon tietämiin.

Eikä syy edes ole kalastuspaineessa. Kalat eivät vain kasva, kun ruokavarat ovat rajalliset.

Niemen kärki on usein ottipaikka.

Pieniä mutta paljon

Olen yli 50-vuotisen kalastajaurani aikana kiertänyt metsälammen jos toisenkin vieheitä viskoen.

Nuoruudessani lampien koluaminen oli vielä suhteellisen suosittua kansanhuvia, mutta 2000-luvulle tultaessa en ole useilla kymmenillä käynneilläni nähnyt kertaakaan muita kalastajia samoja apajia jakamassa.

Eivätkä nämä lammet ole mitään vaikeasti saavutettavia kaukokohteita vaan ihan tavallisia lutakoita Tampereen lähiseuduilla. Autolla pääsee joko aivan rannalle tai kilometrin parin säteelle nyt ainakin.

Jos saamaani saalista hieman raotetaan, edustavat reilun puolen kilon ahvenet ja 4-5 kilon luokkaa olevat hauet kokomaksimia. Isompia on kyllä karannut, kuten asiaan kuuluu.

Sen sijaan lukumäärää on tullut välillä enemmän kuin riittävästi. Ahven kymmenellä tai kahdellakymmenellä perättäisellä heitolla ei ole tavattomuus.

Jos siis tyytyy enimmäkseen pieniin ahveniin ja hauenpuikkareihin ja haluaa, tai veneen puuttuessa joutuu kalastamaan rannalta, metsälammet ovat osaavalle oikeinkin saalisvarmoja kohteita.

Paljonko mittaa ahvenella?

Johdanto jo paljastikin, että tässä arvauskilpailussa suunnistamme metsälammelle Tampereen lähistöllä. Kysymme, paljonko on pituutta minun ja kalakaverini Heikin suurimmalla ahvenella.

Reissuun lähdemme jonain päivänä viikonlopulla 23.-25.7. ja kalastukseen käytämme aikaa noin kolme tuntia. Kohdetta emme ole vielä päättäneet, mutta se tulee olemaan jokin ahvenpitoinen lampi tai pikkujärvi Teiskon suunnalla.

Haarukoidaanpa hieman.

Täkäläisillä metsälampiahvenilla 20 sentin pituutta voi pitää varsin realistisena saavutuksena, 25 senttiä hiukan haasteellisena ja varttikiloista eli 30 senttistä jo ”komean kokoisena”. Puolikiloisen kyrmyniskan pituus ylittänee 35 senttiä ja olisi selkeä yllätyssaalis.

Mutta voi käydä niinkin, että suurimman pituus löytyy vaivaisesta 10-20 sentin haarukasta. Nollaa en kuitenkaan uskaltaisi veikata, sen verran varma saalis ahven on tähän vuodenaikaan ainakin mikrojigejä ja muita pienvieheitä käyttävälle.

Oikein vastannut voittaa tusinan kovaa ottikonetta.

Kaksi palkintoa

Nämä näpsäkät vieheet päätyvät arpaonnettaren suosikin pakkiin.

Palkinnoksi oikein tai lähimmäs oikein arvannut saa villin viehetusinan joukossaan muun muassa Rapalaa, Kuusamoa, Rauhalaa, Salmoa, Jesseä, Grosaria, Topia, Jigwobbleria ja Calico Catia.  Jos samoja vastauksia on useampia, arpa valitsee voittajan niiden joukosta.

Lisäksi arvomme kaikkien arvauksensa lähettäneiden kesken neljän vieheen setin, jossa on herkkuja Rapalalta, Nils Masterilta ja Kuusamolta.

Vastauksia odotamme torstain 22.7. loppusekunneille saakka. Onnea peliin!

Huomio! Lomakeella kysytään yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten!