Metsähallituksen kanalintulupien myynti syksyn metsästyskaudelle järjestetään perinteisesti kahdessa osassa, kesäkuun alkupuolelta elokuun puoliväliin, ja uudelleen syksyllä 30.8. alkaen. Meneillään oleva kesän myyntikausi käynnistyi kesäkuussa siten, että ensimmäisen viikon aikana tuli myyntiin päivittäin yksi ennakkoon ilmoitettu metsästysalue.

Tieto muuttuneesta myyntijärjestyksestä oli tavoittanut metsästäjät hyvin, ja suosituimmat alueet myytiin hetkessä loppuun. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että lupia ei enää saisi lainkaan. Kesän myyntiaika jatkuu 15.8. saakka.

Myynninaloitusviikolla sekä Erälupien verkkokaupassa että puhelinpalvelussa oli totutusti ruuhkaa. Joinain päivinä asiakkaat kokivat lupahankinnan aiempaa kovemmaksi sekuntipeliksi, Metsähallitus kertoo.

Suosion lisäksi joidenkin alueiden nopeaa loppuunmyyntiä selittää aiempaa pienempi myyntikiintiö. Kaikkien metsästysalueiden kiintiöt yhteen laskien tämän kesän kiintiö on lähes puolet viime kesäistä pienempi.

Kesäkauden myyntiin laitetaan aina noin puolet edellisvuoden koko metsästyskauden lupakiintiöstä. Viime kesää pienempää kiintiötä selittää siten se, että viime vuonna heinä-elokuun riistakolmiolaskennan tulosten perusteella syksyn myyntiin laitettu määrä oli reilusti viime kesän kiintiötä pienempi. Laskentaan perustuvilla kiintiöillä varmistetaan ennen kaikkea metsästyksen ekologinen kestävyys.

Luvat ostetaan verkosta

Verkkokaupasta varattiin tai ostettiin koko myynninaloitusviikon aikana noin 43 000 lupavuorokautta. Suosituimpia olivat Itä-Lapin alueen luvat, joiden myynninaloitusaamuna keskiviikkona oli verkkokaupassa parhaillaan samanaikaisesti lähes 2 500 asiakasta.

Itä-Lapin lupien suosio näkyi myös asiakaspalveluun tulleiden puhelujen määrässä. Alueen lupamyynnin alkaessa jo ensimmäisen puolen tunnin aikana tuli noin 5 600 puhelua. Muiden alueiden kiinnostus ei yltänyt aivan vastaavalle tasolle puhelujen määrässä mitattuna.

Kesän myynnissä olevia kanalintulupia voi ostaa 15.8. saakka, johon mennessä myös varatut luvat tulee maksaa.

Vaikka kysyntä on ollut kiivasta, on lupia edelleen saatavilla suurimmalle osalle alueista, osaan reilustikin, Metsähallitus muistuttaa.

Osa varauksia tehneistä peruu tilauksia, joten loppuunmyydynkin alueen lupatilannetta kannattaa seurata kesän aikana.

Alueiden koko vuoden lupakiintiöt suunnitellaan heinä-elokuun riistakolmiolaskentojen jälkeen. Loput lupakiintiöt koko metsästyskaudelle tulevat myyntiin 30.8.