Kuha on vapakalastajalle upea kohde ja ilmaston lämpenemisen myötä laji on entistä yleisempi monissa vesistöissä. Viitasaarella sijaitseva Suotajärvi on varsinainen kuhaparatiisi, josta saattaisi kehittyä mainio kohde matkailukalastukseen.

Matkailukalastus ja kalastusmatkailu tarkoittavat eri asioita, vaikka saman oloisia sanoja ovatkin.

Matkailukalastajalle kalastus on vain yksi aktiviteetti muiden joukossa, kun taas kalastusmatkailija lähtee reissuunsa nimenomaan kalankiilto silmissä.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Kehittämisyhtiö Witas Oy:n toteuttamassa ja Keski-Suomen ELY-keskuksen rahoittamassa Matkalla kalaan -hankkeessa kyse on ennen muuta matkailukalastuksesta.

”Tarkoituksenamme on kehittää matalan kynnyksen kalastuselämyksiä, joihin kuka tahansa kalastuksesta mitään tietämätönkin pystyy vaivattomasti osallistumaan, Antero Kivelä visioi.

”Investoinnit tällaisia palveluita varten eivät ole suuria eikä toteuttaminen vaikeaa, onhan meillä upeita kalavesiä ainakin täällä Viitasaarella vaikka muille jakaa.”

Kuhattomasta tuli kuhallinen

Suotajärvi sijaitsee Viitasaaren keskustasta linnuntietä 12 kilometriä kaakkoon, Keiteleeseen liittyvän Suovanlahden ja saman nimisen kylän pohjoispuolelle. Siis Keski-Suomeen.

Erityisen tunnettu järvi on kuhakannastaan, joka loihdittiin luontaisesti kuhattomaan vesistöön istutuksilla.

Nyttemmin kalojen annetaan hoitaa lisääntymisasiat omatoimisesti, ja sen ne ovat tehneetkin ilmeisen tehokkaasti.

Jari Tuiskusen kalapaikkaraportti ”Loistava kuhajärvi” on Erän numerossa 7/2021 (juttu avautuu tilaajatunnuksilla 7. heinäkuuta alkaen)

Antero Kivelä on kehittämässä matalan kynnyksen kalastuselämyksiä Keski-Suomeen.